A berni követ (2014)

Úgy hiszen, az ősz tincsei ellenére még mindig igen fiatal Köbli Norbert forgatókönyvíró igen járható útra lépett, amikor immár harmadik olyan, hasonló tematikára épülő tévéfilmmel jelentkezik, melyben a A berni követ - Szabó Kimmel Tamás és Kulka Jánoshuszadik század magyar történelem egyik fő sorsfordító eseményének egy-egy kiragadott pillanata kerül, mégpedig nem ideologikus megközelítésben, nem didaktikusan, tanári módon szájunkba rágva, hanem izgalmasan, a krimi és/vagy a thriller műfaji eszköztárával bemutatásra. Múltunk, közelmúltunk pontos és árnyalt ismerete létszükséglet a mai világban egy gondolkodó polgár számára, már csak azért is, hogy ne lehessen túl könnyen játékszere semmilyen rövidtávú politikai szemfényvesztésnek. Ezek a filmek tökéletesen megfelelnek e célnak: kivétel nélkül nézhető, izgalmas alkotások, melyek ennek ellenére nincsenek híján a tartalomnak sem. 1956 rendkívül összetett, a mai napig is “szétmagyarázott, de valójában meg nem magyarázott” problematikájához köthető mindhárom film, bár a Szabadság, különjárat története még megelőzi a forradalom napjait. A vizsga viszont már a megtorlás éveinek fojtogató légkörébe kalauzolja el a nézőt. (Rövid kritika a Szabadság, különjáratról itt, hosszabb A vizsgáról itt.)

A nyilvánvaló tematikai kapcsolat, valamint a filmforgatás szükségszerűen csapatjáték volta mellett e filmeket tehát legfőképpen az író személye köti össze. Mindhárom film más-más stábbal készült, ami viszont közös bennük, az az elegáns, visszafogott profizmus. Tévéfilmről beszélünk mindhárom film esetében, amely általában korlátozott költségvetéssel, eleve képernyőre komponálva készül, így nem is várhatunk el fejet leszakító látványvilágot. Amit viszont igen, hogy a díszlet, a kellékek és a környezet pontosan meg tudja idézni a cselekmény korhű hátterét, és ne vonja el figyelmünk a sztoriról, a színészek játékáról. A berni követ esetében ezúttal Nagy András operatőr és Szász Attila rendező remekel. A terézvárosi Bajza és Benczúr utca környéki villanegyed hibátlan, tüchtig svájci kertvárossá lényegül át. Az illúzió tökéletes. Javarészt a Magyar Népköztársaság berni konzulátusát játszó, zegzugos házban és az előtte lévő útszakaszon, egy valódi, szinte le A berni követ - Kulka János és Balsai MónikaCarré-szerű politikai thriller feszültségével és tempójában zajlik a történet. Mind látványában, mind kivitelében teljesen vállalható a film, bárhol a világon, bármelyik tévécsatornán.

A hetvenes-nyolcvanas években a közönség jobban ismerte a magyar színészeket, amiben nagy része volt az ekkoriban még szépen pörgő tévéjátékok, tévéfilmek “piacának”. Azonban ez “továbblapozva” is igaz: abban, hogy a mai színészeket kevésbé ismerik, jórészt a sokáig pangó, a kritikai oldalról pedig lefitymált tévéfilmes kínálat tehet. Filmeket alig nézünk, színházba pedig kevesen férnek be és sokan el sem jutnak oda. Nyilvánvalóan, a tévéfilmek, tévéjátékok sikere leginkább a színészeken múlik. Kulka János közismertsége még az ántivilágból ered (Mágenheim doktor, naná). Jellegzetes hangja, karaktere azonban képes volt áthidalni ezt az időszakot, miközben a színpadon is az egyik vezető magyar színészegyéniséggé nőtt. Ő volt A vizsga főszereplője és ő alakítja a címszerepet itt is. Most azonban sokkal kevésbé ördögi figura, inkább egy kisember, egy szürke hivatalnok, aki egy bizonyos drámai pillanatban valódi emberként tud viselkedni és bátor, etikus döntéseket tud meghozni. Szabó Kimmel Tamást, bár a színpadról, játékfilmekből is ismerhetik a színházba járók, inkább különböző tévés showműsorokból fogja ismerősnek találni a nagyközönség. Ő játszotta főszerepét Köbli egy korábbi történetének is, mely akár ennek a mostani vonulatnak is lehetne előképe, de a Made in Hungária azért egy teljesen más műfajt képvisel. Amúgy Szabó Kimmel a legfiatalabb színészgeneráció egyik legtehetségesebb tagja (remek volt pl. Hamletként Alföldi Nemzetijében), most kell/kellene eljátszania az összes hősszerelmes, forradalmár és az összes többi “nagy szerepeket”, melyből egyet itt rögtön prezentál is. Balsai Mónikának az HBO-s Társas játék óta rajongója vagyok, de neki csak azóta (pedig én még járok színházba is…). De kicsoda Kádas József, Szikszai Rémusz, és a többiek? Nos, remek színészek, csak nem (feltétlenül) ismerjük őket. Szikszai Rémusznál (akit én speciel ismerek, de nekem ez a dolgom…) biztosabb, pontosabb színész például alig akad magyar színjátszásban – bárhol, bármikor, bárkit el tud játszani: itt egy rohadék ex-ávós kereskedelmi attasét. Már csak ezért is kellenek az ilyen tévéfilmek, mint A berni követ is, hogy tudjuk, vannak jó színészeink, akik bármilyen okból is, de nem mennek el haknizni a Barátok közt jóban rosszban-ba, vagy ülnek be egy “féktelen” celebcsevejbe Mokkapucsínóba.

