Forráskód (Source Code, 2011)

Duncan Jones ezzel a filmmel végképp berúgta a jelentős scifi-filmesek szűkkörű klubjának ajtaját, és egyből az egyik legbelső fotelben talált magának helyet. Mondom ezt úgy, hogy a Forráskód alapvetően nem jó film – rövid, ahol nyújtani kéne, miközben egyenetlen, mind érzelmileg, mind gondolatilag, és túl sok műfaji párhuzam (mondjuk így finoman) jut eszünkbe nézése közben. Azt, hogy David Bowie fiáról beszélünk, mindenesetre nyugodtan száműzhetjük az újságírói klisészótárból, a remek Hold és e film kapcsán a fiú önmagában is megáll a lábán.

Még úgy is, hogy mondom, nem jó ez. Egyszerre jut eszünkbe Jack Bauer összes szar napja a Mátrix három részével, kicsit Eredet, kicsit mittudoménmi. Úgy kezdődik, mint egy nervőz és paranoid, üldözéses thriller, úgy folytatódik, mint egy akciófilm, a vége viszont, ha jó kedvem van, akkor melankolikus, ha rossz, akkor nyálas, de mindenképpen érzelmes. Valami érzelgős szósszal leöntött filozofikus tanulságot kapunk e film végén, amit viszont már Pangloss mester is jól az agyunkba vésett annak idején: Ez a világ a létező világok legjobbika (na ja, és mindennek oka van).

A film mégis határozottan pofás. Érezni, Jones akar vele valamit mondani, szólni akar hozzánk, és a mondanivalója lényegében át is jön, az más kérdés, hogy döcögve, és olykor komoly vargabetűket téve haladunk felé, sehová nem vezető mellékutakon. Jake Gyllenhaal jó arc és jó színész is, általa könnyebben válik szimpatikussá a film fő alakja, a nem spoilerezem el kicsoda. A Dexter című sorozatból kiemelt Michelle Monagham és Vera Farmiga személyében igen karakteres hölgykoszorú kíséri a Gyllenhaal által játszott figurát útján, a hármas mindvégig erős színészi jelenléttel bír a filmben. Mivel általuk a figurák is érdekesebbek, a film kezdetét, közepét jellemző buktatókat is könnyebben vészeljük át. Ha akciófilmet szeretnénk nézni, akkor viszont tök felesleges mindez, minek ide színészek, minek gondolat – a végső nyálfolyamról nem is szólva. Mindenesetre, erős a gyanúm, hogy itt a producerek nyesték kattra másfél órára a filmet, a Hold alapján úgy gondolom, a Forráskód más, jobb, egészebb lett volna, ha Jones vágja készre helyettük. Így, keszekuszán csupán az ígéretet érezni benne – de azt igen hangsúlyosan. Asanisimasa: 5/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

11 hozzászólás a(z) Forráskód (Source Code, 2011) bejegyzéshez

 1. Chrisdry szerint:

  micsoda melegszívű vagy az efféle filmekkel…Spoiler: 20. perctől 3 főre lehetett szűkíteni a dolgokat, aztán meg hamar rá lehetett jönni… 10/3.

 2. :)) szerint:

  Az alapötlet nem volt (lett volna) rossz, de valóban a kivitelezésnél kicsit elcsúszott a dolog. Plusz (ok, tudom, ez nem a NatGeo) zavaró volt, hogy egy fix emlékképben keres, de úgy, hogy közben azt is látja, amit nem látott, láthatott. Mindegy, a Hold valóban zseniális. Egyébként úgy látom Sam Rockwell jól válogat a felkínált szerepek közül, nekem a Fulladás/Choke is nagyon bejött.

 3. :)) szerint:

  Tudom, valószínűleg a Hold miatt elkalandoztam és már csak a végeredményt írtam le. :)))

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.