Bojkott! (Frissítve!)

Mély felháborodással vettem tudomásul, hogy a Budapest Film az utolsó pillanatban, közvetlenül a megnyitó előtt letiltotta az általa működtetett Toldi moziba előzőleg engedélyezett nemzetközi Pride-fotókiállítást, melynek témája a hitleri rezsim LMBTQ emberekkel szemben elkövetett bűntetteit dolgozza fel. Különösen fájó ez az intézkedés egy olyan intézménytől, amely korábban rendszeresen biztosított helyszínt különböző emberi jogi szervezetek, így a meleg és transzneműek érdekeit védő egyesületek rendezvényeinek is, és még különösebben fájó, hogy mások mellett a Budapest Film is forgalmaz meleg témájú filmalkotásokat, valamint a kezelésében álló mozikban be is mutatja/mutatta olyan, e témában alkotó jelentős művészek filmjeit, mint például Ferzan Özpetek vagy Francois Ozon.

Ezzel a a legsötétebb náci/nyilas/kommunista/mccarthysta időket idéző tiltó intézkedéssel azonban a Budapest Film kilépett az európai, illetve a demokratikus értéktrendet követők táborából, és beállt a sötét, féltájékozott és félretájékoztatott, kulturálatlan és kultúrátlan barbárok szekértolói közé. Ezt én, egy konzervatív liberális, européer eszmeiséget valló, 14 éve boldog heteroszexuális kapcsolatban élő, evangélikusnak keresztelt, de vallását világnézeti okokból nem gyakorló blogger semmilyen körülmények között nem támogathatom. Ezentúl sem Budapest Film által forgalmazott filmet, de általa működtetett mozit (Corvin/Művész/Puskin/Toldi), mozis eseményt nem látogatok és nem támogatok, nem ajánlok ezen a blogon.

Azt természetesen nem várhatom el a blog néhány százfős közönségétől, hogy kövessen engem “e sivatagba”, csak kérhetem, ha teheti, gondolkodjon el az okokon, okozatokon, a miérteken és a hogyanokon.

(Természetesen, ha a Budapest Film jelentkezik egy ezzel a tiltással ellentétes értelmű, megfelelő súlyú gesztussal, bemutatóval, rendezvénnyel. bármivel, akkor ez a bojkott érvényét veszti.)

Update: majd egy héttel az említett esemény után, július 10-én a Budapest Film Zrt. is megjelentetett egy közleményt a tárgyban.

Kommentárom ehhez mindössze annyi, hogy valaki itt hazudik, de legalábbis csúsztat. Részemről ennyi.

Kategória: Hírek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Bojkott! (Frissítve!) bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szerda | asanisimasa

 2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 3. Szerintem az oldalas nácizás mögé beírni, két sort, hogy na valaki hazudik, de te többet erről nem beszélsz, nem túl kiegyensúlyozott. Engem sem kell kedvelned, tudod. De azért hidd el, amikor azt mondom, pont ott voltam, mert ott dolgozom, amikor megláttuk a kiállítást és anélkül, hogy megnéztük volna mi ez és ki tette ki, a főnököm leszedette. A Pride pár óra múlva rájött, hogy nagyon elbaszta és levették a hírt, csak addigra már minden korlátolt átvette. Tégy belátásod szerint.
  üdv,
  Zsolt

  • efes szerint:

   Tíz napig kellett várni a reakcióra, és ez a cinkes. Hogy ki a sáros a dologban, az engem már nem is igazán érdekel, csupán az, hogy erre a “kínos szituációra” alkalom adódhatott, a mai, egyáltalán nem biztos, hogy csupán a Pride-osok által hiszterizált szituációban. Én magam 10 évet dolgoztam művelődési házban művelődésszervezőként, kb. 5-öt moziban és színházban, így van némi fogalmam az efféle helyeken folyó ügymenetről, tehát nekem ne magyarázza senki, hogy bemegy oda valaki az utcáról és elkezd paravánokat állítani, képeket aggatni, bármi. Ilyen nincs.

   Amúgy, ha Pride levette a hírt mert (valamiért), akkor a BuFi miért várt 10 napot a válasszal? Szóval öreg, tudom, hogy a mundér becsülete, meg ilyesmi, de ezt ti basztátok el. Vagy simán beszartatok a Jobbiktól, a rosszabbik variációra pedig nem is akarok gondolni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.