24: Élj egy új napért! (24: Live Another Day, 2014)

Szóval, Jack Bauer újra itt, de nem úgy, ahogy vártuk. A 24 nyolcadik évada után sokáig csend volt, sokan már elhittük, hogy vége. Majd egy mozifilmről kezdtek rebesgetni – erre jött, amolyan igazi, 24-hez méltó fordulatként ez az öszvér: a már látványosan öregedő Jack Bauer kilencedik munkanapja, mely a körülményekre 24 - jackvaló tekintettel már csak egy fél műszak, tehát Bauer esetében 12 rész.

Korszakos akció-thrillerről beszélünk, melynek megítélése mind kritikai, mind nézettség szempontból kimagasló volt, még akkor is, ha Bauer munkanapjainak előrehaladtával észrevehetően csökkent is a színvonal. Ez a csonka kilencedik évad, a 24: Élj egy új napért! azonban a legtöbb szempontból képes megidézni az első évadok feszültségét, tempóját, fordulatosságát és izgalmait, ebből a szempontból tehát hurrá. Hogy mégsem szaladgálok a hátamon fekve tőle, az azért van, mert a 24 alapkoncepciója az volt, hogy kvázi valós időben (valójában persze, a tévés műsorszisztémának megfelelően, egy óra itt csak a reklámok miatt általában csak 46 perc) megjelenítve mutatták be egy terroristaelhárító szuperügynök akcióit, melyben sorra menti meg az Egyesült Államokat, Los Angelest, az elnököt, tehát a világot, onnan nézve. Bauernek erre eddig nyolcszor egy nap kellett, most elég volt ugyanerre egy fél (bár ezalatt is azért elég sok minden történt vele, a világgal, az elnökkel, stb.).

24 - chloé és jackÉs Bauerből azóta popikon lett. Több vicc szól már róla, mint Chuck Norrisról, ami viszont azzal jár, hogy igen nehéz komolyan, röhögés nélkül végigkövetni itteni akcióit. Főleg, hogy ezt a forgatókönyvírók/rendezők sem támogatják túlzottan: Bauer és társa már kilőtt néhány tárat a gonoszokra, akik gépfegyverekből viszonozzák – ennek ellenére, Bauer a komoly tűzharc kellős közepén azért fojtott hangon suttogva szól társához, hogy focus, izé, blabla. 🙂 Sok ilyen, sok efféle bibi van. Mindegy, ennyi már bőven belefér.

Amellett azonban nem tudok elmenni, hogy egy igen komoly dramaturgiai baki is belecsúszott az ügymenetbe, egy olyan, amely alapvetően hitelteleníti e széria első, meghatározó felét. Van ugye, ez a Margó nevű terrormama, akit nagyon nem tud senki, hol szövi a hálóját pontosan. Kódolt csatornák, lenyomozhatatlan telefonok, ilyenek. Még Jack sem tudja, hol lehet a nő, akit vállvetve keres a CIA és az MI6. Plusz Bauer. Erre, amikor az izgalmak éppen hágnak fel a tetőpontra, az amerikai elnökhöz odalép valaki (kb. a helyi Havas Bertalan) és kezébe nyomja a nő hozzáférési kódját, amit az elnök azonnal tárcsáz is. Értjük, ugye, amit keresnek, ott van a komódon. Ez még tán vicces is lenne, de sajnos, ezen mindenki felülemelkedik (Abban a korban, amikor bárkiről bárki meg tudja mondani a mobilja alapján, hogy merre járt. Aha.) és tovább keresik Margót. 🙂 Persze, aztán Bauer meg is találja, de nem azért, mert.

24 - jack és morganBár technikailag tökéletesen sikerült megidézni Bauer jobb napjait, Kiefer Sutherland azért öregedik (ahogy én is), és futásban már vicces, bár afelől kétségem sincs, hogy simán kiharapná bárki gigáját, ha arra lenne kényszerítve. A fordulatokat azonban pontosan lehet látni előre. Látszik már az első részben a CIA-s csávón (Navarro), hogy nem kóser, mint ahogy Boudreau személyzeti főnök szeme sem áll jól. Úgy is lett. Igen profi viszont Kate Morgan (Yvonne Strahovski) ügynök bevezetése, bár nem lennék meglepve, ha Morgan lenne a fő karaktere egy majdani 24 spinoffnak, melynek egyik részében mondjuk, éppen Jacket menti ki Moszkvából. De az is lehet, hogy a 24: Élj egy még újabb napért! (a 10. nap) történéseiben már Bauer állandó társa lenne, ahol mondjuk Bauer már végre elfoglalja az őt megillető helyet a CIA igazgatói irodájában. Ez esetben azonban Morgan ügynök már az első részben lerohanja Moszkvát… Közben aztán szép kis cicaharc is kibontakozhat Chloéval (mert őt sem vesztettük még el) Jack kezéért. WOW! Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film, Tévé
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.