A szív bajnokai (The Blind Side, 2009)

Vég nélkül lehetne azon agyalni, hogy vajon megérdemelte-e Sandra Bullock ezért a filmért az idei Legjobb Női Főszerepért járó Oscart, vagy esetleg valamelyik vetélytársa jobb volt nála, szerintem a lényeg az, hogy Bullock kaphatott ezért az alakításért Oscart, mint ahogy kaphatott volna bármelyik ezt megelőzőért is. Nem mintha azok olyan egetverően intenzív színészi trüvájok lennének, de azt még a legelfogultabb Bullock-kritikusok is elismerhetik, hogy azért a német származású “szabálytalan” szépség masszívan egyenletes, megbízhatóan jó teljesítményt nyújt, szerepeljen akár romkomban, natúr komédiában, krimiben, thrillerben avagy fajsúlyos drámában, ergo Sandra Bullock jó színésznő, sőt igen jó színésznő. Így az Oscar jogos, és ezért a filmért, vagy csak úgy, mint Scorsese-nek, de jár. Ahogy Halle Berrynek, Reese Witherspoonnak, Gwyneth Paltrownak vagy Hillary Swanknek (kétszer is) járt, mivel ezek a csajok mind körülbelül egy szinten bírják a mesterséget.

Sokkal érdekesebb ennél maga a film, amely a kissé émelyítő A szív bajnokai (nyilván A szív hídjai után szabadon…) címet kapta a magyar keresztségben. Nem ennyire lónyál a film, tekintve, hogy a főszereplő egy benga nagy feka srác, akiből (valós történet alapján!) igazi sztárja lesz az amerikai focinak, ami ugye, nem az a kifejezett kisasszonysport. (vö.: Minden héten háború) tehát az a film alapszituációja, hogy valahol mélyen, lent délen Tennesseeben, ahol 100 polgárból 90 Bushra szavazott, egy jómódú, befolyásos, természetesen fehér és republikánus (nagyjából az ottani fideszes) család sürge nagyasszonya (Bullock) egy pillanatnyi jótékonykodó pillanatában befogad egy hajléktalan fekete fiút, aki ráadásul akkora mint két ruhásszekrény, egymáson. Figyelem: déli, konzervatív fehér családban egy teljes jogú fekete fiú, nem szolgáló, nem kertész, hanem teljes jogú családtag! (Spoiler: Mert az lesz, ugye.) Amerika, imádom! Már akkor könnyeket csalt ez a lapaj nagy ország a szemembe, amikor a vesztett csata után a vesztes gazdag déli fehér fiú szívből és őszintén gratulált a fekete győztesnek… Ilyen csak a filmeken van, olyan filmeken, mint amilyen e cikk tárgya is.

Azonban az igazán fantasztikus az, hogy minden, ami Michael Oherrel e filmben történik, az a tündérmese megtörtént a valóságban. Bullock, az Ohert alakító, hasonló alkatú Quinton Aaron, és a többi színész, John Lee Hancock tényekhez képest mértéktartó rendezésében csak reprodukálja a néhány évvel ezelőtt megtörtént eseményeket. Sportfilm ez, melyből végre még az amerikai focit csak hírből, vagy még úgysem ismerők is megérthetik e kemény játék lényegét, hogy miért van az, amikor a profi bajnokság döntőjét játsszák (Super Bowl), akkor gyakorlatilag az Államokban megáll az élet. És életrajzi film is, hiszen egy olyan sztorit ismerhetünk meg, ami valóban utat mutat Michael Oher milliónyi, nehéz sorsú sorstársa számára, s mely alapján átérezhetjük, mennyire gondolja komolyan minden amerikai, legyen bár liberális keleti parti vagy konzervatív déli, hogy szereti a hazáját: ahol ilyen mesék történnek meg, azt az országot csakis szeretni lehet. És most képzeljük el mindezt nálunk, Magyarországon…

Asanisimasa szerint Michael Oher története, mint film, Sandra Bullockkal egyetemben, megér vagy 8/10 pontot, mert jó volt amerikainak lenni, két órára.

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

22 hozzászólás a(z) A szív bajnokai (The Blind Side, 2009) bejegyzéshez

 1. Senderos szerint:

  kicsit többet vártam tőle, de amúgy jó kis film, meg szép az üzenete nagyon. ezt a sztorit tényleg meg kellett filmesíteni, meg kell mutatni az embernek, hogy lehet ilyet is.

  annak ellenére hogy dráma, vannak benne azért vígjátékból ismert gagyi karakterek: pl az edző. de a vörös kisgyerektől is már kivoltam.
  úgy néztem meg, hogy nem tudtam hogy igaz történet és gondoltam magamban, hogy megint muszáj volt belerakni a filmbe egy rosszcsont, vöröshajú kisgyereket, mert ugye az ilyeneket szeretik az átlagnézők…aztán koppanok a végén, hogy a gyerek tényleg létezik:)

  bullock jól játszott, volt pár nagy pillanata, de nem kiáltottam fel a film végén, hogy anyád, oszkárt neki!, de persze lehet, hogy ettől függetlenül megérdemelte.

  7/10

 2. efes szerint:

  @Senderos: asszem kinn volt az elején, hogy igaz történet alapján 🙂 én amúgy majdnem kivettem az elején, mert nem szeretem az amerikai focit…:P aztán meg tök jó volt.

  bullock nem nagy színész, csak jó.

 3. CYHMK szerint:

  @efes: attól még, hogy igaz történet, simán megfűszerezhetik a sztorit a forgatókönyvírók pár “szerethető karakterrel”, nem ritkán látunk ilyet.
  ez is tök olyan “fiúk, rakjunk már be a benga csávó mellé egy kiskölyköt, és legyenek ők a legjobb barátok, a nézők tökre kajálnák” volt, szóval ha észrevettem volna a feliratot az elején, akkor is csak a film végi képeknél hittem volna el, hogy a kiskölyök nem kitalált szereplő:)

 4. Senderos szerint:

  @CYHMK: ezt meg én írtam volna, csak elfelejtettem felhasználót váltani:)

 5. Seraphin szerint:

  Érdekes, nekem az írásodból az jött le, hogy végig ironizálsz, az első bekezdéstől az utolsó előttiig arconröhögöd a filmet. Aztán amikor rábökted a 8-ast, meglepődtem.

 6. efes szerint:

  @Seraphin: Innen nézve, nehéz nem ambivalens érzésekkel viszonyulni egy ilyen filmhez (egy ilyen országhoz, miközben nálunk dúl a vihar a biliben), de épp azt akartam most ebből kihozni, hogy basszus. Azért -pl. ebből a filmből is- érezni, hogy miért jó amerikaianak lenni. Ami ebből jön, azért tényleg jó lehet, és ezt komolyan gondolom.

  Sandra Bullock (és Scorsese) Oscarján már lehet ironizálni, de végül is… 🙂

 7. efes szerint:

  @Seraphin: Persze, rá lehet -jó magyar paranoiával- sütni a filmre hogy obamaista kormánypropaganda, hogy még a csökött déli államokban is lám-lám, mik történnek, de hát történnek! 😀 És ez a lényeg.

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk Szenteste a tévében? | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Mit nézzünk a tévében Szentestén? | asanisimasa

 14. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 15. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 16. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 17. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 18. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 19. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 20. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 21. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 22. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.