Erőnek erejével (The Last Stand, 2013)

Hát, Arnoldból sem lesz már Clint Eastwood, az egyszer biztos. Bár tény, hogy negyven év a filmszakmában senkin nem múlik el nyomtalanul, így ő is megtanult egy s mást a színjáték fortélyaiból, de azért túlzásokba sem szabad esnünk: Schwarzenegger színésznek azért még mindig kutyaütő. De legalább Erőnek erejével - Arnold Schwarzeneggerhumora van, és ha az adott rendezője enged teret neki, szívesen nevet is saját magán. Az pedig kifejezetten erénye, hogy egészséges önismerettel rendelkezik, egy kaliforniai kormányzóságot lazán bevállal, de filmrendezésre még nem merészkedett. Hála érte. Amúgy, így alaposan betrottyosodva, tényleg emlékeztet picit a mai színész Clint bácsira, ugyanaz a tipikus, konzervatív WASP-fazon, azokkal az erkölcsi alapelvekkel, még akkor is, ha történetesen Arnold osztrák. Osztrák-amerikai.

Az erőnek erejével című klisézuhatagban egy hajdani nagymenő, de mára kiábrándult zsarut alakít, aki egy poros, mexikói határ menti kisvárosban seriffkedik. Béke, nyugalom, unalom. Azonban Las Vegasból megszökik egy baromi veszélyes mexikói kartellfőnök, aki könnyedén rázza le magáról az egész balfasz FBI-t (Forest Whitakerrel az élén), és egy bivaly Camaroval száguld hazafelé, szerencsétlenségére éppen az Arnold alakította seriff városkáján keresztül. Piff-puff, dirr-durr, baaaang. A kisváros romokban, a seriff néhány helyen csúnyán megkarcolva (mellékszereplők diadalittasan, ha jók, halottan, ha rosszak), a kartelloligarcha bilincsben, végszóra megérkezik az FBI is.

Erőnek erejével - Forest Whitaker és Arnold SchwarzeneggerA dél-koreai Kim Ji-woon (máshol Jee-woon) első hollywoodi bérmunkájában egy minden ízében gyökér, tapló, igazi klasszik B-mozit csinált. perfekt módon alkalmazza az összes jellemző stilisztikai fordulatot és közhelyet, a film működik is, annak, ami. Itt jegyezném meg, hogy Ji-woon az egyik fontos alakja a 2000-es évek elején robbanó, nagy dél-koreai film-bummnak. Olyan alkotásokat jegyez, mint a Két nővér, I Saw The Devil, az A Bittersweet Life vagy a The Good, The Bad, The Weird. Bár eddigi filmjei közül szinte mind egy-egy igen komoly stílusbravúr, azok furcsasága, érdekessége jellegzetes távol-keleti “fűszerezésükben” rejlik. Ez a film azonban nem több egy off-hollywoodi zsánernél, annak összes erényével és buktatójával. De tény, hogy egy fikarcnyi görcs nincs benne, lazán, lendületesen pergeti végig a paneleket, kisebb logikai bukfenceken (pl. miért a darun lógó rabszállítót lövik, nem pedig a daru kezelőjét…) nem nagyon akad fenn, de ami a fő, enged teret Arnoldnak, hogy hozza azt, amit tud. Izmai ebben a korban már inkább nevetségesen hathatnak, ezért csak lő, bármivel, mi keze ügyébe kerül és hülye benyögésekkel fárasztja az ellent és a nézőt. Aki viszont ezen röhög, feltéve, ha képes visszacsusszanni 10-12 év körüli szellemi színvonalára. Ennyi. Asanisimasa: 6/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

7 hozzászólás a(z) Erőnek erejével (The Last Stand, 2013) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Péntek | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

  5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

  6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

  7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.