Lost

Bár már több mint egy hete lezajlott minden idők egyik leghűhább, legaztakurvább mindfucking sorozatának extrahosszú sorozatzáró fináléja Amerikában, nálunk még valahol a 9-ik rész táján járnak a nézők (ha nézik), így nekik lehetnek még spoilerek az elkövetkezendőkben. Én viszont mihamarabb kipipálnám ezt az izét, hadd merüljön el nyugodtan a feledés végtelen óceánjába. Mintegy leadként azért hadd szabadjon az elsőnek feltoluló, legkevésbé sem elegáns szófordulattal élnem (bár már aludtam is rá egyet): szóval azért egy büdös nagy lófalLOST Abramséknak oda, ahová legkevésbé sem szeretnék!

Pedig valóban nem indult ez a LOST című sorozat rosszul (sőt!), én sem véletlenül néztem végig; ám éppen ezért is a nem megszokott aktusra való felszólítás, amit a finálé kiváltott. Egy pazar helyszínen játszódó, érdekes karaktereket felvonultató, izgalmas és misztikus cselekményt görgető, akár még gondolatébresztő kérdéseket is felvetni képes sorozat volt ez kb. a harmadik-negyedik évadig. Aztán -ráfoghatjuk ezt a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkjára is- elkezdett széthullani az eddig masszívnak és végiggondoltnak tűnő szerkezet. Feltűnően megszaporodtak a megmagyarázhatatlan és főleg megmagyarázatlan logikai bukfencek, túl sok szál maradt zavaróan elvarratlanul, lebegve hagyva, túl sok a megválaszolatlan kérdés. Egyre több hang hallatszik, hogy még Abramsék sem tudják, hova fut majd ki a sorozat, ami azért a megnyugtató (még ha paradox módon nyugtalanító is) lezárásért aggódókat erős kétségekkel látja el. Ezen nem változtat a sorozat cselekményében is végig sulykolt fatalista, ál-filozófikus világszemlélet sem, hiszen mi értelme van kérdőjel-erdőt állítani a megadható kielégítő válaszok legkisebb esélye nélkül? Megoldatlan, megoldhatatlan rejtélyekből van a való világban is éppen elég. Az ötödik évad időugrálásos tematikája már szinte követhetetlenné, nézhetetlenné tette a Lostot. A záró, hatodik évad nézettsége gyaníthatóan az ezt megelőzőkön alapszik, hiszen sokan kíváncsiak arra, vajon hogyan sikerül az alkotóknak befejezni ezt a gyakorlatilag káoszba fúló mesét.

Nos, kiábrándítóan. A mítosz, a legenda éppen a kreátorai által lett porba gyalázva, úgy, hogy kérdések tömege maradt megválaszolatlanul. Megteremtettek egy új és izgalmas univerzumot, amivel mintegy strandlabdaként eljátszadoztak, majd amikor megunták, egész egyszerűen ottfelejtették a napon, hogy végül egy szánalmasan szottyadt, kipukkadt lufiként temesse be azt a homok. Maga a finálé egy átlagosnál is gyengébb tyékategóriás katasztrófafilm unalmas sablonjára van ráhúzva, ráadásul nevetségesen gyermeteg megoldásokkal bonyolítva leegyszerűsítve. A Desmond által kihúzott, majd Jack által visszadugott dugó-trükk nekem már fájt, a “ha iszol a poharamból, te is olyan leszel mint én”- megváltó-váltójával együtt. Ha kiengedjük a szellemet a palackból, akkor az attól visszamegy, ha a dugót visszedugjuk? Ugyan már, ez még Aladin meséjében sem megy ilyen egyszerűen. Jézus vacsorája, Éden, Pokol. Meg cüzzmárja, dharmakarmabuddha, jinyang, Locke, Hume, és a többi. OK, zavaros, homályos, de legalább érdekes. De aztán a Boeing meg csak úgy simán el tud startolni a trópusi sziget homok plázsáról, mi? Mi értelme Locke és Jack harcának, miután nyilvánvalóvá válik, Locke nem sérthetetlen tovább? Aztán a végén a sokvallású templomban az émelyítő bájmosolyos tapsrend, az összes szereplővel? Legalább valami durva cliffhanger a végére, mint pl. a Maffiózóknál volt… De semmi, csak egy sebtiben elszegett, kontár vég, ami se nem megnyugtató, se nem felszabadító, de ami a legidegesítőbb, hogy még elgondolkodtató sem. Kihunyt a zöld lámpa, a sorozatnak kasza, Abramsék vállat vontak és letipliztek. Sika, kasza, léc – azért ennél több volt ebben. Asanisimasa szerint így a Lost: 5/10. A legjobb szó rá: gagyi.

Kategória: Film, Tévé
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

10 hozzászólás a(z) Lost bejegyzéshez

 1. kaamir szerint:

  Én a 2. évadnál feladtam a sorozatot. Jól indult, de napnál világosabb volt, h az alkotók csak halmozzák a rejtélyeket, és fingjuk nincs hova akarnak kilyukadni. Nem bírtam tovább ezt a “na majd a következő részben kiderül ám a tutiság” dolgot.
  Ahogy elolvastam, h mi lett a vége, nem bántam meg, h nem pazaroltam több időt erre az izére.

 2. ChrisDry szerint:

  2 résznél többet nem tudtam megnézni (a legelső 2-t láttam), nem fogott meg, amúgy sem érek rá sorozatokat nézni, szerintem pocsék az egész. NCIS nívós/tlan. 1/10

 3. Visszajelzés: Z világháború (World War Z, 2013) | asanisimasa

 4. Visszajelzés: Halálhegy – A Dyatlov-rejtély (The Dyatlov Pass Incident, 2013) | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.