Megtört város (Broken City, 2013)

Lehetne a címbeli város Budapest, vagy bármely más nagyváros is, a tanulságon nem sokat változtatna: a rohadék, korrupt politikusoknak Megtört város - Russell Crowe és Mark Wahlbergelébb-utóbb mindig lecsengetnek, ha akad egy hős, aki van olyan tökös, hogy belenyomja fejüket abba a bűzölgő kupacba, amit termeltek maguk alá. A Megtört város New York ezúttal, a rohadék, korrupt polgármester (Russell Crowe) ingatlanpanamákba feledkezett, de annyira, hogy felesége (Catherine Zeta-Jones) is más utakra kényszerül, ám egy tökös ex-zsaru (Mark Wahlberg) átlát a ködön, összerakja a puzzle-t és belenyomja a polgi fejét. Persze, az ilyen mutatványok mindig igen veszélyesek… de a lényeg a lényeg.

Az önbíráskodás, természetesen nem tekinthető a demokratikus igazságszolgáltatás netovábbjának, az etikai problémák iránt mindig is fogékony Allen Hughues mégis e kérdéskör megtárgyalásának szentelte filmjét. A Wahlberg alakította zsaru által elkövetett gyilkossággal indul a film, melyben egyértelműen jót cselekszik, hiszen lelő egy 16 éves lányt megerőszakoló férfit, akit a bíróság a különféle jogi kiskapuk miatt felmentett volna. A zsarunak tehát erre a tettre a bizonyosságon kívül nem volt semmilyen törvényes felhatalmazása, ráadásul be is volt állva, mint a gerely. Mégis, kevesen vitatnák tettének helyességét… A törvény azonban törvény. A zsaru aztán -szintén kis jogi csűrcsavarral, a bíróság előtt elhallgatott terhelő bizonyítékkal- megússza a büntetést, de a felelősség alól senki nem Megtört város - Catherine Zeta-Jones és Russell Crowemenekülhet, az igazság pallosa mindenkire lesújt. Hughues e filmjében is a katolikus erkölcs kérlelhetetlen erejével osztja ki a lapokat, ezzel oldva meg a demokratikus igazságszolgáltatás teszetoszaságát gordiuszi csomóként megoldó konzervatív, amerikai hős logikailag, jogilag, erkölcsileg és etikailag is instabil mítoszát. Itt minden bűnös elnyeri büntetését, kivétel nincs.

Mintegy mellesleg, egy korrekt, hiteles, de közepesen érdekes korrupt politikusos történetet nézünk végig, mely tökéletesen alkalmazható akár lakóhelyünkre is. Egyedül az az idealisztikus kép hamis, hogy van olyan alternatíva, hogy “jó vezető”. Nincs olyan, hiszen mindenki bűnös, mint azt amúgy láthattuk a filmben és Wahlberg rendőrjének bűnbánó önfeláldozása is hiábavaló. De jó lehet hinni abban, hogy egyszer majd eljön egy ilyen hős, aki… Asanisimasa: 6/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Megtört város (Broken City, 2013) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

  5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.