A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street, 2013)

A rettenetesen, szinte nézhetetlenül hosszú és unalmas film két utolsó jelenete egyedül érdekes, persze, hogy azok elnyerjék igazi értelmüket, jelentésüket, végig kell nézni a három órát. Ettől azonban még nem szabad piedesztálra állítani Martin Scorseset, mert A Wall Street farkasa A-Wall-Street-farkasa - leonardo di capriorossz film. Alapvetően azért rossz, mert a szándéka, az iránya és arányai rosszak. A címszereplő fazon, ez a Jordan Belfort (ma is él, 52 éves és jól fizetett előadója a különféle Hogyan adjuk el a szart? típusú marketingtréningeknek) egy személyben testesíti meg azt a személyiségtípust, akik nyugodtan felelőssé tehetők a mai globális gazdasági, erkölcsi és kulturális válságért. Gátlástalan, cinikus, agresszív és törtető pszichopata, aki szerint annyit érsz, amennyid van. Ismerős mondat, ugye? Mentesen bármiféle felelősség vállalásától gázol át embereken, családokon, rombol és kihasznál, élősködik és felzabál mindent, mi ehető, de főleg iható, szívható és felszippantható. Ilyen embert nem állít filmje abszolút középpontjába normális filmes alkotó, bármiféle idézőjel, magyarázat, elvonatkoztatás nélkül – úgy viszont javallott. Ezt a filmbeli Jordan Belfortot azonban pozitív hősként ünnepli a mozik közönsége, mert Scorsese ilyennek mutatja: átveri a fél világot, szegény, pénzügyek iránt képzetlen kisemberek pénzét veszi el (devizahitelesek, helló!), túlél annyi drogot, amennyibe egy közepes külvárosi diszkó teljes közönsége beledöglene. Ej, milyen jó csávó ez, hiszen sikeres?! Apám, micsoda kocsija van! Mekkora háza! Mekkora hegy kokain! Fú, apám, micsoda segge van!- ámuldozik a porbafingó néző. Ja, hót siker a pali, aminek az árát pont olyan porbafingó lúzerek fizették meg, akik ott ámuldoznak a moziban. Scorsese dicshimnuszt zeng erről a fasziról és a cikk elején említett két utolsó jelenet is ezt húzza alá – bár már nem himnikus hangnemben, hanem a tények száraz realitásával. Igen, a csalót lebuktató rendőr tényleg metrón utazik haza, miközben a sokszáz millió dollárt sikkasztó csaló él, mint Marci Tuvalun, és az utánpótlás is biztosítottnak látszik. Nincs jövő – bár ezt csak én teszem hozzá. Scorsese szerint ez a jövő, egyétek. Ember embernek farkasa. Szerintem azonban egy kulturált, civilizált világban ember embernek társa, nem farkasa, az erős a gyengét segíti, és így tovább. A világban ma tényleg ezek a Belfort-féle csávók a janik, ebben igaza van Scorsesenek, de hogy ennek így is kelljen maradni, azt nem hiszem.

A filmben ráadásul ez a két említett zárójelenet szinte magától le is válik az addigiakról, a közönség túlnyomó része pedig ekkor már bőven a kijárat felé pislog, hiszen az addig eltelt három óra alatt már a tüdejüket nyomja a kólával teli húgyhólyag és utána, már A-Wall-Street-farkasamegkönnyebbülve csak arra fognak emlékezni, hogy ez aztán tudott, ez a Jordan Belfort, ez valaki! – És ez rettenetes. Belfort valójában egy kis pöcs, aki csupán féktelen gátlástalansága, beszélőkéje és agresszivitása tett azzá, aki lett belőle. Korántsem pénzügyi zseni, mint volt Gordon Gecko (hogy Sorosról és a többi valóban nagyról ne beszéljünk), korántsem elbűvölő személyiség (mint a nagy Gatsby), semmiképpen nem nagy művész, még csak nem is Hunter S. Thompson, nem nagy tudós, de még csak igazán borzasztó gonosztevő sem, akitől rémálmaink vannak. Nem Aranypolgár. Egy kis nímand, mint bárki – és éppen ez a bökkenő. Bárki számára kívánatos az a karrier, amit Belfort jár, ám ez a karrier nem teremt értéket, nem óv értéket, csakis rombol, így az egyetemes emberi kultúrát rombolja.

