The Spectacular Now (2013)

Lehetnek bizonyos problémái az ivással James Ponsoldtnak, ugyanis 2011-es Szárazon című dramedyje után az idei Sundance-en komoly kritikai sikert aratott (egyelőre csak eredeti címén ismert) The Spectacular Now című filmjének is a piálás a fő mozgatórugója. Ha Sundance-es premierről beszélünk, akkor vágjuk, hogy ún. független filmről beszélünk, és ez most is áll. Nincs szó tehát a nagy mainstream stúdiók által preferált kiszámítható és kiszámított, atombiztos dramaturgiáról, nincsenek sztárok, nthe spectacular now - miles tellerincs hajbókolás a közönség vélt/valós igényei előtt, van viszont sajátos hangvétel, a téma egyéni feldolgozása, tisztaság, őszinteség, keresetlenség.

E filmből hiányoznak például az alkoholizmussal foglalkozó filmek kliséi, de még a mi ilyen irányú sztereotípiáink sem igazolódnak feltétlenül. Nem látunk például látványosan részeg embert a filmben, bár látunk alkoholt fogyasztani (majdnem mindenkit). Ponsoldt (Tim Tharp regénye nyomán) nem az alkohol mámorát, illetve az iránta való függés kínlódását örökíti meg filmjében, hanem arról beszél, ahogyan az ún. normálisnál kicsit több ivás teszi tönkre, de legalábbis jelentősen befolyásolja életünket. Sutter (Miles Teller) végzős gimnazista, a film kezdetén szakít a suli legjobb nőjével. Amúgy iszik, mint majd’ mindenki a környezetében, legfeljebb apjától kapott laposüvege különbözteti meg tőlük. Kis apró jelek vannak csupán. Sutter céltalanságról beszél, jegyei épp az érettségihez közeledve kezdenek romlani, munkahelyén is megtartanák, ha nem jönne néha kissé pityókásan dolgozni. Teljesen váratlanul találkozik Aimée-vel (Shailene Woodley), a kedves, de nem éppen látványos szépségű lánnyal, aki tiszta, őszinte érdeklődéssel fordul a fiú felé. Úgy tűnik egy egyszerű, szép szerelem bimbózik közöttük, és egyikőjük sem veszi észre, hogy mennyire dominál kapcsolatukban a fiú és annak állandó társa.

the spectacular now - miles teller és shailene woodleyA film tulajdonképpen egy igen banális történetet tár elénk, ami bárhol, bárkivel megtörténhet és meg is történik. Legyintünk rá, mert nincsenek látványos jelek, ennyi még bőven belefér és különben is, ennyi még senkinek nem árt meg. Sokaknak tényleg nem. Azt azonban nem vesszük észre, ahogyan bizonyos típusú emberek, sokszor pontosan leírható, jellegzetes családi előzményekkel így csúsznak bele egy belátható távlatokban sokkal rohadtabbá váló dologba. Sutter nem is nagyon akar változtatni sorsán, és már 18 évesen hagyja magát sodorni az alkohol által. A kezdő képek csak egy szokványos tinikomédiát sejtetnek, sok sörrel némi szexszel, de ahogy Sutter az alkoholizmusba, pont úgy csúszik bele a néző a sorban előkerülő, igen ismerős problémákba, és válik a film egy egyszerű eszközökkel operáló, ám komolyan elgondolkoztató, figyelemre méltó alkotássá. Mikor azt hisszük, hogy talán rendbe jönnek a dolgok, a talányos végkifejlet tesz mindent idézőjelbe. De addig akad néhány szívet melengetően bájos, néhány szomorkás és néhány váratlan pillanat, melyek alatt nosztalgiázhatunk is egy picit. Felelősségvállalásról, kitartásról, akaraterőről és megbízhatóságról mi ráérünk utána elmélkedni – Sutternek ezt a filmben kellene megoldania. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) The Spectacular Now (2013) bejegyzéshez

 1. wim szerint:

  A “Szárazon” nekem nem jött be, közhelyesnek, ötlettelennek éreztem, jó, ha fél órát bírtam belőle. Lehet, hogy ki kellett volna várnom a végét?

  • efes szerint:

   Nem tudom, én nem láttam a Szárazont, csak olvastam róla. X) Ez a film nem “kemény”, nem odamondós, nem akar sokkolni sem, pont azt mutatja meg, amin mindannyian elsiklunk, hogy vannak olyan emberek, akiknek genetikája, társadalmi helyzetük vagy családi hagyományaik egész egyszerűen veszélyhelyzetet jelentenek akár egy pohár sör esetében is. Ebben ez a film semmiképpen nem közhelyes. A szerelmi szál kifejezetten édes, ahogyan a srác a “csúnya lánnyal” vigasztalja magát (aki nem is csúnya amúgy). Szerintem ez jó film.

 2. wim szerint:

  Köszi, megszerzem. 🙂

 3. wim szerint:

  Tényleg jó.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.