A sebész – 1. évad (The Knick, Season 1, 2014)

Az a furcsa, hogy magyar analógiák jutnak eszembe először, miközben nézem ezt A sebész című sorozatot. Pedig nagyon amerikai produkcióról beszélünk, melynek első évada (a második októberben indul) az HBO (pontosabban Cinemax) gyártásában készült és New Yorkban játszódik az 1900-as évek legeslegelején. A címszereplő John Thackery azonban olyan masszívan hozza azt az orvoskaraktert, akit nálunk a morfinista Csáth Géza építette be kultúrtörténetünkbe, hogy szinte látjuk a töltőtoll hegyének sercegő futását Csáth naplójának papírlapjain. Az amerikai egészségügy itt ábrázolt helyzete, valamint a korabeli orvostudomány ma már sokszor horrorisztikusnak, máskor nevetségesen barbárnak tűnő megoldásai pedig Bódy Psychéjének, valamint Szász János (szintén Csáth-alapú) Ópiumjának idevágó jeleneteit idézik meg.

a sebész - clive owenDr. Thackery (akinek karaktere részben valós személy, bizonyos William Stewart Halsted figuráján és tevékenységén alapszik) kokainon pörögve vált kora elismert és kreatív sebészévé, aki napokat és éjszakákat töltött ébren kísérletezéssel és próbaműtétekkel, amit aztán kínai ópiumbárokban pihent ki. Fontos megemlíteni, hogy ebben az időben egyik szer fogyasztása sem tartozott az illegalitás körébe, bár a társadalmi bélyeg azért már ott volt minden korabeli droghasználón (mint általában a piásokon, már régóta). Tudnivaló például Freud, vagy a híres feltaláló Edison is szívesen fogyasztott kokaint, nyilván sok más, korabeli orvos, tudós mellett. Munkatársai és riválisai csodálják féktelen energiáit, melyeket olykor a szerencsétlen páciensek életét sem kímélve hajtja az orvostudomány érdekében. Persze, nyilvánvalóan nincs olyan emberi szervezet, mely korlátlanul tolerálja a drogfogyasztást…

a sebész 3A címszereplő fő riválisa a fekete Edwards doktor (akit szintén valós figura, valószínűleg Daniel Hale Williams karaktere ihletett), egy szintén zseniális elme, aki viszont a kokó helyett a jó öreg alkoholt, és ennek kapcsán bizonyos kötekedő magatartás miatti pofozkodást részesítette előnyben, mint “serkentő szert”. A kettejük közötti dinamika mozgatja a tízrészes első évad cselekményét, mely az orvosi (szakmai) jellegű egymásnak feszülésen túl részletgazdag képet mutat a múlt századelő Amerikáját fűtő mély és elvakult rasszizmusról is. Edwards doktor azonban a Knick kórház (erre utal a sorozat eredeti címe) nagykapitalista tulajdonosának liblingje, akinek ma éppen házasság előtt álló lányához gyerekkorban eredő, gyengéd érzelmek is fűzik. Korrupt mentősök, cigarettázó és bérabortuszt végrehajtó katolikus apácák, lincselni vágyó, részeg ír huligánok, bakancstalppal széttaposott patkányok, a legendás Vészhelyzetet is túlszárnyaló mennyiségű vérben tocsogó műtétek naturalista képei, stb. Szóval, így.

a sebész 2Az első évad a “normál” filmezéssel felhagyó Steven Soderbergh rendezése (a sorozat kreátorai Jack Amiel és Michael Begler), aminek láttán kicsit érteni vélem a neves, sokszoros Oscar-, és egyéb díjas rendező meglepő döntését: A sebész mindvégig különös hangulatú, izgalmas, néhol gyomorszorító indulatokat kiváltani képes, hiteles kor- és társadalmi kórképet megmutató, igen nívós sorozat, mely egyszerre képes szórakoztatni, elgondolkodtatni és orvostörténetileg is igényes ismeretterjesztést nyújtani. Nincs semmi szégyenlősködés, tényleg térdig tocsogunk a vérben, a premier plánban nézünk bele hosszan felnyitott ember (és olykor állati) testekbe, látjuk Thackery doki igen aktív drogos életét, látjuk intravénásan lábujjba, és a létező összes vénába tolni a kokainoldatot, látjuk az ópiumszívás hagyományos módozatait – ehhez képest az olykor látható explicit szex éppen hogy 14-es karika.

a sebész 1Clive Owen remek a címszerepben, de ez elmondható tulajdonképpen az összes fontosabb szereplőről is. Precízen, pontosan megrajzolt, testtel, érzékelhető élettörténettel rendelkező, hús-vér figurák mind. Csupán egy kicsit zavart Cliff Martinez erősen anakronisztikus hatást keltő, elektromos ambient-zenéje, mely kíséri a történetet, de azt kell mondanom, hogy még ez is nagyban hozzájárul ahhoz a semmihez sem hasonlító, különleges élményhez, amit ez a sorozat adni tud. A finálé ugyan nem old meg sokat a felvetett kérdések közül, de legalább lesz miért nézni a második évadot is.

Asanisimasa: 9/10

Kategória: HBO Max, Tévé
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) A sebész – 1. évad (The Knick, Season 1, 2014) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Filmnapló – 2016. február | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Logan Lucky – A tuti balhé (Logan Lucky, 2017) | asanisimasa

  5. Visszajelzés: Filmnapló – 2017. december | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.