Kémjátszma (Spy Game, 2001)

Az új évszázad első tele ugyanolyan volt Budapesten, mint az előzőek. Hideg, ködös és nyirkos. A figyelmes járókelő azonban furcsa változásokat vehetett észre. A végtelen (akkor még) Felvonulási téren komor építmény nőtt ki a kockakövekből, és német nyelvű cégtáblák tűntek fel a lepusztultabb épületeken, a város több pontján. A tapasztaltabb pestiek rögtön tudták: -Á, filmet forgatnak! Később aztán már mindenki beszélte, és a kis fruskáktól az őszülő üzletasszonyokig Budapest szinte teljes nőnemű lakosságának szíve dobbant hatalmasat: nálunk forgat a Robert Redford és a Brad Pitt. Volt is dolga a forgatási helyszíneket őrző-védőknek, távoltartani az imádott sztárokat megleső nagyszámú rajongót. Nos, a hírek igazak voltak, a film is elkészült, láttuk és most újra kezünkbe került, mivel Pitt mester újra nálunk van, bár most csak nejét, Pittné Jolit kísérte el. A körítés most is kb. ugyanez, mint akkor, ott.

A feszített tempójú, igényes akciófilmek mestere Tony Scott, akit az egyik legmegbízhatóbb, legprofibb hollywoodi rendezőnek tartanak, és olyan sikerek fémjelzik korábbi tevékenységét, mint a Top Gun, A rajongó, vagy A közellenség, ez alkalommal is megbízható, jó iparosmunkát végzett. Biztos ízléssel varázsolt Budapestből húsz évvel ezelőtti Kelet-Berlint, éppúgy, mint Casablancából szétbombázott Beirutot, egy 16. századi angol börtönből mai, ám rettenetes állapotú kínai fegyintézetet, amely helyszíneken a nyugdíjba készülő CIA-ügynök, Nathan Muir (Robert Redford) és fiatal, tehetséges tanítványa, Tom Bishop (Brad Pitt) története, a Kémjátszma játszódik. Bishopot akció közben elfogják a kínai hatóságok, komoly diplomáciai botrány kirobbanása fenyeget. A CIA főhadiszállásán Muir utolsó munkanapját tölti, amikor az igazgatóságra hívatják, mivel kiderült, ő szervezte be Bishopot. Információkat akarnak a likvidálandó renitens ügynökről, ám a Céggel ellentétben a mester nem hagyja cserben bajba jutott tanítványát.

Muir ügynök szinte jegyzőkönyvszerűen ábrázolt kihallgatását meg-megszakítva ugrik vissza a történet korábbi helyszínekre és korokba, így mutatva meg a higgadt és tapasztalt mester-kém és fiatal, önfejű, de tehetséges tanítványának nem mindennapi kapcsolatát. A kémek életéről nekünk, átlagembereknek kevés fogalmunk lehet, csak gyanítható, hogy a kultikus 007-es történetek kevéssé fedik a valóságot. Viszont akárhol a világban történik valami kalamajka, az biztos, hogy arrafelé fokozott kémtevékenység folyik. Nem hiszem, hogy a kifogástalan öltöny és a vodka-martini szopogatása jellemzi a kémek munkáját, annál inkább az önös érdekből jól kitalált hazugságok paranoiája, az intrikák, álcák és álruhák, hamis személyazonosságok mögé rejtőzködés a titkosügynökök valóságos élete. Ezt a képet erősíti ez a film is. Nincs csillogás, fényűző életmód, nincsenek szép nők, kémnek csak azok álljanak, akik tudják vállalni az állandó életveszélyt, a már szinte paranoiás bizalmatlanságot minden és mindenki iránt, képesek az életet egyetlen, halálos sakkjátszmának felfogni, és ha sikerül megérni a nyugdíjas kort, annyi pénzt összegyűjteni, hogy el lehessen költözni egy meleg szigetre, nyugodtan meghalni. Ebbe az izgalmas és veszélyes világba nyújt betekintést Tony Scott feszes ritmusú, izgalmas kém-históriája, élesen vágott szuggesztív képekkel ábrázolva a kémek és kémszervezetek valószínűleg valóságos, ám a nem beavatottak számára láthatatlan mindennapjait. Az átlagnál kevésbé véres, ám mégis látványos, pergő akciófilmben a két sztár a profi biztonságával formálja meg a két csávába került kémet, az illő és jól sikerült zeneválasztás teszi kerekké ezt a tisztes akciófilmet. Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

16 hozzászólás a(z) Kémjátszma (Spy Game, 2001) bejegyzéshez

 1. Dr. No szerint:

  Ööö… szerintem ez amolyan tizenkettő-egy-tucat film volt, már amennyire emlékszem rá, egyébként sem vagyok elájulva a kémtörténetektől, de ebből csak arra emlékszem, amikor a Redford vagy a Pitt maníros mérgelődésében lehajít egy műanyag széket a tetőről a Deák térre, juj…

 2. efes szerint:

  @Dr. No: Én sem emlékeztem rá, azért néztem meg XD. Meg azért, mert szerintem bizonyos berlini jeleneteket ugyanott forgattak, ahol most Angelina is. És igen. 🙂 De arra a két órára rendben volt a film, de semmi extra, ja.

 3. Patrick Bateman szerint:

  Sohasem tudtam megbocsátani ennek a filmnek, hogy egy évtizedeket átívelő sztoriban a szereplők semmit, de abszolút semmit sem változnak.

 4. efes szerint:

  @Patrick Bateman: talán mert még összekeverné őket a célközönség… XD

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Péntek | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 14. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 15. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 16. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.