Phil Spector (2013)

Ott vannak a nézők legjobban megviccelve, hogy néznek egy sztorit, aminek nincs feloldása, hanem a mesélő rábízza a nézőre, hozza meg ő, saját magának a tanulságot. Rágódjon el rajta, elmélkedjen, gyűrögesse magának a történetet, értelmezze és vetítse ki azt szűkebb környezetére, saját szubkultúrájára… David Mamet, a Phil Spector írója-rendezője faramuci figura, nem véletlenül tartják a filmszakmában az egyik legcsavarosabb agyú specialistának a krimi és krimi-környéki műfajok területén.

phil spector - al pacinoMamet a híres rockzenei producer és dalszerző botrányos gyilkossági históriáját meséli itt el, de azt ő sem mondja el, és nem is bizonyítja be, hogy Phil Spector vajon valóban megölt-é egy bizonyos Lana Clarkson nevű színésznőt, vagy csupán részegen asszisztált annak öngyilkosságához, pusztán sajátos tálalásban -Spector védőügyvédjének gondolatmenetét követve- rögzíti a tényeket, fegyver- és vérnyomszakértői jelentéseket, és szembeállítja azokat a tárgyalás idején is tapasztalható, előítéletek, feltételezések, manipulált információk alapján meghozott torz következtetések és prekoncepciók alapján kialakult közhangulattal – ami annyira erős hatással bírt, hogy a bíróság minden felmentő hatású, egzakt bizonyíték és körülmény ellenére gyilkosság elkövetéséért elítélte a sztárt (aki a mai napig is üli 19 éves büntetését). Egyszerűbben szólva, Mamet a saját előítéleteinkkel szembesít minket, kvázi beléje veri az orrunkat, hogy lássuk meg annak természetét és ez azért fájdalmas élmény.

Súlyosbítja a dolgot, hogy Spector (Al Pacino brillírozásában) baromira nem szimpatikus fazon. Nehéz szeretni, bármennyire is elismerjük dalszerzői zsenialitását. Excentrikus, őrült fazon, aki ráadásul korábbi életében előszeretettel játszott a tűzzel, és követett el olyan dolgokat, melyek amolyan baljós előképként, minden kívülálló számára azt a képet erősíti, hogy Spector gyilkos. Nagyképű, nagypofájú, szemtelen és kezelhetetlen figura, aki tartalmas és sikeres életében megszokta, hogy büntetlenül megtehet bármit bárkivel, és bármikor. Ehhez képest nem támasztják alá bűnösségét a kriminalisztikailag megalapozott, feddhetetlen tények… Mi azonban tudjuk, mert hiszük, hinni akarjuk, hogy bűnös.

phil spector - helen mirren és al pacinoKényelmetlen szituáció, mi tagadás. A nézőt képviseli a történetben Linda Baden ügyvédnő (Helen Mirren), aki -csakhogy zavarunk még jobbnan fokozódjon- folyamatosan meghűléssel küzd, a saját, üggyel való kételyein felül. Ő azonban -velünk ellentétben- képes megmaradni a tények objektivitásának horizontján, Mamet pedig van akkora g**i, hogy kihagyja őt a végkifejletből, ami így torzóban marad afféle provokációként, égben lebegő kérdőjelként.

Engem kicsit Stohl Andrással történt esetre emlékeztet az egész, ahol bár afelől kétség sincs, hogy Stohl okozta a balesetet, amiért meg is kapta és le is ülte a megérdemelt és szerintem jogos mértékű büntetést; azonban az a gyűlöletáradat, amit Stohl kapott a közvélemény oldaláról, az ijesztő volt, miközben naponta történnek hasonló súlyú és még súlyosabb balesetek is, mint amit Stohl okozott, gyakorlatilag nulla publicitással, többek között azok által is elkövetve, akik előzőleg felnégyelték, széttépték, megvakították és disznókkal felzabáltatták volna az ismert sztárt botlásáért. A közvélemény efféle aránytalan arroganciájára világít rá ez a film. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Love & Mercy (2014) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.