Coming out (2013)

Kérem szépen, kis lépés ez a film egy szép, új, toleráns és boldog világhoz, de nagy lépés a maga férfiasságát a házastársi erőszak elnézésében, buzizásban, zsidózásban, cigányozásban, szotyolaköpködésben és túltengő, Coming out - Csányi, Tomposarrogáns nemzeti önérzetben megélő, uralkodó, pöffeszkedő magyar közízlésnek. Eltekintve ugyanis a címben is foglalt, és a végkifejletet alapvetően meghatározó, a való élet realitásától a lehető legmesszebb lévő főmotívum kvázi hazugságától, a Coming out pontosan azt tudja, amit egy romantikus komédiának tudnia illik. Olykor kifejezetten szórakoztató, helyenként vicces is, romantikus is, van benne szerelem és a vége happy. Ha nem foglalkozunk azzal az amúgy filmben adekvát szakértő (Czeizel doktor) által is megfogalmazott tétellel, miszerint az embernek nem szabad választása a homoszexualitás, hanem egy genetikailag irányított dolog, ami így viszont önmagában is hitelteleníti a tanulságot, hogy bizony van az a nő, aki a még legmelegebb meleg pasiból is képes vérnősző amorózót faragni…

Ugyanis, ha igaz az, amit Czeizel doktor mond, akkor ez tudományos képtelenség – és nem is igen él a világon olyan meleg, aki egy meghatározott pillanatban és ok-okozati összefüggésben heterónak coming outolt volna, Coming out - Csányi, Karalyosellenben. De a romantikus komédia műfaján nem hiszem, hogy számon kéne kérni a tudomány egzakt tényszerűségét, ha valahol, hát éppen ez az a műfaj, ami abszolúte megengedi a meseszerű elemek használatát. Nos, Vándor Erik (Csányi Sándor) rádiós műsorvezető coming outja, akkor éppen ilyen mesés elem.

Nem lehet azonban elvitatni a filmtől a mai világban üde, friss fuvallatokként megjelenő motívumokat, melyek -tudva, hogy még kormányzati szinten is milyen kemény ellenállásba ütközik a meleg egyenjogúság igen összetett kérdése- talán egyedülállóak a magyar filmtörténetben. A Coming out cselekménye nagyrészt meleg életközösségben játszódik, a melegek viszont többnyire teljesen normális, hovatovább átlagos emberként jelennek meg a filmben, akik normális munkahelyen dolgoznak, élnek, ugyanolyan örömeik és gondjaik vannak, mint bármely heteroszexuális állampolgárnak. Orosz Dénes író-rendező ugyan használt jó néhányat a közbeszédben is jelenlévő meleg sztereotípiából, elálló kisujj, riszáló csípő, selypítő beszéd, rikító holmik, stb., de legalább ugyanennyit hatástalanít is. A film szereplői, szexuális beállítódástól és nemtől függetlenül, pont olyanok, mint az életben: van aki kipakolja magát, van, aki nem. Van, aki melegnek látszik, és meleg is, van aki bármennyire buzis, valójában pont az ellenkező nemre hajt, és van olyan meleg is, akiről senki nem mondaná meg nemi irányultságát. Igen fontos tett ez a mai világban, a jelen filmfinanszírozási rendszerben egy felvállaltan kommersz, népszerűségre számot tartó magyar filmtől – erre mondom, hogy nagy lépés. Viszont ugyanekkor kis lépés csupán, mert azzal, hogy azt sugallja, hogy kvázi átnevelhetőek a melegek, minden vélhetően tisztességes szándék ellenére, akár igen ingoványos terepre is futhatunk vele…

Coming out - Tompos, CsányiDe mondom, a sztorival amúgy nincs semmi különösebb bajom, teljesen vállalható a film műfaji szempontból. A cselekmény szépen feszül és néha tényleg szórakoztató is. A három főkarakter is rendben van: Csányi ügyesen, hitelesen adja a főszereplő rádiós mukit, Karalyos Gábor szintén igen hiteles párjaként. Tompos Kátya lendületes és tényleg képes elhitetni a hihetetlent. Jó, szerethető karakter Gyabronka József rádiótulajdonosa is, Mucsi viszont már megint sok, filmbeli foglalkozása, elrajzolt karaktere erős túlzás. A Coming out romantikus komédiának teljesen megfelelő ebben a nehéz gazdasági, politikai helyzetben, és különösen fontos a melegekkel szemben túlnyomóan intoleráns magyar közhangulatban. (Ha bukik, akkor elsősorban a témája miatt fog bukni, nem pedig azért, mert tömegeknek választékosan artikulált esztétikai, vagy éppen orvosgenetikai, illetve szexuálpszichológiai jellegű kifogásaik lesznek vele szemben. Érdekes szitu, mit mondjak…) Asanisimasa: 6/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

22 hozzászólás a(z) Coming out (2013) bejegyzéshez

 1. Kata szerint:

  Csak a mozikban vetített előzetesét láttam, de ugyanolyan kínosan feszengtem, mint amikor a magyar standuposok kreténkednek a tévében. Gagyi, humortalan, kaka-pisi, mint az Üvegtigris, még mosolyogni sem lehetett. Azt pedig végképp nem értem, hogy miért a Csányi játsza a homoszexuálist (meleg az a szendvics, ugye), miközben lenne kiket megkínálni ezzel a szereppel.

  • efes szerint:

   Egyrészt, a meleg a homoszexuális férfiak és nők által használt kifejezés saját maguk meghatározására és azt szeretik, ha a heterók is így hívják őket. Részemről ez ennyi.

