Red 2. (2013)

Talán jelzi az akciófilm műfajának csődközeli helyzetét is, hogy 2010-ben két olyan projekt is elindult a műfajban, amely bizonyos régi, úgymond, tartalékos erőket próbál csatarendbe állítani. A Feláldozhatók ma már lassan a harmadik résznél tart, ami azt mutatja, hogy a krízis orvoslása igen jól Red 2 - Mary-Louise Parker, Bruce Willis és John Malkovichsikerült: a mostanában már lejárt szavatosságúnak tekintett hajdani akciósztárok Sly Stallone vezetésével (és egy csomó marketingízű hisztivel), immár lelazulva, némi bumfordi öniróniával utat tudtak mutatni az egyre mélyebb unalomba fulladó műfajnak. A másik projekt is révbe érni látszik, hiszen a Red 2. -ahogyan a címe mutatja- már a második rész (az elsőről bővebben itt). A “hangnem” itt felvállaltan az akció-vígjáték formátuma, a DC Comics idevágó képregénysorozata alapján amolyan képtelen kémtörténet, egy rakat nyugdíjaskorú szuperkém részvételével, akik természetesen, az öreg profi szertelenségével abszolválják az adott problémát – ergo, mentik meg a Földet. Ebben így, önmagában még nem lenne benne a tuti töltet, azonban a Bruce Willis, John Malkovich, Helen Mirren alkotta belsőhármas már adhat okot az érdeklődésre. A triót -az igen szerethető karakterű Marie-Louise Parkeren kívül- Morgan Freeman egészítette ki az első részben. Ő most hiányzik, de itt van helyette Catherine Zeta-Jones, mint a KGB tábornoka, a villámgyors mozgású Byung-hun Lee, mint a világ legveszedelmesebb bérgyilkosa, David Thewlis, mint borrajongó francia terrorista, és nem utolsósorban Sir Anthony Hopkins, mint zseniális tudós, aki olyan bombát készített, hogy!

A sztorit nyilván nem fogja senki sem a realitások talaján vizsgálni, ez nem az a pálya, ahol tárat cserélnek – illetve, csak akkor, ha abban benne van a “poén”. Van a bomba, ami fel akar robbanni, ám előtte mind a jók, mint a rosszak meg akarják szerezni. Nem ez a lényeg e filmben, hanem az igen színes szereplőgárda jutalomjátéka, mellyel jobbára élnek is. Színészismerőseimtől tudom, hogy még a legdrámaibb karakterű színészek is imádják, ha alkalmuk nyílik egy kis lövöldözésre, és nincs ez másként e filmben sem. Legjobban az amúgy törékeny Helen Mirrent imádom, ahogyan Red 2 - Helen Mirrennyitott szemmel (!) szórja a skulókat ezerszámra, és annál nincs bájosabb, amikor egy odavetett kérdésre a lehető legnagyobb természetességgel válaszolja, hogy a tetthelyen látható hullákat a saját hűtőszekrényéből prezentálta. Malkovich ugyanazt az excentrikus figurát játssza, akit az első részben is, Willis kemény és vérzik, mint mindig, de most még szerelmes is. Hopkins ismét zseniális, úgy beszél, úgy vált belülről személyiséget, hogy az ember hátán görögnek a mirelit zöldborsók – óriási színész még mindig.

A lazán elővezetett színészi bravúrok mellett egy efféle filmben lennie kell még látványos akciójeleneteknek is, és ezekben sincs hiba. Rengeteg lövöldözés, verekedés-jelenet és autós üldözés látható és mind a megfelelő színvonalon. A szöveg- és látványpoénok arányosan durrannak el mindeközben, néha igen gyilkos erővel. Felhőtlen és felelőtlen szórakozás a film, ami tökéletesen megéri a belefektetett pénzt és időt. Remélem, ez is megéri a harmadik részt, hiszen “nemcsak a húszéveseké a világ”. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Red 2. (2013) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

  5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.