A berni követ cselekményét nem spoilerezném el, tessék megnézni a tévében vagy a tévé weboldalán, legyen elég annyi, hogy egy megtörtént A berni követ - Szikszai Rémusz és Kulka Jánosesemény szabad feldolgozása, amely nem biztos, hogy pont így történt meg, ahogy e filmen látjuk, de akár megtörténhetett így is – ahogy ezt rögtön a film elején inzert is tudatja velünk. 1958-ban, Nagy Imre kivégzését követően, két fegyveres tört be a berni magyar nagykövetségre, ahol túszul ejtették a nagykövetet. Tettük indítékai homályosak. A film ezt az eseményt egy klasszikus túszdráma koordináta-rendszerébe helyezve, egy picit szégyenlős szerelmi szállal átszőve, ízléses mértékű nemzeti lobogó-lengetéssel zárva, szinte hitchcockian szigorú dramaturgiában meséli el. Semmi szín alatt ne várjunk tehát dokumentumfilmet, ténydrámát, ez egy fikciós tévéjáték, melyben azért van annyi nafta, hogy valóságos, komoly kérdéseket is felvessen. Például, meddig tart egy szabadságharc, és mettől válik terrorizmussá, vagy “sima”, köztörvényes bűncselekménnyé? A parancs (amely minden Szolgálat Szabályzat szerint megfellebbezhetetlen és bírálata tilos, és aminek megtagadását mindig a legsúlyosabb szankcióval sújtják) morális értelemben milyen esetekben véleményezhető, vagy akár megtagadható? Miért nem vonható feltétlenül felelősségre a parancs végrehajtója? Miért fontos gesztus egy történelmi bűn hivatalos beismerése és az érte való bocsánatkérés? Milyen “szórakoztató” lehetett egy külszolgálatot teljesítő, hivatalos diplomatának ugyanazoktól kapni a parancsokat 1956 nyarán, október 25-én és mondjuk, ’58 után? Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film, Tévé
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

22 hozzászólás a(z) A berni követ (2014) bejegyzéshez

 1. Dr. No szerint:

  Ehhez a három filmhez hol férhetek hozzá? Nincs ugyanis tévém. Készülék, persze, van, de adás nincs.

 2. wim szerint:

  De jó, hogy említed a weboldalt, már napok óta evett a méreg, hogy nem tudom megnézni a tévében! Szóval akkor még nem kell róla lemondanom.
  Érdekes, úgy látom, A vizsgára is 8-at adtál, meg erre is – a kritikák alapján úgy tűnt, ez tán annál is jobb. Szerinted tényleg hasonló a színvonaluk?

  • efes szerint:

   Nem igazán összevethetőek a filmek a tetszési index alapján, ez mindössze annyit jelent, hogy nekem mennyire tetszett az adott pillanatban. A vizsga jobb dráma, ez jobb thriller. De ha mozifilmekkel összevetve nézném ezt az alig több, mint egy órás tévéfilmet, netán valami csúcs kémfilmmel hasonlítgatnám, természetesen, nem lehetne ilyen magas pontszámot adni – de egy ilyen minden filmet minden filmmel összevető, stabil mátrix megalkotása szerintem amúgy is lehetetlen. Művészeti alkotásokat nem lehet centivel, kilóval és a matematika fogalomrendszerével mérni, így ezek a mutatók csak nagyon szubjektív és nagyon pillanatnyi értéket mutatnak.

 3. Visszajelzés: Mit nézzünk a tévében Október 23-án? | asanisimasa

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Amiért érdemes volt 2014-ben moziba menni… | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Október 23., péntek. | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Félvilág (Demimonde, 2015) | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Szürke senkik (2016) | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 14. Visszajelzés: Filmnapló – 2017. október | asanisimasa

 15. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 16. Visszajelzés: Örök tél (2018) | asanisimasa

 17. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 18. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 19. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.