Vera Drake (2004)

Mike Leigh díjözönben részesített, és még 3 Oscarra is jelölt 2004-es Vera Drake című filmjében nagyon sokáig minden rendben van. Tipikusan angol, észak-londoni kispolgári környezetbe helyezkedünk bele a film által. 1950-et írunk, még mindenkiben élénken élnek a minapi háború szörnyű Vera Drake - Imelda Stauntonnélkülözéseinek emlékei, de azért már béke van. Az ellátás persze, még meg sem közelíti azt a színvonalat, melyben egy mai, fejlett fogyasztói társadalom leledzik, még sok a hiánycikk (milyen régen hallott kifejezés, nemdebár?), ergo, dívik a kisstílű feketekereskedelem, a csencselés (szintén régen hallott ismerős kifejezés…) is. Két csomag teáért egy pár harisnya, kiló cukorért két pakli cigi. De Vera Drake (Imelda Staunton) családja a lehető legnormálisabban éli az angol kispolgári családok szolid életét. Teáznak, teáznak, aztán sütiznek és megint teáznak, s közben persze, rengeteget dolgoznak. Tereferéikben kínosan ügyelnek az illedelmes társalgás pontosan körülírt témáinak betartására, tehát: Milyen szép időnk van ma! De inkább: Ma is igen hideg napunk van! Vera több felsőbb osztálybéli házban is takarít, ennek ellenére akkurátusan vigyáz jókedvére és optimista hozzáállására. Legnagyobb gondja, hogy minden este legyen meleg étel az asztalon és hogy kissé ügyefogyott lányát, Ethelt végre férjhez adja – amire meg is van a jó esély a szerencsétlen sorsú, de jólelkű Reg személyében. Senki nem sejti közülük, hogy Vera teljes titokban megesett fiatal lányoknak segít megszabadulni a méhükben növekvő nem kívánt “gyümölcstől”. Vera tevékenységét már évtizedek óta űzi, s az általa használt Vera Drake - Eddie Marsan (Reg) és Alex Kelly (Ethel)meglehetősen népies módszer ellenére eddig nem történt végzetes szerencsétlenség, így ő magát anyagi ellenszolgáltatást el nem fogadó segítőnek tartja, a legteljesebb őszinteséggel és tiszta lelkiismerettel.

Természetesen, a filmben a kezdeti idilli állapot nem tart sokáig, nyilvánvaló, hogy ez csak valami szörnyű drámának a felvezetése, és ebben nem is csalódunk. Vera egyik páciensénél súlyos komplikációk lépnek fel, mely majdnem az életébe kerül, aminek következtében fény derül Vera illegális magzatelhajtó tevékenységére is. Leigh e filmjében is kedvenc témáját, az egyszerű, alsóbb társadalmi státuszú, nem éppen könnyű sorsú emberek apró-cseprő, hétköznapi drámáját meséli el. Ismét egy optimista, életvidám, alapvetően jó szándékú nő kerül önhibájából szorult helyzetbe. Ennek okán azonban ez a törékeny boldogság néhány gonosz ember, a sors kegyetlen fordulata és a bürokrácia (itt az igazságszolgáltatás) érzéketlensége folytán pillanatok alatt a semmivé foszlik. Vera összetörik, azonban a családja mellette áll, s kitart mellette. Leigh pontosan fogalmazza meg a film hangulati mondanivalóját (ha van ilyen) abban a jelenetben, amikor már Vera családi körben tölti a karácsonyt, várva bírósági tárgyalását. Egy suta pillanatban Ethel vőlegénye, Reg a lehető legőszintébben jelenti ki az érthetően nyomott légkörű estén: Ilyen csodálatos karácsonyom még sohasem volt! Akármilyen rossz is, akármilyen nyomorúság is ért minket, mindig van ennél rosszabb is, így nincs ok a szomorúságra, hajrá, boldogság! Bár Vera Drake egyelőre romokban, de nincs kétségünk afelől, hogy túléli a számára kataklizmaszerű lelki, érzelmi és erkölcsi összeomlást.

Vera Drake - elöl Imelda StauntonA film természetesen Imelda Staunton alakítására épül elsősorban, ami meg is kapta az érte járó elismeréshegyeket. Szögezzük le, jogosan, és csak csendben tegyük hozzá, hogy azért azok a könnyes dadogások a beismerés pillanatában túlontúl sokáig lettek, mintegy görgetve. Leigh ezt a filmet az ötvenes évek elejének komótos ritmusában rendezte, ennek ellenére ritmusában precíz és pontos. Addig húzza a teázós-fecsegős, banális jeleneteket, hogy szinte hitchcocki pontossággal üt be a dráma. A tipikusan angol munkásnegyedek sorházainak szűkös lakásbelsőiben szinte érezni a tisztes szegénység és a krumplipürével keveredett ánizsos sütemény illatát, miközben a tűzhelyen óriási kannában rotyog a teavíz. Kis terekben kisemberek kisszerű sorsai – Leigh azonban szereti őket, az embert látja bennük kisszerű bűneivel és esendőségükben, mégha Vera bűne jogszerűen igen komoly is. Nem kritizál, csupán megmutatja, mennyire nem fekete-fehér a világ. Remek film, mely csupán a kissé suta befejezés miatt nem kap maximális pontszámot. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.