Nyitott sírhant (Open Grave, 2013)

Most illene lelkesedni egy picit, mert hát azért mégis, nagy részben “a mi kutyánk kölyke” ez a Nyitott sírhant, de nem könnyű. Teljes egészében Magyarországon forgott a spanyol születésű Gonzalo López-Gallego nyitott sírhant - sharlto copleyamerikai-magyar koprodukcióban készült horrorja, magyarok adják a technikai stáb szinte 100%-a, plusz a statiszták túlnyomó részét is, hálaistennek a kreatív dolgokért López-Gallegóék felelnek – így legalább rájuk kenhetem e film bajait.

Erdőben bolyongós zombifilmekből, túlélő-thrillerekből Dunát lehet rekeszteni, aminek oka szerintem az efféle alkotások viszonylagos olcsósága. Elég kizavarni egy relatíve kicsiny stábot az erdőbe néhány munkanélküli színésszel, valamint egy kétkarú emelőnél nem sokkal bonyolultabb forgatókönyvvel és néhány hét alatt el is készülhet a reménybeli nagy filmes első (legfeljebb második) filmje. A horroroknak mindig is megvolt, megvan és meg is lesz a vékony, de biztos közönsége, így a siker (vagy ez esetben az azzal majdhogynem egyenértékű elutasítás) garantált. Ezenkívül, ma divatja is van az ilyen történeteknek, hiszen a Walking Dead (amúgy kitűnő) sorozata hasít a tévében, és komoly, nagyköltségvetésű mozik (pl. Z World War) is készülnek zombi-témában. Az is egyértelmű, hogy ez a spanyol srác is akar valamit kezdeni a témával, gondol róla valamit, hiszen korábbi filmje (Apollo 18) is részben idekapcsolható és itt sem bájosan mosolygó napköziseket és égszínkék köténykés óvónéniket kell néznünk a rendelkezésre álló időben.

nyitott sírhantA Nyílt sírhant sem az a hagyományos foszló húsú, csupasz lábszárcsontokon imbolygó, karokat, arcokat harapdáló klasszikus zombi-történet, inkább a Danny Boyle-féle dühös, kifejezetten gyors mozgású, vírusfertőzött élőhalottak köszönnek vissza López-Gallego filmjében. Ahogy az Apollo 18 esetében a dokumentumfilm és a scifi műfaji jellegzetességeivel lett feldúsítva az alap anyag, itt a járványfilm kliséi keverednek valamiféle, az orvosi felelősséget illető homályos moralizálással és némi disztópikus nihillel. A film cselekménye technikailag ügyesen megírt, csavaros történetben zajlik, valójában azonban mindenki azonnal vágja a következő fordulatot, aki már látott efféle filmet életében. Forgatókönyvíró-órán gondolom az ilyen dolgozatra adnak 3-ast: Gondos, szorgalmas munka, de sokkal több eredetiséget! A District 9-ből ismert Sharlto Copley vezette színészi stáb teszi a dolgát, elsősorban fut, rohan és menekül, valamint megrettenve, néha aggódva néz, ordít, sikolt és nyög. Vér a műfajátlaghoz viszonyítva alig folyik, az izgalom sem hág sosem túl magasra, s mivel a végkifejletet tényleg sejteni fogja mindenki annak előtte, hogy az bekövetkezzen, minden jó szándék ellenére, ez a film sem jobb a gyenge közepesnél. Asanisimasa: 4/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.