The Salvation (2014)

Az 1972-es születésű dán Anders Thomas Jensen a kortárs film egyik legérdekesebb, legkreatívabb filmírója, de azért azon többen felkaptuk a fejünket, hogy új filmje “igazi western” lesz. Mi érdekelhette, mi inspirálhatta a hajdani dán Dogma egyik jellegzetes alakját egy ilyen ásatag, idegen, széjjelbeszélt, kizsigerelt és the salvation - mads mikkelsenagyonjátszott műfajban, melynek alapvetései márványba öntött monolitok, szabályszerűségei kőtáblába vésettek, melyeket még a kései megreformálására tett kísérletek sem tudták átírni? Nos, valószínűleg semmi több, mint egy stílusgyakorlat, egy próba lehetősége, hiszen a Kristian Levring által rendezett The Salvation (magyar címe egyelőre még nincs) tulajdonképpen egy ízig-vérig önazonos, klasszikus, veretes western. Azon felül, hogy a főszereplő karakter (Jon – ki más, mint Mads Mikkelsen) dán származású, semmi klasszikusan dán nemzeti specifikum, netán sztereotípia nem lelhető fel az alkotásban. Ha nagyon akarom, a már szinte iróniának ható szűkszavúság és a mogorva, betonarcú, kemény nézések is inkább az olasz spagetti-westerneket juttatja eszünkbe.

A másfél óránál is rövidebb hossz sem az a tipikus western-jegy, mégis azt mondom, hogy ez a film tulajdonképpen mesterdarab a saját műfajában. A sztoriban, a cselekményben felsorolódik szinte az összes jellegzetes western-klisé, a magányos telepestől az újonnan the salvation - eva green és mads mikkelsenfelfedezendő olajmezőket kihasználni vágyó, simlis üzletemberig, a sunyi, korrupt kisvárosi potentátoktól a bevadult hadúrként önkényeskedő, polgárháborús veteránokig, a bosszú motívuma, az önmaga igazáért a végsőkig küzdő telepes karaktere, postakocsi, akasztófa, saloon, hardware shop, temetkezési vállalkozó, vonat érkezése, a Volt egyszer egy vadnyugat ominózus csizmapoénjának ügyes variációja, háttérben az elmaradhatatlan, homokkő táblahegy, a végén pedig el a naplementébe. Jensen zseniális szertelenséggel mixeli a máshol már halálra unt sablonokat, a film tempójában egy pillanat üresjárat sincs, még csak olvasni sem kell a galuskás dán angollal elvakkantott, ritkás dialógokat, mert alig vannak, az akciójelenetek pedig ötletes koreográfiában produkálnak elég szép body countot. Mikkelsen Mikkelsen, baltával faragott arcából néz, fut, esik, kel, lóg és lő, mindemellett igaza van és annak érvényt is tud szerezni. Egy igazi, színhús westernhős. Mellette Eva Green néma szerepben is rejtélyes, míg a hajdani focisztár Eric Cantona sima gunmanként asszisztál a történetben, dicstelen haláláig. Tök rendben van minden.

the salvationIlletve, mégsem. A vadnyugati táj és az akciójelenetek nagy részének CGI-je elég nevetséges színvonalú, nem is értem, mi végre kellett ezeket a természetellenes színekben pompázó, homályos gagyit erőltetni. Úgy tűnik, Jensen könyve is áldozatául esett a másfél órás limitnek, illetve a vágóollónak. Jon és bátyja elfogása kissé össze lett csapva, ennek logikai magyarázata mindössze egy odavetett félmondattal lett elintézve, a néma lány – a Hercegnő- és a brutál sógor története viszont még ennyivel sem. Ezek azonban pici logikai huppanók ezen a rövid, de tempós úton, a végcél elérést azonban semmiben nem akadályozzák.

Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) The Salvation (2014) bejegyzéshez

  1. ChrisDry szerint:

    1 hónapra várok rá, hogy időm legyen megnézni, köszi majd írok róla én is pár sort.

  2. Visszajelzés: 22. Titanic – A ’71 NYITJA A 22. TITANIC FILMFESZTIVÁLT | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.