A jogász (The Counselor, 2013)

Tehát, arról van itten szó, hogy a cipész maradjon a kaptafánál… Ridley Scottnak is Ridley Scott-filmeket kéne csinálnia, jókat vagy kevésbé jókat, tökmindegy, de semmiképpen nem kéne Coenékat utánozni. Hiába A jogász - Cameron Diaz és Penélope Cruzcsődíti össze a legjobb arcú színészek tömegét, hiába nyúl hozzá az egyik filmügyekben legkurrensebb íróhoz, Cormac McCarthyhez, hiába Dariusz Wolski a kamerák mögött, hiába nyújtja, nyújtja, soha nem fog Coen-filmet csinálni. Részben mert egy generációval idősebb, de nagy részben azért, mert annyira régen tolja Hollywood szekerét, hogy bármilyen jó filmes szakember, kvázi “kismester”, aki már jónéhány fontos darabot is letett az asztalra, elszakadni már nem tud saját kliséitől. Egy ember az ő státuszában ne üljön már fel divatoknak, ne másoljon – ha nem jut eszébe semmi, inkább hallgasson. Senki nem fogja számon kérni a 76 éves Ridley Scotton 2013-ban, hogy hol a következő film?

És igen, a vicc ráadásul az, hogy A jogász sztorija is éppen ez – Scottnak csak komolyan kellett volna vennie. Egy fickó, kétes alakok többé-kevésbé tisztességes (már amennyire egy ügyvéd lehet tisztességes) ügyvéde (Michael Fassbender) nősülne (Penelope Cruz), és két haverral (Javier Bardem és Brad Pitt) úgy dönt, hogy nyúlnak a mexikói kartelltől egy kis kokót (mintegy 20 millió USD értékben), amiből megcsinálják öregkorukat. Az egyik haver szőke nője, vagy mije (Cameron Diaz) viszont lefüleli az akciót – igen, mindig van egy nagyobb hal, amelyik megeszi a kisebbet. Ez az egyszerű kis történet aztán McCarthy megszokott, nem túl mély filozofálgatásával van egy picit felintellektualizálva, amit az átvA jogász - Michael Fassbender és Javier Bardemert mexikóiak újsághírekből is ismert brutalitása sem tud eléggé ellensúlyozni. A cipész maradjon csak a kaptafánál, a jogász ne akarjon kokaincsempész lenni, a tisztes hollywoodi kismester pedig ne akarjon überlaza, független fenegyerek lenni.

Pedig én bármeddig elnézem, mondjuk Penelope Cruzt, főleg amit az első jelenetben produkál, Fassbender is biztos jó pasi, Bardem hihetetlen frizurát kapott, Pitt meg már képtelen nem Bradpitt lenni, de ez nála nem baj. Bruno Ganzot még akkor is elhallgatnám órákon át, ha a telefonkönyvet olvassa fel… Az meg egyenesen szédítő, hogy ezt a kissé öregedőcske Diazt mikre rá nem lehet még venni. Van néhány meghökkentő jelenet, néhány vicces is, de alapvetően a film unalmas, sehonnan sehová tartó, hiábavaló nyűglődés. Mint amikor egy cipész megpróbálja megjavítani, mondjuk a kazánt. Nem fog működni, mint ahogy nem is működik. Asanisimasa: 4/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) A jogász (The Counselor, 2013) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.