Homecoming (TV Series, 2018-2020)

Furcsa, sokunk számára talán szokatlan formátumban tálalják alkotói ezt a minden szempontból különleges kis sorozatot. Két évad, tíz, illetve hét résszel, egyenként fél óra körüli hosszúságú epizódokkal került az Amazon Prime (és egyéb csatornák) nézői elé a Homecoming, melyről azonban legtöbben csak annyit veszünk le előzetesen, hogy Julia Roberts szerepel rajta, mint húzónév. A félórás epizódok természetesen nem számítanak újdonságnak, hiszen a vidámabb sorozatműfajokban ez már évtizedes formátum, azonban drámai (bár vicces pillanatokban is bővelkedő) szériában ez semmiképpen nem megszokott, hiszen a drámai cselekményszálak és az elvárhatóan plasztikus karakterek kidolgozásához azért kell időtartam.

A Homecoming azonban baromi jól van megírva. Egy engem Kurt Vonnegut írásainak témájára és hangulatára emlékeztetően fanyar, de okos humorú történetet mesél el nekünk a kreátor-triász, Micah Bloomberg, Eli Horowitz és Sam Esmail, melyben egy gyógyszeripari magáncég különös melléktevékenységéről hull le a lepel: az addig mosó-, és tisztítószereiről ismert Geist vállalat lelkisegély-programot indít harctéri veteránok számára, miközben -évekkel később- egy állami hivatalnok egy panasz alapján éppen a program homályos ügyleteiben nyomoz. Az első évad két fő karaktere a Julia Roberts által alakított szociális munkás, illetve Walter Cruz (Stephan James), a háborút megjárt hős katona – aki a normál életbe való visszatérés reményében iratkozott be a Homecoming programjába. A nézők számára hamar kiderül, hogy a Homecoming programja valójában egy új, illegális drog alkalmazásával végrehajtott terápia, mely kitörli a harctéri veteránok háborús emlékeit, akik ezáltal, cinikus fordulattal, a civil élet helyett újra bevethetővé válnak. Meghökkentő, olykor kifejezetten abszurd fordulatok a két évad alatt minden szerteszálló ágat szigorú logikával a végén összecsomózó cselekményben, az idősíkokat laza szabadsággal kezelő, az epizódfinálékat pedig zen-módra “kilebegtető” dramaturgia, a markáns, különös hangulatú vizualitás és az ötletesen válogatott, illetve hatásosan megírt kísérőzenék teszik egyedivé a nem túl eredeti sztorit. A harctéri poszttraumás stressz nálunk -szerencsére, még- nem jelent társadalmi szintű problémát, mint az Államokban, ahol azért ezt már rendesen fel is dolgozták a Jákob lajtorjájától a Született július 4-énen át idáig, és nyilván még tovább. Nyilván persze, mindig vannak új aspektusok. Rossz, hátsó szándékú gyógyszer-kísérletek borzongató történetei is a népszerű témák közé tartoznak Hollywoodban. Ez alkalommal azonban a Vonnegut-ra hajazó, sajátos, kissé pikírt hangvétellel sikerült új színeket vinni a sokszor használt klisékbe.

Színészileg természetesen Julia viszi a prímet, igaz, csak az első évadban láthatjuk (executive producerként a másodikban is jelen volt). A plasztikai beavatkozások korában kifejezetten üdítően hat, amikor egy ilyen kaliberű sztár mer kifejezetten csúnyának látszani. Az általa alakított karakter nem jelent számára problémát. Igen jó Bobby Cannavale nagyképű, nagypofájú menedzser-figurája is, de kifejezetten szerethető Chris Cooper kissé lepukkant, szabadszájú, de kérlelhetetlen igazságú Leonard Geistje is. Sissy Spacek -Julia Roberts filmbeli karakterének anyja- cukitündér.

Az első évad tulajdonképpen kerek egészként is felfogható, annak érzelmes, de kissé nyitva hagyott lezárásával. A második évad picit hagyományosabb, mondhatni, konzervatívabb eszköztárral, nagy részben új főszereplő karakterekkel, de az első évadhoz illő hangnemben az első évad történéseit zárja le, mintegy magyarázva a nézőben nyilván bőségesen felmerülő kérdéseket is. Ezzel együtt minőségében a második évad egyértelműen visszalépés – vagy az első évad sikerült túl erősre?

Kategória: Amazon Prime, Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Nem tetszettek a Vatikánnak a szexu… – Kisgömböc

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.