Antracit (Anthracite, TV Mini Series, 2024)

Az antracit, ha figyeltünk az isiben kémiaórán, tudjuk, hogy az egyik legtisztább, legjobb minőségű szén a Földön. Ezzel szemben ez az Antracit című francia sorozat semmiképpen nem mondható a legtisztábbnak, ugyanis minimum négy különböző sorozatra elegendő puskapor van benne eldurrogtatva. Van benne egy Francia-Alpokbéli kisváros, amely hajdan az antracitbányászatból élt, ma már azonban csak a munkanélküli bányászcsaládok lázadoznak a régi bányát tulajdonló, igen gyanús tudós cége ellen – ez egy sztori: őrült tudósos, titkos kutatóintézetes, gonosz gyógyszergyáras, független oknyomozó újságíróskodós sztori. Van akkor a hegy mélyén, a kusza tárnákban rejtőző démon/szörny/sima kattant sorozatgyilkosos sztori, ami szintén benne van e sorozatban, és akár ezt még össze is lehet varrni az előbbivel, de magában is megáll a lábán. De van még itt egy öngyilkos szektás történet is, karizmatikus (Franco Nero-hasonmás), totál kattant vezetővel, és még kattantabb fanatikus követővel; egy elmegyógyintézetes “száll a kakuk”-történet, ezek is simán elmennek egy jó forgatókönyvíróval magukban is – és akkor nem szóltam még a kötelező melegpár románcáról, egy túlontól kíváncsi újságírót érintő emberrablási ügyről, a párizsi balhéi elől tisztulni az Alpokba menekülő hajdani díler sztorijáról, a világtól elzárt kisközösségekben olykor megtörténő, vérfertőző családi kapcsolatokról és családi erőszakról, satöbbi és satöbbi.

Szóval, van itt minden, mint a vurstliban, ahogy szokás ezt mondani. Sokan szeretik azt is. Dicséretére legyen mondva az alkotóknak, hogy ezt a rengeteg ötletet valahogyan mégiscsak sikerült mind összeölteni, bár itt-ott bőven akadnak logikaialag meghökkentő fordulatok, de hát a rengetegben nem lehetett könnyű rendet vágni, vagy miafene. A misztikus, enyhén horrorisztikus thriller-mezőnyben szerintem simán megállja a helyét ez a francia sorozat, ha nem is a csúcsokon, de bőven a meredély gerincén (ha már az Alpokban járiunk benne). Akinek bejött annak idején Kassovitz Matyi Bíbor folyók című mozija, az megpróbálkozhat ezzel is.

Kategória: Netflix
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .