Túszjátszma (Trespass, 2011)

Messze nem olyan rossz ez a Trespass című film (port.hu), mint amire az imdb 5.4-es átlagából következtethetünk. Tulajdonképpen egy tökéletes thriller. Minden benne van, amitől egy thriller az, ami, de az is igaz, hogy egy thriller ennyi és nem több. Aki mást mond, az hazudik és/vagy fogalma sincs semmiről (úgy tűnik, erősen elharapózott az interneten a “lerántom a francba, akkor vagyok laza csávó” mentalitás ún. “filmszakemberek” tollábólbillentyűzetéből, azonban ez a túlfejlett kritikai hajlam legtöbbször csupán önnön korlátoltságukat és ostobaságukat mutatja világosan). Az tény, hogy Nicolas Cage neve mostanában a cikivel ekvivalens (ilyenkor hajlamosak vagyunk egyből elfelejteni minapi nagyszerű Mocskos zsaruját), Nicole Kidmanról is inkább csak botox-kezelései kapcsán beszélhetünk; de Joel Schumachernek vagy Andrzej Bartkowiaknak azért már nem kell a szakmát tanulnia, abban gondolom, mindenki egyet tud érteni.

A sztori persze, nem eredeti. Kőgazdag gyémántkereskedő (Cage) unatkozó és elhanyagolt feleségével (Kidman), valamint egyszem vadóc lánykájukkal (Liana Liberato) éldegél isten háta mögötti überluxus vityillójukban. Egy rendkívül békésnek induló este azonban egy igen zaklatott banda töri rájuk az ajtót, gyémántokat, pénzt, paripát, szüzességet, efféléket vennének el, a dolgok azonban ennyire nem egyszerűek. Nem eredeti sztori, és akkor mi van? Komolyan, bárki vár valami eredeti sztorit még mozifilmtől? Egy csecsemő, OK, neki még minden vicc új. Én viszonylag sűrűn járok színházba, érdekes módon, ott annyira nem szokás számon kérni a történet eredetiségét, sőt, inkább effélékkel vágnak fel egyesek: Én már 14 különböző Hamletet láttam, de a Három nővér is megvolt 12 különböző felfogásban! Kedvenc zeneszámainkat is meghallgathatjuk, akár naponta tízszer is, egy nyamvadék mozifilmen mégis mindenki azon nyavajog, hogy Ááá, ezt láttam már! Miközben még pénzt sem adott érte, hanem lenyúlta a netről. A thriller felfogásom szerint, alapvetően érzéki műfaj, mely elsősorban zsigerileg hat, nem intellektuálisan. Adott itt egy nem kifejezetten szimpatikus házaspár, akik rettenetes helyzetbe kerülnek egy komoly pszichopatákból álló bagázs vérszomjas őrjöngése következtében, melyet szinte kizárólag egyetlen ösztön, az életben maradás ösztöne vezérel. Érdekes módon ugyanaz, ami a házaspárt is hajtja. Energiák csapnak össze, és győz az erősebb. Eközben a néző hátán mirelit zöldborsók gurigáznak, pulzusa az első öt perc után masszívan 90 fölött – ennyit tud a film. Akinek ez kevés, menjen át behunyt szemmel az Andrássy úton, hétköznap délután ötkor.

Rövid felvezetés után Schumacher, az ismert forma 1-es világbajnok névrokonához hasonlóan, padlógázzal rohan végig a filmen, takkra másfél óra üveghangon sivító feszültség a film. Egyetlen másodpercnyi üresjárat sincs, minden kockának helye és funkciója van a filmben, technikailag és dramaturgiailag tanítani való iskolapélda a Trespass. A szereplők háttértörténetében akadnak dolgok, melyek már a túlzás kategóriájába esnek – ezeket nem spoilerezem el, de mindenki látni fogja, ha megnézi e filmet és tudni fogja, mire céloztam ezekkel. Kevesebb, visszafogottabb “drámai háttérrel” a film több lett volna, a két nagy sztár, amúgy hibátlan játékának megítélése pedig szubjektív. Akik szeretik őket, azoknak bejön, akik rühellik őket, azoknak nem. Hogy mégsem igazi mestermű a film, az szerintem egy fontos dolgon múlik csupán: nincs benne lélek, nincs benne ötlet és invenció. Csikkzsebből, egyetlen csettintéssel kipörgetett virtuóz mestermunka, ennyi és tényleg nem több. Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

8 hozzászólás a(z) Túszjátszma (Trespass, 2011) bejegyzéshez

 1. Varga Béla szerint:

  Nicolas Cage elképesztően szar színész. Igazi ripacs. Talán az olyan filmekben nézhető, mint a Nemzet aranya, ahol kicsit önmaga karikatúrája. Csak Coppola nagybácsi miatt van ott, ahol van. OK, a Las Vegas nézhető, de Oscart az sem ért.

 2. Koimbra szerint:

  Se nem jó, se nem rossz, elvoltam rajta, néha izgalmassá válik, aztán megszűnik.

 3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.