Nemzetközi filmszakmai kezdeményezés debütál az idei Titanicon

Számos nagyhírű nemzetközi filmes seregszemle mellett a 2011. április 8 – 16. között 18. alkalommal megrendezésre kerülő Titanic Nemzetközi Filmfesztivál is részt vesz az Eye on Films nevet viselő, kontinenseken átívelő filmszakmai kezdeményezésben, amelynek célja, hogy a fesztiválok és a helyi forgalmazók közötti együttműködés erősítésével segítse az elsőfilmes rendezők pályakezdését, munkáiknak nagyobb nemzetközi figyelmet és ismertséget biztosítson.

A kezdeményezéshez eddig szerte a világból 14 filmfesztivál és 16 forgalmazó cég csatlakozott, akik vállalják, hogy egy közös megegyezéssel kialakított filmlistából meghatározott számú, szabadon választott filmet fesztiválprogramjukban szerepeltetnek, illetve helyi forgalmazásba vesznek.

Az Eye on Films projekt indulását idén februárban jelentették be a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A Titanic a kezdeményezésben való részvételével olyan fesztiválok mellé sorakozik fel, mint az Edinburgh-i vagy a Rio de Janeiro-i Nemzetközi Filmfesztivál. Csakhogy a Titanic az első olyan fesztivál, ahol az elképzelés a gyakorlatban is megvalósul, ugyanis az Oliver Sherman című kanadai film az Eye on Films projekt keretében kerül bemutatásra. Ryan Redford Rachel Ingalls novellájából készült első nagyjátékfilmje egy hallgatag, de robbanásig feszült háborús veterán története, amely csendes karakterrajzként indul és lélektani thrillerként fejeződik be. A film az Eye on Films magyarországi forgalmazó partnere, az Anjou Lafayette jóvoltából később a mozikban is látható lesz.

És ha már olyan forgalmazásba kerülő filmekről van szó, amelyeket Magyarországon először a Titanic közönsége láthatott, meg kell említenünk, hogy a mozik mától játsszák – ugyancsak az Anjou Lafayette forgalmazásában – Francois Ozon Menedék című filmjét, amit a tavalyi fesztiválon nagy sikerrel vetítettünk. A film ma esti, Toldi moziban rendezett premierjén jelen lesz a főszereplő-zeneszerző Louis Ronan-Choisy is.

Ha pedig egyéb, a Titanichoz kapcsolódó programokat ajánlunk, nem hagyhatjuk ki az Örökmozgó Filmmúzeum holnap induló Jerzy Skolimowski-retrospektív sorozatát sem. A vetítések apropóját a lengyel kultrendező Ölésre ítélve című legújabb filmjének Titanicos premierje adja. A Skolimowski-retrospektív részletes programját az alábbi linken találjátok:
http://www.filmarchive.hu/orokmozgo/program/filmhet_reszletek.php?fhid=99

És ne feledjétek, holnap indul a 18. Titanic filmfesztivál, ahol rengeteg jó filmmel, kihagyhatatlan programokkal és utánozhatatlan fesztiválhangulattal várunk benneteket! Vissza a moziba!

Kategória: Hírek, Szemlék, filmfesztiválok | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Nemzetközi filmszakmai kezdeményezés debütál az idei Titanicon bejegyzéshez

  1. macready szerint:

    Üdv! Mely filmek lesznek azok a fesztiválon, amiket mindenképp megnézel/érdemes megnézni?

  2. efes szerint:

    @macready: Szia! Az a helyzet, hogy a sajtóvetítésekre ülök majd be, és ott nézek, amíg látok. Előre direkte nem is kutakodok, mit fogok látni, így ajánlani sem tudok. Szerintem egy ilyen fesztivál, mint a Titanic, amolyan kincskereső esemény. Be kell ülni bármire, aztán vagy bejön vagy nem. Nekem az a tapasztalatom, hogy nem mindig érdemes a hájpra hallgatni, mert azért minden ember különböző, ugyi. Fölsorolhatom, de asszem 18 film van a sajtóprogramba, azokat sanszosan meg is nézem…:)) Rendes vetítésre meg nem hiszem, hogy tudok menni, mert egyrész elég ez is, másrészt meg nincs dellám. 🙂 (Én ezeket a gonosz emberes filmeket várom amúgy, a Carlost, a Vadembert, de amúgy tényleg nem tudom.)

  3. macready szerint:

    Persze, felesleges is lenne mindet felsorolni, csak gondoltam van néhány cím, ami jobban a szem előtt van. Időszűke miatt talán csak egy-két napon fogok tudni elmenni. Jó filmnézést! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.