Káin gyermekei (2014)

„Akkor mondta Káin az Úrnak: Nagyobb az én büntetésem, hogysem elhordozhatnám.” (1Móz 4,13) Nagyjából ennyi Gerő Marcell filmjének a tanulsága is. Káin gyermekei ezelőtt több mint harminc évvel buktak el, ahogyan megismerhettük őket annak idején Monory Mész András nagy port felvert, ezért be is tiltott Bebukottak című, a tököli fiatalkorúak börtönében készült kőkemény hatású dokumentumfilmjéből; ebből filmből pedig megtudhatjuk, hogy bár a gyilkosságokért, melyeket elkövettek, leülték az akkori bíróság által kiszabott, évtizedes szabadságvesztéseket, az igazi büntetés viszont haláluk napjáig szól.

káin gyermekei - zsoltGerő a Bebukottak szereplői közül három hajdani tinédzserkorú gyilkosnak eredt nyomába, azzal a szándékkal, hogy kideríti, mi történt velük az azóta eltelt harminc évben. Milyen eséllyel válhat a társadalom tagjává egy ember, akit 14-15 éves korában, indulatból, felelőtlen forrófejűségből elkövetett bűnért ül tizenegynéhány évet, és majdnem harminc, amikor szabadul? Milyen életre nevel a börtön? Mennyiben befolyásolja az adott bűnelkövetőt az a társadalmi, gazdasági környezet, ahonnan jött és az, ahová szabadul? A börtönben elöltött büntetés valóban büntetés-e, vagy csupán a bíróság által megszabott kizárás a társadalom “normális menetéből”, minden különösebb valós büntetés nélkül? Ilyen és ehhez hasonló kérdések vetődnek fel a film közben és nyilván ezek motiválták alkotóit annak elkészítésére is.

káin gyermekei - józsefA filmből megismert három életút természetesen három különböző ember eltérő irányú életútját mutatja be. A hajdani megdöbbentően tiszta, nyílt tekintetű srácokból mára középkorú férfiak váltak, akik -nem árulok el titkot- képtelenek beljebb vergődni a társadalom perifériáiról. Egyikük –Pál– magányosan él valahol egy borsodi kis faluban, egy putriban, nem messze volt feleségétől, aki egyedül neveli tőle és más férfiaktól származó szekérderéknyi gyermekét. Néha pecázni jár, teng, leng. Másikuk –József– valahol Baranyában húzza meg magát egy düledező házban élettársával, és kukázásból, valamint gyűjtögetésből tartja fenn magát. A harmadikat –Zsoltot- több súlyos bűncselekmény elkövetése után a pszichiátrián kezelik, mint ön- és közveszélyes pszichopatát. Egyikről sem lehet elmondani tehát, hogy fiatalkori botlásuk után megtisztulva sikerült nekik az élet, sőt, éppen az ezzel ellenkező, igen reménytelen és kiábrándító sors az övéké.

káin gyermekei - pál és édesanyjaGerő megmutatja a filmben azt is, amire a Bebukottak nem vállalkozott, látjuk és megismerjük azt a környezetet, ahonnan a film szereplői jöttek és ahol elkövették végzetes, életüket visszafordíthatatlanul befolyásoló bűnüket. Megismerkedünk az esetleges családtagokkal, homályos visszaemlékezéseket hallunk azokra a régi, szörnyű időkre vonatkozóan, és bár senki nem mondja ki, de mégis egyre jobban megérteni véljük, eleve elrendeltnek és szinte szükségszerűnek hisszük azokat a szörnyű, és fel nem menthető bűnöket, amit Pál, József és Zsolt elkövettek. Az igazi bűnös nyilvánvalóan a társadalom, a politika, mely hagyta, hogy emberek ilyenekké váljanak, hogy így éljenek. Gyomorszorító pillanat a filmben, amikor a teljesen szétszedált Zsolt a pszichiátria ágyán ezt kerek, világos mondatokban, kristálytisztán és metsző éleslátással megfogalmazza… És azt illik is igen komolyan venni, ha ezt egy többszörös gyilkos mondja.

káin gyermekei - józsef és élettársaMás, igen éles kontraszt is árnyalja a képet: József hajléka tele van újságokkal és könyvekkel, melyek helyett inkább kikukázott rongyokkal és gyerekcipőkkel fűt, élettársa számítógépen játszik, sőt még ennél is megdöbbentőbb tulajdonságokat is mutat, Pál (és József) olyan megrendítő emberinek mutatkozik a kamera előtt, amire senki nem számít “egy gyilkostól”. Gerő Marcell filmjének (és rendezésének) ez a legnagyobb dicsérete, hogy ezeket a mélyen emberi pillanatokat képes megmutatni, illetve, hogy ezeket a megkeseredett, nehéz sorsú embereket képes még egyszer megnyitni a kamera előtt.

Asanisimasa: 10/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Káin gyermekei (2014) bejegyzéshez

  1. örülök, h 10 pontra értékelted

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Miért volt érdemes elmenni a moziba 2015-ben? | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.