Red (2010)

Ismét egy képregényfilm, amiről fogalmam sincs, milyen képregényből készült, a pattanásos, hosszú hajú, kockás inges képregényzabálók biztosan séróból lökik, milyen a Red képregényformátumban – én speciel tojok rá. Egészen biztosan nem képvisel az alapanyag olyan bonyolult esztétikai és/vagy filozófiai alapvetéseket, melyek ismeretének hiányában ne lehetne bármit is kezdeni Robert Schwenke filmjével.

A film cselekményét illetően egyáltalán nem mondható ördöglakatnak, egyszerű, mint az ácskapocs. Nyugdíjas CIA-likvidátor a farok rosszabbik végére kerül, de ahogy összeszedi hajdani, szintén nyugdíjas kollégáit, öreg ügynök nem vén ügynök-alapon alapvetően fordítanak a helyzeten. Közben a szálak messze vezetnek, de ahogy azt tudjuk, magasról lehet a legnagyobbat zuhanni – és az igaz barátságnál nincs szebb a világon. Csillagsávos lobogó ezúttal nem lengedez.

A film első harmada, míg Frank, a nyugdíjas ügynök felveszi a dolgok fonalát és összegyűjti a régi csapatot- kifejezetten vicces, tele van fanyar beszólásokkal, dögös zenékkel, és eddig igen ötletesen is van vágva. A második harmad viszont szimpla piff-puff akció, az ehhez járó, kissé unalmas poszt-Prodigy zenékkel, mindenféle egyéni hang nélkül. Bármelyik akciófilmbe be lehetne illeszteni a Red második felét, ugyanis minden egyéni íz kivész ekkor belőle, legfeljebb a végső leszámolásnál tér vissza az egyéni hang egy picit. Bruce Willis rutinból hozza a blazírt szupergyilkost, Morgan Freeman pedig a megbízható öreg barátot. John Malkovich ismét megtalálja az excentrikus pszichopata figuráját, a film legmulatságosabb jelenetei neki köszönhetők. Meglepetés Hellen Mirren szereplése, de egyáltalán nem lóg ki a csapatból, sőt kifejezetten hozzájárul a film elejének egyéni hangjaihoz. Marie-Louise Parker a csapat ötödik tagja, a végére ő is belejön. Szóval, felemás film, az eleje egészen jó, a közepe érdektelen, a legvége megint jó. Akciófilm mezőnyben szerintem összességében azért átlagon felüli a Red, főleg Malkovichnak köszönhetően és a film elejének vágása miatt. Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

15 hozzászólás a(z) Red (2010) bejegyzéshez

 1. koimbra szerint:

  Jobb lett volna, ha nem olvasom a képregényt, így talán tetszett volna. De így folyamatosan eszembe villant, hogy ezt rendesen megváltoztatták.

 2. _DelMare_ szerint:

  hát én nem olvastam, úgyhogy nem is zavart, plusz baromira örültem, hogy nem csak marketing okokból pakolták össze a bandát, hanem tényleg kihasználták a nagy nevek valódi előnyeit is. valljuk be, azért ritka a minőségi, vicces popcorn mozi mostanában.

  arról meg nem beszélve, h Marie-Louise Parker-en meg teljesen letettem a hajamat a padlóra (eddig nem néztem a Weeds-et, így nem nagyon ismertem): ez a nő nem tudom mit szedhet, de úgy tagadhatna le 15 évet, mint a sicc. 46 éves? akkor MILF rajongó lettem. (röhög)

 3. Visszajelzés: Red

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Red 2. (2013) | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 14. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 15. Visszajelzés: Az unoka (The Grandson, 2021) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.