Gemma Bovery (2014)

Bovaryné ezúttal nem Gustave Flaubert, hanem a frankomán, borissza és bútorrestaurátorként dolgozó férje oldalán az olykor ködös, máskor napfényes Normandiába költöző Gemma. Azonban pontosan annyira nem illik a bájos, ám mégis túlzottan vidéki kisvárosba, mint Flaubert híres hősnője, így nem csoda, hogy a helyi bulanzsé, azaz pék fantáziájában épp olyan unatkozó, szerelemre és kéjre vágyó szépasszonyként jelenik, mint a híres-hírhedt klasszikus regény hősnője. A valóság történései ráadásul döbbenetesen hajaznak a Flaubert által feltárt sztorira, így Martin, a pék hamarosan a klasszikus regényben érezheti magát.

gemma bovery - gemma arterton és fabrice luchiniA Gemma Bovery azonban nem klasszikus mű, és nem is Flaubert regényén alapszik, hanem egy bizonyos Posy Simmonds ’99-ben megjelent képregényén. Természetesen, ezúttal nem amolyan amerikai típusú, világmegmentő, szuperhősös képregényről van szó, hanem olyan, főleg női magazinok mellékleteként megjelenő, romantikus történeteket rajzban elmesélő képregényről. Gemma szomorú története párhuzamos vágányon fut Mme Bovary tragédiája felé – Anne Fontaine (én korábban a Perfect Mothers, illetve a Coco avant Channel című filmjeit láttam) rendezésében ez azonban egy szórakoztató, szerethető, mondhatni bájos történet, az előre sejthetően tragikus végkifejletet kissé morbid humorral elütő lezárásával együtt is.

Fabrice-Luchini-and-Gemma-Arterton-in-Gemma-BoveryA mókásan csodálkozó arckifejezésekkel szívesen operáló Fabrice Luchini adja Martint, a kíváncsi, középkorú péket, akiben a szexualitás már régen elfeledett forró hullámait kelti újra fel a szomszédba költöző, tagadhatatlanul érzéki szépségű Gemma (Gemma Arterton), aki hamar a munkájába feledkező férje mellett nem találja magát a normandiai kisváros kulturálisan és társasági életében egyaránt szegényes miliőjében. Pajkos ártatlansággal flörtöl az őt tágra nyílt szemmel bámuló pékkel, de komolyan esély sincs arra, hogy ebből bármi is komolyra forduljon. Annál inkább a szomszéd kastély lakójával, a fiatal joghallgató Hervével (Niels Schneider), aki viszont zsarnoki anyjától való félelmében és szimpla karrierféltésből cserben hagyja a vele izzó kapcsolatba merülő nőt, akinek lelkén az sem segít, hogy hamarosan felbukkan régi szerelme is, aki korábban szintén faképnél hagyta őt.

gemma-bovery - niels schneider és gemma artertonEbből a történetből azonban hiányzik mindaz a társadalomkritikai él, amit Flaubert beleszőtt a realista (sőt, naturalista) regényírás egyik alapköveként emlegetett regényébe. Ez a történet napjainkban játszódik, amikor már nincs értelme bigott erkölcsökről beszélni (Martin például azt javasolja számítógépes játékokba feledkezett fiának, hogy inkább drogozna a Call of Duty helyett…), így Fontaine a történetet inkább valamiféle levendulavirágok, düledező terméskőkerítések mögött rejtező bájos vidéki udvarházak és illatozó péksütemények között játszódó romantikus vidéki meseként tálalja. A közhelyes angol sznobizmus és a sértődötten arrogáns francia nacionalizmus is csupán egy-két elejtett félmondatban feszül egymásnak, hogy aztán egy korty whisky és egy slukk cigaretta azonnal el is felejtse az ellentétet. Gemma tényleg jó nő, Martin ínycsiklandozó kenyereket süt, csinos házikókat lehet látni – tényleg nem tudom, mi van még ebben a filmben, de mégsem tudom azt mondani, hogy nem érte meg megnézni.

Asanisimasa: 6/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Gemma Bovery (2014) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Ártatlanok (Les innocentes, 2016) | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Színpadon az életem (Marvin ou la belle éducation/Reinventing Marvin, 2017) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.