   Csányi kifejezetten szerette volna eljátszani ezt a karaktert, ami sikerült is neki – nem mellesleg pedig, ő a producer színházának művészeti vezetője is, úgyhogy.

   Van a filmben humor, de nem az, ami a trailerekben ki van téve a kirakatba, mert azok tényleg a legszarabb poénok (kb. a neves kollégák által is ajnározott Mucsi összes poénja).

   NEM kaki és NEM pisi. Még csak puszi sincs a filmben, minden nagyon szemérmes. Pont ez a lényeg, hogy nem megy alá, hanem azt mutatja, ami van valóban. Még a létező sztereotípiákat is, azonban rögtön mellétéve annak cáfolatát. Stb. Nem kötelező amúgy megnézni…

   • Kata szerint:

    Hiszek Neked. Én csak azt írtam, hogy a trailerek alapján mi volt a véleményem, tehát nem fikázni akartam, csak a trailer alapján egy borzalmasan gyenge és gagyi filmnek tűnt. De pontosan azért járok ide, hogy a kritikáid alapján megváltoztassam a véleményem. Most is így teszek. 🙂

 2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Péntek | asanisimasa

 3. Dr. No szerint:

  Na de mit szóljuk Jean Cocteau-hoz, aki Jean Marais-val élt együtt, ÉS teherbe ejtette Romanov nagyherceg leányát, Natalie Paleyt?!

  • efes szerint:

   Az biszexualitás és nem ugyanaz, mint a homoszexualitás. A történet amúgy arról szól, hogy a filmben Czeizel doktor kifejti, hogy a homoszexualitást egy módosult gén okozza – nos ő genetikus, én nem, ezért elfogadom azt, amit ő mond a genetikáról. Ebből jön le az, hogy ha valaminek genetikai okai vannak, akkor azt nem lehetséges akaratlagosan megváltoztatni.

   Ezzel együtt nekem nincs bajom ezzel a “hazugság”szállal sem, hiszen ez az a műfaj, ahol lazán van helye a meseszerű elemeknek: Lásd könyvesboltos fiúba halálosan beleszerető hollywoodi dáma, sellőbe szerető ember, halott szerelmével sétálgató élő csaj, stb.

   • Dr. No szerint:

    Hadd kötekedjek! A biszexualitást azt vajon egy másik gén okozza, mint a homoszexualitást (a továbbiakban csak hsz-t írok)? Ha nem, akkor a hsz részben mégiscsak ilyen-olyan alapú “döntés” (pontosabban: identitásválasztás) kérdése? Vagy a másik oldalról: ha a hsz genetikai eredetű, és megvan a felelős gén, akkor miért ne cseréljük ki? Vagy ha nem tudjuk kicserélni, miért nem hajtjuk el a hsz-meghatározottságú magzatot (mert ugye a nyitott gerincűt azt az orvos javasolja, hogy el kell)? Na erre nem tud választ adni Czeizel dr. és az egész genetikai-medikalizáló magyarázatrendszer. Én azt megértem, hogy Czeizel dr. jó szándékkal azért érvel a genetikai meghatározottság mellett, mert úgy gondolja, hogy a (kvázi) genetikai rendellenességben szenvedő szerencsétlent (genetikai hulladékot) kevesebb eséllyel veri agyon, égeti meg máglyán stb. a homofób horda. Ám ez a homofób hordát kurvára nem érdekli. Még egyetlen buziverővel sem találkoztam, aki miután megtudta, hogy a hsz genetikai eredetű, megvilágosodott és felhagyott volna kedvenc időtöltésével. Ha viszont csak annyi a válasz, hogy azért ne hajtsuk el a nagy valószínűséggel hsz-meghatározottságú magzatot, MERT az attól még teljes értékű ember lesz, akkor már teljesen mindegy, hogy a hsz genetikailag meghatározott vagy döntés (identitás) alapú. A hazai homofóbia nem “attól van”, mert egyesek tévedésben vannak a hsz eredetét illetően, hanem mert egyszerűen nem tisztelik a másik embert, mint individuumot.

   • efes szerint:

    Fogalmam sincs, Szilágyiúr kérem. Valószínűleg, paraszti ésszel mondva, a biszexualitásért is valamiféle gén-bizbasz felel, merthogy nem egyéni döntés kérdése, az biztos. Ergo, te hiába akarsz azonos neművel kúrni, ha nem áll fel. Ha meg feláll rá, akkor meg homo- és/vagy bi vagy, és valószínűleg van valami bibi ott bent genetikailag. Más kérdés, hogy fel sem merül azonos neművel kúrni, ha hetero vagy. Olvastam valahol régebben, hogy az emberiség igen nagy (60+) %-ában megvan a hajlam az azonos neműekkel való szexre, ami többségében elfojtódik a környezet kulturális terrorja miatt. Tehát, az emberiség nagy hányada úgy buzi, hogy nem is tud róla, sőt, valószínűleg a legvéresebb homofóbok valójában homoszexuálisok, amit viszont durván elnyom bennük a környezet mereven elutasító magatartása. A homofóbia általad vázolt okaival amúgy egyetértek, és csak annyit tennék hozzá, hogy annak politikai motivációi is vannak, bár ez meg a tojás és a tyúk kérdése…

 4. Hödl M. Viktor szerint:

  Le a kalappal!!!

  Igazi értelmiségi, annak is a javából!!!

  Üdítő ilyet látni ebben az egyre fasizálódó, devalválódó, a primitívséget és agressziót talmi nemzeti öntudatba fojtó társadalomban.

  Szép munka, a cikk, köszönöm!!!
  (Hödl M. Viktor)

 5. Visszajelzés: Viharsarok (2014) | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Utóélet (Afterlife, 2014) | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 14. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 15. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 16. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.