Rio, szeretlek! (Rio, Eu Te Amo, 2014)

Hosszú, mozivásznak és tévéképernyők előtt eltöltött pályafutásom alatt nem nagyon emlékszem olyan filmre, mely már a legelső kockákat is a szponzorok felsorolásának szentelné. Nem arra gondolok, hogy a “Nagyfilm Pikcsörsz” és az Rtl 3 bemutatja, vagy hogy a végén köszönetet mondanak a Lujza Panziónak, az Emberminisztériumnak és Pista bácsinak, hanem hogy pacekba, az arcodba nyomják: a szponzorok voltak a Fiat, a Santander Bank, a Coca&Cola, és a többi. Utána jön, hogy a Conspiração Filmes, blablabla. bemutatja a Rio, szeretlek! című filmjüket (portugálul, persze). Értem én, hogy volt a focivébé, jön az olimpia, miközben baromira nincs rendben Brazíliában semmi sem, irtják az esőerdőket, üveghangon pörög a munkanélküliség és a bűnözés, a GDP szárnyal, a baj csak az, hogy csak a statisztikákban, belőle sok tízmilliónyi brazil mit sem érez; tehát kell a reklám, kell az országimázs, de azért ne így már…

rio, szeretlek 3Persze, Rio de Janeiro valóban a világ legszebb városa, főleg az madártávlatból, a brazilok is mókás népek a maguk csiricsáré sokszínűségében és ha egyszer bekúszik a füledbe a szamba zakatoló, fülledt és buja ritmusa, akkor simán benne lesz egy jó darabig, komolyan meghatározva szíved verését. Rio nyilván megér egy misét és még szeretni is lehet, még úgy is, ahogy eddig szerettük Párizst, New Yorkot vagy Havannát, és szeretni fogjuk például Berlint. Össze is jött hozzá a stáb, köztük az Oscar-jelölt Guillermo Arriaga, Fernando Meirelles, Carlos Saldanha és César Charlone, az Oscar-díjas Paolo Sorrentino vagy a világhírű John Turturro, leszerződtettek színésznek olyan neveket, mint Harvey Keitelt, Vincent Cassellt, vagy a popzenéből ismert Vanessa Paradist, illetve Bebel Gilbertot és sokan másokat, összedugták fejecskéjüket és kiókumlálták ezt az “izét”, amivel jobb híján szoktam jelezni az esztétikailag nehezen megfogható minőséget.

rio, szeretlek 2A szkeccsfilm nem ördögtől való öszvérműfaj, felfoghatjuk akár mozgóképes novellafüzérnek, kisfilmantológiának, akárminek, jónéhány ilyen született már a RoGoPaG-tól a 110901-en át az éppen idevágó Nekem Budapestig, még akkor is, ha ezen filmek túlnyomó része inkább érdekes, mint sikeres alkotás. Nyilván elvész a sok bába közt a gyerek, nyilván nem fér meg sok rendező egy filmben, a sokféle látásmódot igen nehéz összesimítani, de próbálkozni nyilván lehet és szabad. A Rió, szeretlekben is van néhány igen jó öltet. Izgalmas és tipikusan latinos temperamentumú kis sztori a félkezű bunyósé, aki fausti dilemmába kerül tolószékbe kényszerült feleségét megmentendő. Erős, bár kissé banális végkimenetelő, intenzív hatású formai kísérletként értelmezhető a Vincent Cassel által főszerepelt homokszobrász szkeccs. Anélkül is felismertem Sorrentino munkáját, hogy előzőleg utánanéztem volna, melyik lesz az (na, melyik?). A koreai Sang-soo Im favellabeli vámpírmeséje már annyira bizarr, hogy hangosan felnevettem. Kedves a Harvey Keitel-es Jézus-telefonos cucc is, bár ott a göndör kiscsávó simán elviszi a balhét.

rio, szeretlek 1De Turturrónak például már látványosan nem jutott eszébe semmi sem Rióról, helyette csinált egy giccses, naplementés-melodramatikus videoklipet az erősen hervadó szépségű Vanessa Paradisnak… A fáradt és pökhendi tinisztár és a szószátyár taxis Cukorsüveghegy-mászós történet is kissé béna lett, főleg a néhány fordulóval későbbi csattanóval (nem a tartalma, hanem a formája, kitalálatlansága, erőltetettsége zavar). Mi volt még? A többit már el is felejtettem…

A szép számmal bemutatott légi panorámák tényleg lenyűgözőek, főleg moziban. A tulajdonképpen szépen egybesimított, összeszőtt kisfilmek összességéből valóban kiderül valamiféle árnyalt, ám mégis szeretetteljes kép Rióról, a riói emberekről, életstílusról és egy kicsit a brazil valóságról is, de a mindenen átható, erősen sulykolt országimázs üzenete sajnos mindent felülír.

Asanisimasa: 5/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Rio, szeretlek! (Rio, Eu Te Amo, 2014) bejegyzéshez

  1. gukker szerint:

    “Rio nyilván megér egy misét és még szeretni is lehet, még úgy is, ahogy eddig szerettük Párizst, New Yorkot vagy Havannát, és szeretni fogjuk például Berlint”

    Én már szerettem Riót az Isten Városában is! 🙂

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.