Merza Gábor ajánlja: Őfelsége pincére voltam (2006)

ofelsegeAz ismert alkotópáros, Bohumil Hrabal író és Jirí Menzel rendező hatodik közös filmje.

A film a Csehszlovák Népi Demokratikus Köztársaság börtönéből frissen szabadult Jan Dítě (foglalkozására nézve pincér) életéről szól. 15 évéből 14 év 9 hónapot húzott le, és rögtön a kitelepített németek helyére rendelték, mint kijelölt lakhelyére, egy kietlen faluba.

Van ideje gondolkodni és emlékezni. A teljesen jelentéktelen mélynövésű pincértanoncot erős ambíciók vezérlik. Minden csinos nőt magáévá akar tenni, és meg akar gazdagodni, minden álma, hogy a gazdagok klubjának tagja lehessen. A film folyamán mindkét vágya teljesül, de nagy árat kell fizetni érte a szabadságát.

Kis pincér gyerek felnőtté válása egybe esett a XX.század történelemének vérzivataros évtizedeivel, ahol is hősünk igyekszik minden változást, a maga hasznára fordítani. Karrierje szépen ível felfelé s a pincér ranglétrán halad felfelé még egy négus király is kitünteti véletlenül. A legszebb nők hálószobáit látogatja s mindig feltalálja magát. A II.-k Világháború jóvoltából meggazdagodik olyannyira, hogy szállodájának falait papírpénzzel tapétázza ki. Aztán jön a Népi Demokrácia meg a tizenöt év börtön semmiért. A film utolsó mondatával minden sörszerető ember egyet érthet: „ itt jó sört mérnek, ide fogok járni”.

Ajánlom e filmet, mindazoknak, akik szeretik a fordulatokban gazdag szomorú-vidám filmeket, és élvezetüket lelik a gyönyörű cseh színésznők leplezetlen idomaiban.

Őfelsége pincére voltam – színes, magyarul beszélő, cseh-szlovák romantikus vígjáték, 120 perc, 2006

Kategória: Merza Gábor sörös filmajánlói | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.