4. Mozinet Filmnapok (2014. augusztus 21-25.)

A legnagyobb nemzetközi fesztiválok kedvenceiből immár negyedik alkalommal szervez filmnapokat a Mozinet. Az idén ötnaposra bővült mustra budapesti helyszíne továbbra is a Művész mozi (1066 Budapest, Teréz krt. 30.), országosan pedig a következő art mozik csatlakoztak a rendezvényhez: Debrecenben az Apolló mozi, Nyíregyházán a Krúdy mozi, Szegeden a Belvárosi mozi és Székesfehérváron a Barátság mozi. Berlin, Cannes, Karlovy Vary, Velence és Toronto kedvencei mellett Oscar-jelölt alkotások láthatók kedvezményes jegyáron augusztus 21. és 25. között, illetve a programban premier előtt debütál Volker Schlöndorff új filmje, Az utolsó éjszaka Párizsban. (A képen jelenet a filmből)

« DIPLOMATIE » Un film de Volker SCHLÖNDORFFA kínálatban ezúttal is elsősorban olyan művek szerepelnek, melyek hiányoznak a mozik jelenlegi műsoráról, ugyanakkor a nézői visszajelzések alapján igény mutatkozik rájuk. Ezek közé tartozik két, többek között a legjobb film kategóriában Oscar-díjra jelölt remekmű (A messzi dél vadjai, Philomena – Határtalan szeretet), és az alkotók között olyan jól ismert nevek sorakoznak fel, mint Bernardo Bertolucci (Én és te) vagy éppen Sarah Polley (Apáim története).

A válogatásba befért harsány szatíra a zseniális Toni Servillo kettős főszereplésével (Viva La Libertá – Éljen a szabadság!) és könnyed, fiatalos vígjáték az amerikai független fenegyerek, Noah Baumbach tolmácsolásában (Frances Ha) éppúgy, mint életrajzi film (Renoir) és a háborúk utóhatásait új oldalról vizsgáló történelmi drámák (a Titanic fődíjas Lore és Templom a dombon). Az Adéle élete főszereplőnője, Lea Seydoux és az X-Aktákból ismert Gillian Anderson egy svájci drámában tündököl (Nővér), és a programban szintén látható lesz Denis Diderot botrányregényének kortárs feldolgozása a francia mozi sztárszínésznőivel (Az apáca), illetve a nagy vihart kavart holland fekete komédia, a néző elé görbe tükröt tartó Borgman.

Premier előtt vetítik az Oscar-díjas Volker Schlöndorff feszült történelmi filmjét, Az utolsó éjszaka Párizsbant. A film a huszadik századi európai történelem egyik legtitokzatosabb történetét meséli el: hogyan menekült meg Párizs és lakossága a teljes pusztulástól 1944-ben. A Fény városa idén augusztusban ünnepli felszabadulásának 70. évfordulóját, de egyetlen emberen, a várost megszálló német csapatok tábornokán múlott, hogy ma is régi pompájában ismerjük, és nem tették a földdel egyenlővé.

A vetítések egységesen kedvezményes, 900 forintos helyárral látogathatók a Művészben. Három vetítés után beszélgetést is szervez a Mozinet: a vasárnapi Az utolsó éjszaka Párizsban után Ungváry Krisztián tart előadást Budapest ostromáról, a Borgmanról a Prizma Filmművészeti Folyóirat munkatársai (Sepsi László és Jankovics Márton), a Frances Ha kapcsán pedig Sediánszky Nóra és Somorjai Enikő beszélgetnek. A vetítések előtt a jegyet váltók között a Művész mozi munkatársai a vetített film plakátjait sorsolják ki.

YouTube ajánló: http://youtu.be/fq448rB_GHA

A MŰVÉSZ MOZI PROGRAMJA:

augusztus 21. (csütörtök)

19.00 – Én és te (16) ’96

21.00 – Az apáca (16) ’112

augusztus 22. (péntek)

19.00 – Frances Ha (16) ’86 (a vetítés után beszélgetés)

21.00 – A messzi dél vadjai (12) ’93

augusztus 23. (szombat)

17.00 – Renoir (12) ’111

19.00 – Borgman (16) ’113 (a vetítés után beszéletés)

19.00 – Az utolsó éjszaka Párizsban (12) ’88 – PREMIER ELŐTT

21.00 – Viva La Libertá – Éljen a szabadság! (12) ’94

augusztus 24. (vasárnap)

17.00 – Lore (16) ’109

19.00 – Philomena – Határtalan szeretet (12) ’98

19.00 – Az utolsó éjszaka Párizsban (12) ’88 – PREMIER ELŐTT

(a vetítés után előadást tart Ungváry Krisztián)

21.00 – Apáim története (12) ’108

augusztus 25. (hétfő)

19.00 – Nővér (12) ’100

21.00 – Templom a dombon (16) ’112

Kategória: Hírek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.