Amiért érdemes volt 2014-ben moziba menni…

Itt az év vége, így mindenki tolja fel a Best of…-listákat. Én is belevágok, mert egészen biztosan más lesz a véleményem, mint bárkié az internetes univerzum magyar nyelvű szegletében. Tehát, megalapozott véleményem szerint a következő filmeket kellett megnézni 2014-ben a moziban (hangsúlyozom, a magyar mozikban), már ha valami igazán érdekeset szeretnénk látni:

Ida, 2013 – Majdnem hibátlan, tökéletes film Pawel Pawlikowski alkotása, mely bár hatásában, eszközeiben olykor kimódoltnak hat, de nemes egyszerűséggel tálalt üzenete, tiszta, egyenes szellemisége elsimít minden apró “egyenetlenséget”. 10/10 (Bővebben)

Sráckor (Boyhood), 2014 – Richard Linklater finom, szép filmje a fiúság lényegéről. 10/10 (Bővebben)

Róma körül (Sacro GRA), 2013 – Egy költői, kozmikusan szép dokumentumfilm a Róma körüli körgyűrűről. 10/10 (Bővebben)

Szabadesés (Free Fall), 2014 – Azt gondolom, hogy Luis Buñuel óta senki nem volt képes saját kora valóságára olyan indirekt módon, képletesen, mégis tűpontosan, sarkosan és lényeglátón reflektálni, mint ahogy most Pálfi György teszi új filmjében. 10/10 (Bővebben)

A nagy szépség (La grande bellezza / The Great Beauty), 2013 – Egy igazán nagy, szépséges filmköltemény az igazi, nagy szépségről. 10/10 (Bővebben)

Az ígéret földje (La jaula de oro), 2013 – Brutális erejű film Guatemala és az USA közti távolságról. 9/10 (Bővebben)

Oroszlánszív (Leijonasydän), 2013 – Szélsőjobb neo-nácizmus és az idegengyűlölet lényege a boncasztalon, illetve egy kitűnő finn filmben. 9/10 (Bővebben)

Tiltott táncok (Jimmy’s Hall), 2014 – Ken Loach -vélhetően- utolsó filmje egy igen szenvedélyes, olykor kissé párás tekintetű, de határozott kiállás a kreativitás, az általános értelemben vett hit, a közösségért való önzetlen tenni akarás, a szabadság és szerelem mellett, és az önzés, a kisszerű korlátoltság, a dogmatizmus és minden kirekesztő gondolkodás ellenében. 9/10 (Bővebben)

Lovak és emberek (Hross í oss), 2013 – Valamiféle furcsa öszvérműfajban indítja karrierjét az izlandi Benedikt Erlingsson, amikor az izlandi Lovak és emberek kapcsolatáról mesél. Egyszerre igen morbid humorú, karikaturisztikus társadalomrajz és lírai, megkapó hangú filmesszé a film, mely csupán laza szövedékű sztorit, sztori-füzért mesél el, valójában csak az izlandi lovak nagyszerűségét, az izlandi táj kietlen, vad szépségét és az izlandi emberek szeretetét foglalja bele egy igen intenzív filmélménybe. 9/10 (Bővebben)

Gett – Válólevél (Gett), 2014 – Szikár, metszően éles dráma a hagyományos zsidó válási ceremóniáról. 9/10 (Bővebben)

Leviatán (Левиафан), 2014 – Pompás (jeges, fagyos, vodkagőzös) parabola Putyin Oroszországáról. 9/10 (Bővebben)

Szobrot Michael Jacksonnak! (Spomenik Majklu Dzeksonu), 2014 – Látszólag kedves, megható, szomorkás szatíra, valójában vasököl. 9/10 (Bővebben)

Éljen a szabadság! (Viva la Libertá!) 2013 – Minden idők egyik legszúrósabb politikai komédiája, ismét Toni Servillóval (A nagy szépség). Sajnos, kevesen látták e filmet a parlamenti választások előtt, amikor bemutatták és ez meg is látszik az eredményeken… 9/10 (Bővebben)

Prince Avalanche – Texas hercege, 2013 – Az izlandi Hafsteinn Gunnar Sigurðsson 2011-es (és tulajdonképpen láthatatlan) Á annan veg című filmjének amerikai, és igen-igen független variációja, sok és helyenként igen humoros szöveggel. Mintha tarantino rendezne egy kétszereplős road-moviet. 8/10 (Bővebben)

A berni követ, 2014 – Új szelek a magyar filmben, hiteles történelemábrázolás perfekt, precíz zsánerfilmes eszköztárral elmesélve. 8/10 (Bővebben)

Mr. Morgan utolsó szerelme (Mr. Morgan Last Love), 2013 – Egyszerű, szép, tiszta film az öregedésről és a szerelemről. 8/10 (Bővebben)

Walesa – A remény embere (Walesa. Czlowiek z nadziei), 2013 – Wajda játékfilmje, barátjáról, Walesáról. 8/10 (Bővebben)

