Nemzetbiztonság Bt. (National Security, 2003)

A legegyszerűbb az, amikor jön az a gaz gonosz, csinál valami csúnyát, mi okból rettegés üli meg a várost. Persze, a hős még tétlenkedik kicsit, molyol és kéreti magát, de aztán összekapja magát, és egyedül – hiszen a hős azért hős, mert egyedül van -, porrá zúzza a szararcút, egész birodalmával egyetemben. De a hálás nép örömünnepét már nem várja meg, fölkap lovára (Ford Mustangjára, Harley Davidsonjára, vagy űrhajójára…), és méltósággal telve beleszáll a kamera optikájában abnormális méretűvé növő, égővörös naplementébe.

Bonyolultabb esetekben már adódhatnak eltérések e “Megmentem én a világot is akár!” elnevezéssel is illethető tipikus hollywoodi sémától. A hős figuráját, és felelősségét megoszthatjuk, mondjuk kétfelé, rögtön egy cizelláltabb történetbe pottyantunk. Mert, ugye amíg csak egy a hős, addig túl sok kétségünk nem adódik a végkifejletet illetően, tuti biztos a végső győzelme, hiszen ő azért született e világra, mert ennek megmentése a dolga. De ha megfosztjuk e figurát mindenható jellegétől, és tevékenységi körét mondjuk kettő darab figurára testáljuk, már kap a sztori bizonyos drámai feszültséget. Bizonyos kétely fogalmazódhat meg a nézőben a világ megmentésére irányuló vállalkozás sikerét illetően. Az izgalmasabb történetek pedig több állampolgárt késztetnek mozijegyvásárlásra, főleg, ha ezek az izgalmak rendre humoros szituációkban oldódnak fel. Kezdetben e hősies párosok az öreg tapasztalt fehér zsaru és a fiatal, zöldfülű, de szintén fehér zsaru kettősei voltak, pl. mint a San Francisco utcáin című tv-sorozatban. Majd ahogy változott -színesedett- a világ, úgy színesedtek e párosok is, míg a Halálos fegyver négy világsikerű része talán az akció-vígjátékok e típusának csúcsteljesítménye, eddig.

Az akció-vígjáték műfajában alkotta életművének nagy részét Dennis Dugan, nem meglepő hát, hogy új opusza, a Nemzetbiztonság Bt. is ide sorolható. E filmben a rettenthetetlen párost, a színesbőrű, nagypofájú és nagydumájú, mi tagadás, eléggé beképzelt, elcsapott zsarut Martin Lawrence, a jóval higgadtabb, megfontoltabb, szabályokhoz ragaszkodóbb (hagyományos, fehér) szervet pedig Steve Zahn alakítják. Ismerhetjük őket, többek között, mondjuk a Nekem 8, illetve a Mint a kámfor című filmekből. Mesterségük megismert színvonalát továbbra is biztosan tartják, egészen kiváló komikusok ők így ketten, előszörre, akik nem ijednek meg az akciójelenetektől sem, biztos kézzel lőnek, ugranak, stb., véleményem szerint pedig Martin Lawrence már régen átvehette az első számú fekete komikus képzeletbeli címét az egyre ernyedtebb Eddy Murphytól. Eric Roberts pedig sokadik negatív figuráját hozza meggyőző erővel, ez alkalommal Nash, a hidegvérű gyilkos és csempész szerepében. Saját elmondása szerint már kifejezetten élvezi az ilyen szerepeket, mi csak a családjáért aggódhatunk.

A film akciófilmekben kötelező, jól kivitelezett és látványos képi világáért egy tapasztalt operatőr, Oliver Wood a felelős, akinek korábbi munkái, pl. a John Woo-féle Ál/Arc, vagy a Die Hard 2. elég jó referenciák lehettek, e mostani munkája sem lett rosszabb ezeknél. A Bourne rejtély című filmben már láthattuk milyen kiváló és egyéni munkát végzett az üldözéses jelenetekben, felhívom hát a figyelmet a roncstelepen lezajlódó történésekre, mert itt megint valami fantasztikusat lehet látni! A jó operatőr dolga pedig éppen ez: lássanak a drága pénzért mozijegyet vevő nézők valami igazán fantasztikusat, valami szemkápráztatót. A Nemzetbiztonság Bt. című filmben ezzel együtt sincs azonban semmiféle műfajújító törekvés, viszont nem is törekedett erre senki. Ellenben, vagy inkább emellett igazi vérprofi, helyenként látványos, szórakoztató akció-vígjáték ez, néhány igazán vicces benyögéssel.

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.