Suszter, szabó, baka, kém (Tinker Tailor Soldier Spy, 2011)

Nem érdekel John Le Carré Karla-trilógiája, sem az összes más hidegháborús kémregénye, hiszen ha érdekelne, akkor elolvasnám (mint ahogy néhányat el is olvastam, anno), és nem filmen nézném meg azok ilyen-olyan-amolyan feldolgozásait. A Suszter. Szabó, Baka, Kém ráadásul a magyarul Az árulás címen (ford. Falvay Dóra, Agave, 2009) megjelent regénynek már a második verziója, hiszen 1975-ben is készült belőle egy BBC által gyártott, 7 részes tévésorozat, melyben George Smiley szerepét Alec Guiness játszotta. Na, az így látatlanban jobb volt ennél – hiszen legalább, minden bizonnyal megvolt hozzá a méret. Ez a regényfeldolgozások legfőbb típushibája, ami e film esetében is fennáll: egész egyszerűen nem fér bele az a mennyiségű anyag, mint ami az írott műben benne van. Az írott szöveg személyes értelmezésének szabadságáról nem is szólva…

Le Carré márpedig rendesen megírta történeteit, rengeteg szereplővel, sok helyszínen játszódó szerteágazó, bonyolult cselekménnyel, sajátos feszültséggel, ezek azonban egy két óra körüli filmbe sűrítve valahogy elveszítik kohéziójukat. E filmben is ez történt. Ha egy picit elrévedünk, akkor már bottal üthetjük a szereplők nyomát, hiszen újra felvenni a fonalat, megfejteni, ki kivel van, ki kicsoda és most éppen melyik idősíkban járunk, nem éppen egyszerű (még ha nem is ördöglakat). Tomas Alfredson pasztellszínekbe álmodott, korban hiteles IKEA-esztétikája, valamint lassú, levegős, igencsak ráérős elbeszélőmódja pedig bőven ad időt, lehetőséget elrévedésre… Ráadásul alig tapasztalható a rendező korábbi igen remekül sikerült Engedj be! című filmjének erős, szinte azonnal megragadó, magába szippantó hangulatisága, így ez a hetvenes években játszódó kémtörténet legfeljebb annyira izgalmas, mint egy korabeli Derrick-epizód. Nagyjából annyira pörgős is.

Azonkívül, érdekel még valakit egyáltalán ez az ezerszer feldolgozott, hidegháborús kém-paranoia? A mai moziközönség idősebb része is legfeljebb kisgyerek lehetett annak végnapjaiban, így személyes élményei nem lehetnek e korról, abban pedig szerintem nem sok érdekes van, hogy pókerképű, irodistafejű ballonkabátosok telefonálnak (miért lóg drót a telefonból?) fojtott hangon, majd valahol telexgép kattog (mi az a telex?), kiglancolt roncsautókkal rodeóznak, de óvatosan, nehogy megsérüljön bármelyik is… Aztán meg, egyik filmben ezek a jófiúk, a másikban meg azok. Le Carrénál persze, mindig az angolok. (Uuuncsiii!)

Pedig komoly színészgárda vonul itt fel: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt nem akárkik, van is jelenlétük, igen komoly súllyal. Semmit nem csinálnak (Hurt kivételével), csak jobbára néznek, mégis bennük van a meglepő következmény lehetősége mindvégig. Élmény nézni játékukat, ahogy óriási tehetséggel játsszák a … semmit. Nem szabad elmenni a történet magyar vonatkozásai mellett, főleg, hogy a film egyetlen akciója a FelszabFerenciek terei Párisi udvarban játszódik, Kálloy Molnár Péter és Mucsi Zoltán abszolúte perfekt közreműködésével, ezenkívül látunk még egy szép Parlament-panorámát, valamint hallhatunk egy csomó angol színészt becsülettel törve ékes nyelvünket, azonban itt nem mi vagyunk főszereplők, csupán elszenvedői vagyunk az MI6-en belüli árulás, illetve hatalmi harcok következményeinek. Ez azonban (szerintem) már annyira tét nélküli, kvázi unalmas, hogy maga a film, elegáns, esztétikus külleme, a remek színészek remek teljesítményei ellenére a legteljesebb csendben, különösebb feszültség és a nézőre mért megrázkódtatás nélkül pereg le. Asanisimasa: 5/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

11 hozzászólás a(z) Suszter, szabó, baka, kém (Tinker Tailor Soldier Spy, 2011) bejegyzéshez

 1. sizsak szerint:

  Egyetértek a kritikával. Én kb fél éve olvastam a könyvet és teljesen belelkesültem, amikor láttam, hogy készül a filmváltozat. Ehhez képest borzalom ez a film. Aki olvasta a könyvet az keresi az élményt a jelenetekben, de hitetlenkedve nézi, hogy mennyire bénán jön át egy egy jelenet, párbeszéd a filmen. Aki nem olvasta a könyvet, az szerintem semmit sem ért, kár volt megcsinálni a filmet. Külön idegesít az előzetese, ami pörgős, ígéretes filmnek állítja be ezt a borzalmat.

 2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szerda | asanisimasa

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk az Újév első estéjén a tévében? | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.