Viharsarok, 2014 – Magyar filmben még soha nem beszéltek ilyen nyíltan és kíméletlen őszinteséggel a homoszexualitásról és a homofóbiáról. 8/10 (Bővebben)

Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club), 2013 – Matthew McConaughey Oscar-díja. 8/10 (Bővebben)

Szexterápia (The Little Death), 2014 – Minden idők legeredetibb szerelmi sztorija, kissé közhelyes körítésben. 8/10 (Bővebben)

Idegen a tónál (L’inconnu du lac), 2013 – Roman Polanski zseniális Kés a vízben című thrillerjét idézi eszköztelenségében, rejtélyességében és szinte mániákus minimalizmusában a francia Alain Guiraudie igen szókimondó filmje. 8/10 (Bővebben)

Göndör fürtök (Pelo malo) 2013 – Kőkemény venezuelai film a kilátástalan szegénység személyiségformáló erejéről. 8/10 (Bővebben)

Joe, 2013 – Nicolas Cage újra színész (!!!) és favágó. 8/10 (Bővebben)

Harmónia leckék (Uroki garmonii), 2013 – A kazah Emir Baigazin bemutatkozó filmjében a közép-ázsiai (pl. iráni) filmesek lassú, erőteljes képekben gondolkodó, szűkszavú és meditatív filmkészítési szokásai keverednek a modern, európai dokumentarizmus Ulrich Seidl által fémjelzett, esztétikumában picit elvonatkoztató jellegű, provokatív minimalizmusával. Ütős, egyben csábító mixtúra. 8/10 (Bővebben)

Llewyn Davis világa (Inside Llewyn Davis), 2013 – Coenék filmje tipikus zenész és költősorsot bemutató film, mélabús, intim hangulatú, ábrándos zenével; arról, vajon mi történik egy tengerésszel a szárazföldön, egy zenésszel a koncerteken kívül vagy egy hallal, aki partra vetett a hullám. 8/10 (Bővebben)

Az eltűnés sorrendjében (Kraftidioten), 2014 – Véresen sötét krimikomédia a norvég hóviharból, Coenék és Guy Ritchie modorában. 8/10 (Bővebben)

Mi vagyunk a legjobbak! (Vi är bäst!), 2013 – Lukas Moodysson ezúttal három punk kiscsaj sztoriján keresztül tesz hitet a tolerancia mellett. 8/10 (Bővebben)

A Grand Hotel Budapest (The Grand Hotel Budapest), 2013 – Wes Anderson különböző irodalmi, fotográfiai és történelmi emlékek vizualizációján alapuló, 100 perces költői képeslapja egy elképzelt, XX. század eleji, közép-európai, kifinomult “aranykorról”, egy művelődés- és életmódtörténeti Futrinka-utca animációjában. 8/10 (Bővebben)

Frank, 2014 – A mániás depresszió, mint kreatív energia. 8/10 (Bővebben)

Carmina megoldja (Carmina o revienta), 2012 – Vérbő, andalúz ballada egy termetes asszonyságról, aki minden gondot megold. 8/10 (Bővebben)

Utóélet (Afterlife), 2014 – Egy tehetséges magyar filmrendezőnő (Zomborácz Virág) ügyes, szép reményekre okot adó debütálása. 8/10 (Bővebben)

Heli, 2013 – Életben maradni – Mexikóban, ma. 8/10 (Bővebben)

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014) – Reisz Gábor ma már kultuszfilmként emlegetett vizsgafilmje arról, hogyan nem tudunk felnőni… 8/10 (Bővebben)

Két nap, egy éjszaka (Deux jours, une nuit), 2014 – Marion Cotillard, a többit értjük mi is. 8/10 (Bővebben)

Lavina (Turist/Force Majeure), 2014 – A fogyasztói társadalom katasztrófafilmje. 8/10 (Bővebben)

Eszeveszett mesék (Relatos salvajes), 2014 – Karcos, maróan éles társadalmi kaleidoszkóp egy csődközeli (argentin) társadalom mindennapi problémáiról. 8/10 (Bővebben)

+1: Borgman (2013) – A legfurcsább, legszabálytalanabb, legmeghökkentőbb.

Kategória: Film, Filmnaplók | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Amiért érdemes volt 2014-ben moziba menni… bejegyzéshez

  1. efes szerint:

    Praktikusan a 2014-ben magyar mozikban bemutatott filmek, 8/10 – 10/10ig. 🙂

  2. ChrisDry szerint:

    pazar lista, gyorsan párat elő is vettem a megnézendő de eddig nem inspirálók közül az általad magasan fémjelzettekből. (Én majd jan. elején, ha lesz időm bedobok egy imdb top-50es listát, addig pár filmet még megnézek, legalább ilyenkor van időm. köszönöm a végre nem egykaptafás listát, ahol szinte mindenki ugyanazt a 8-15öt rotálja csak más sorrendben.)

  3. Dr. No szerint:

    A Borgmant hiányolom róla.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.