Rómának szeretettel (To Rome with Love, 2012)

Szóval, valljuk azért meg őszintén, kedves Woody, Rómáról baromira nem jutott eszedbe semmi. Legalábbis, semmi olyan, amit eddig ne mondtak volna már el kismilliószor. Az különösen szembetűnő, milyen görcsösen kerülöd a Rómának szeretettel - Roberto Benignikézenfekvő az eredeti, jellegzetesen olasz filmes párhuzamokat, nem akarod húzogatni sem Fellini, sem Antonioni, sem mások bajszát, így jobbára a Rómának szeretettel tényleg nem több, minthogy hónod alá kaptad ötletfüzetedet (hogy ne mondjam: szemeteskukádat), elutaztál Rómába és egy fél liter bor mellett összeollóztál belőle egy bő másfél órára valót.

Kezdjük ott, hogy ez a film nem Rómának szól, legfeljebb Rómából. Szeretettel. A pápa jól ismert Orbi et Urbi áldása szól Rómának és a világnak, ettől persze, még Woody is küldhetne Rómának ezt, azt, de ahogy mondtam, sajnos semmi nem jutott eszébe, amit eleddig ne mondtak volna már el az Örök Városnak. Ez így csak egy mozgóképeslap, Rómából és nem Rómának, inkább Woody (és az általa szerződtetett népes színészgárda) rajongóinak, Darius Khondji néhány valóban turisztikai magazinokba való képkompozíciójával.

A sok szálon futó cselekményből néhány csapás eléggé felesleges. Roberto Benigni médiakritikus vonásokat megvillantó “celeb”-története például felesleges, ebben a mostani kontextusban – de nem lenne az, ha a film mondjuk, kizárólag, vagy esetleg fősodorban ezt bontaná ki egy picit alaposabban. A nászéjszakás cselekményszál is elmenne, így mellékesen viszont túl sok ahhoz, hogy mellékes legyen, de szervesen nem kapcsolódik a többihez. (Ráadásul, Penelope Cruznak látványosan nő a segge.) A zuhanyzós-operaénekeses szál szimplán idióta, Woody Allen legidegesítőbb periódusát juttatja eszembe. A legjobb még “az idétlen, nagyon sznob, amerikai wannabe színésznő érkezik a Rómában élő barátnőjéhez, de annak építészhallgató barátját csábítja el”-történet, Alec Baldwin szellemes kommentárjaivaRómának szeretettel - Alec Baldwin és Jesse Eisenbergl – de ez is kidolgozatlan maradt.

Végiggondolatlan, fáradt és ötlettelen érzetet kelt a film, mintha Woody Alennek nem lett volna hozzá kedve. Húzni kellett volna belőle, ráadásul nem keveset, amit meg meghagyott volna, azt alaposan át kellett volna gyúrni. Róma varázsa csak nyomokban jön át, szó sincs semmilyen hódolatról, “szerelmi vallomásról”, amit feltétlenül Róma tudomására kellett volna hozni. Ez nem sikerült, Woody. Egyenetlen, erőtlen film, mindössze néhány poénnal, de köztük sok-sok unalommal. Asanisimasa: 4/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

6 hozzászólás a(z) Rómának szeretettel (To Rome with Love, 2012) bejegyzéshez

  1. Kata szerint:

    Köszönöm, akkor kihagyom. Tanácstalan voltam, hogy megnézzem-e.

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

  5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

  6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.