Moliére-Kleist-Forgách: Amphitryon (Nemzeti Színház, bemutató: 2013. február 23.)

Arrogáns, pökhendi alakok lépnek a Nemzeti Színház (Gobbi Hildáról elnevezett) stúdiószínpadára, hogy csúf játékot űzzenek az ott dolgukat végző halandókkal. Belebújnak bőrükbe, képükben tetszelegnek, kisajátítják életüket, helyettük esznek, isznak, s kergetik őrületbe őket, akik már azt sem tudják, ők Amphitryon - Tenki Réka és Alföldi Róbertmaguk valójában kicsodák. Jogosultságuk van erre, hiszen odafentről érkeztek. Amit tesznek, azért teszik, mert megtehetik. Ennyi jár ugyanis az isteneknek.

Jupiter és szolgálója, Merkúr, akik valójában Zeusz és Hermész, csak éppen valahol az ókori görög mitológiában gyökerező történetet elmesélők hosszú sorában változtak azok római megfelelőjévé, tehát a főisten és egyik kisistene szállt le az Olümposzról Théba városának halandói közé, mert a főnöknek megtetszett Alkméné hamvas szépsége, s ami jár, az jár – fondorlatos színjátékkal el is veszi azt. Más szóval, elcsavarja Alkméné fejét, aki azt hiszi ZeuszrólJupiterről, hogy az férje, Amphitryon. Közben Merkúr ugyanezt a játékot űzi Amphitryon szolgálójával, Sosiasszal. Tehetik, mert megtehetik, másrészt pedig a férj, Théba kormányzója, Amphitryon csatában van (nem mintha tudna tenni bármit is az isteni gerjedelem ellen). Aztán megérkezik Amphitryon is, Sosiasszal, és nem tudják, mi van. Hosszadalmas macska-egér, illetve, itt isten-ember játék kezdőik, minek végeredménye borítékolható: kő kövön nem marad a végére, csak a sírás, rívás és fogaknak csikorgatása.

A Gothár Péter által (már másodszor) rendezett Amphitryon című előadás azt a kérdést feszegeti, milyen vastag rajtunk a máz, ami megkülönböztet minket egymástól, mi van, ha aAmphitryon - Udvaros Dorottya és Nagy Marizt valaki átrajzolja, vagy összecseréli, elég erős-e az, ami alatta van. Számít-e, ami alatta van, számít-e a lényeg? Vagy csak az a lényeg, ami látszik? Ezt a kérdésfelvetést jelzi a szereplők érdekes jelmeze is (Tihanyi Ildi), mely teljes egészében gyűrt papírból készült. Gyenge, szakadós, szétmálló anyag, mely bármikor, időjárás, csata, vagy csak egy hosszú vándorlás folytán könnyedén semmivé foszolhat. Mégis fennmarad, végig az egész előadás/erőpróba alatt…

A komor hangulatba fúló vígjátékban Alföldi Róbert Jupiter-figurája vicces gesztus, mint szereposztás, mindamellett elegáns határozottsággal mindenható. Udvaros Dorottya Merkúrja tombol alárendeltjei között hatalmában – ő inkább kisszerű, mint fenséges. Amolyan hatalmat kapott portás, vagy őrmester-típus. Tenki Réka angyali teremtés, naiv és tiszta Alkméné, aki természetszerűleg dől be az isteni színjátéknak. Egyértelmű áldozata a játéknak, esendő és meg is esik, hiszen erre van predesztinálva. (Tenki Réka a mai magyar színpad egyik legfrissebb, legüdébb, leglazább, legszórakoztatóbb és legenergikusabb színésznője, akiből nemsokára nagyon nagy színésznő válhat, ha vigyáz magára.) A darab címszerepét alakító Nagy Zsolt ismét féktelen energiákkal robban be a színpadra, nyers, egyenes és őszinte, mentes minden színészi modortól – vagy éppen mindössze ezt az Amphitryon - Znamenák Istvánegyetlen, viharos modort bírja. Én mindenesetre, bírom, de kíváncsi lennék a humorára is. Znamenák István (Sosias) viszont tele van humorral és itt a Nemzetiben még sosem láttuk ilyen frissnek és lendületesnek. Egy intelligens Svejk keveredik az általa rajzolt karakterben egy tökös Sancho Panzával, az meg szinte nekünk fáj, ahogy Merkúr elcsépeli, mint a répát. Nagy Mari törött bordával és diadémként viselt tízcentis bergmanncsővel a fején is ellenállhatatlanul vicces Charisként, Alkméné szolgálójaként.

Forgách András friss, modern fordítása, valamint Gáspár Ildikó határozott húzása megmenekíti a nem kultúrantropológus, illetve klasszikafilológus végzettségű nézőket a darabban rejtőzködő, nehezen követhető mitológiai zűrzavartól, valamint a cselekmény hosszas cizellálásától, így egy bő két órás, tanulságos szórakozás vár e darabban a nézőkre, nagyon jó színészek részvételével.

Kategória: Színház | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.