Leonardo di Caprio végigáriázza a filmet, én csak mosolygok, hogy mennyien írják le, hogy milyen jó színész ez a srác! Megsúgom, hogy eddig is az volt, és egy csomó korábbi filmben ennél sokkal jobb is volt már. Amit a lejárt tablettás jelenetben művelt, az már szinte penetráns, látszik, hogy Scorsese képtelen kézben tartani Leó féktelen energiáit és szinte szerelmesen párás szemmel nézi liblingjét (és gondolom a meztelen csajokat, mert a töménytelen kokóból ő már nem kaphat, tekintettel a szívére). Igen, Leó nagy színész, mondom mindennek ellenére. (Itt jegyzem meg, hogy Matthew McConaughey is remek, mostanában már megszokottan.) A film viszont legfeljebb közepes, unalmas és hosszadalmas, üzenetét tekintve pedig kifejezetten visszautasítandó. OKÉ, a zenéje végig tökös és az ánuszba/vaginába (nem világos ugyanis)  felfújt kokain is izginek tűnik… Asanisimasa: 5/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

22 hozzászólás a(z) A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street, 2013) bejegyzéshez

 1. ChrisDry szerint:

  “mert a szándéka rossz”, hát ha e szerint nézném a filmeket, akkor igencsak 100-ből 3-4 nek lenne a szórakoztatáson kívül életben használható, valós célja és etikai, erkölcsi mondandója, próbálom e szerint is mérlegelni sőt általában az értelmi és a tartalmi mondanivaló a lényeges nálam és Tény, hogy ebben azért ez nincs, sőt, arra buzdít, hogy milyen jó tőzsdei alkusznak lenni, amúgy triviális volt, h nem hagyhatja így a rendező a végkifejletet, ilyen erkölcsi, etikai mocsokban fetrengve… (8,5-öt adtam csak rá én is, azért ez nem egy Forrás vagy Oldboy) amúgy ez egy szimplán szórakoztató film – szerintem – kikapcsolódásnak megfelelő, mint a Thor2, vagy az Ironman3, csak épp’ tömve meztelen csajokkal, állatságokkal és minden szemfényvesztős tükörképpel. Kevés filmre tudom mondani hogy unalmas, szerintem ez a húszon-harmincas korosztálynak tökéletesen megfelelő, így ami a Paramount Pictures-nek tökéletesen megfelel, hogy cseng a zseton a bevételekből. Mint marketinges szerintem év végére ügyesen összerakták. Az alakítások, Leo régen is jó volt, a Gilbert Grape-től kedve, Matthew McConaughey a Mud-ban és a Killer Joe-ban is remekelt. A többi csak körítés és marhulás, szórakoztatásnak tökéletes – szerintem. Vagy nem voltál jó kedvedben vagy már sokat vártál tőle, mert mindenki áradozott. Én még a trailerét sem láttam csak elmentem megnézni Leo alakítása miatt. Amúgy másodjára végigolvasva valóban egyetértek h az üzenete az nem jó, még ami a végén is volt, mert arra buzdítja az ember, hogy ügyesebben csaljon a törvény ellen és jobban figyelje a kiskapukat, szóval egyetértek, de ha eltekintve ettől szórakoztatásnak vesszük, akkor remek, pláne a fiatalaknak…

 2. Kata szerint:

  Szerintem Sándornak igaza van. Kifejezetten ártalmasnak tartom, hogy egy film azt sugallja (pláne, amikor amúgy is hülyék az emberek és anyagilag meggondolatlanok), hogy így kell ezt, húzzunk le mindenkit. A mai fiatalok amúgy is klipvilágban élnek, úgy hiszik, hogy csak Magyarországon szar az élet, másutt medencés partik, Lambók, szilikonos macák, stb. vannak. Sőt, várnak, csak ki kell értük menni, ott úgy osztogatják az eurót, Ferrarit, dollárt, mittudoménmit. Semmiért nem kell dolgozni. Ez a film is ezt sugallja. Nem kell dolgozni, CSAK telefonálni, kicsit győzködni az embereket és majd dől a zseton. Máskor annyira odavannak az emberek az igazságért, meg a happy end-ért. Most nem hiányzik senkinek, hogy a “gonosz meglakoljon”? Nyilván nem kötelező senkinek a pénzét odaadnia és vannak Baumag, stb. károsultak, akik a saját butaságuk és kapzsiságuk áldozatai, de jobb lett volna a teljes történetet bemutatni.

 3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Amerikai botrány (American Hustle, 2013) | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club, 2013) | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Dom Hemingway (2013) | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Mit nézzünk Karácsony második napján a tévében? | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 14. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 15. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 16. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 17. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 18. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 19. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 20. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 21. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 22. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.