Merza Gábor ajánlja: Zöldségkereskedő (1971)

zoldsegkereskedoHogy a németek se maradjanak ki a jóból, és a kedves film és sörszerető olvasóink sem… Rainer Werner Fassbinder, a világhírű nyugat-német filmrendező, nem a humoráról híres.

Most sem tagadja meg önmagát, és egy nagyon komor és tragikus színes filmet forgatott az 1970-es évek Németországáról, Hansról, a sokat próbált német polgárról, régiesen szólva proletárról, aki idegenlégiósként és rendőrként is dolgozott, de a kor erkölcsi elvárásainak nem felelt meg.

Mikor egy prostituálttal való intim kapcsolata a napvilágra került, a rendőrségtől kirúgták.

Munkáját elvesztvén élete kilátástalannak tűnt, anyja elvárásainak sem tudott megfelelni, szerelmét sem tudta feleségül venni, helyette egy boldogtalan házasságban élt. Verte az asszonyt és nagy mennyiségben fogyasztott alkoholt, főként sört.

Hogy fenntartsa magát és családját, zöldségkereskedőként tolta kocsiját a városban, nap mint nap, tengetve életét egyik napról a másikra.

Munkája után törzskocsmájában, sorstársai társaságában döntik magukba a sört. Nem felhőtlen, örömteli sörözés ez, inkább kényszeres pótcselekvés a mindennapi tudatvesztés igényével.

Hősünk amúgy sem szerencsés élete megbicsaklik, egy hirtelen és súlyos betegség miatt rosszabbra fordul a sorsa. Idővel végképp feleslegessé válik.

A főhős egy tudatos elhatározásával zárul a film, törzskocsmájában felesége és barátai szeme láttára.

Megsúghatom a happy end itt most elmarad. Ajánlom a filmet azon filmszerető nézőknek, akik intellektuális megközelítésben is szeretnék megérteni egy a 1970-es évek elején élő alkoholista és rokkant zöldségkereskedő szenvedésekben gazdag életét, bukásának társadalmi beágyazottságát, predesztináltságát.

A II. világháború utáni újjáépítés és nyugat-német gazdasági csodát követő kiábrándulásról, a nagyvárosi elidegenedésről, a vesztesekről szól ez a film drámai erővel.

A zöldségkereskedő – színes, német dráma, 88 perc, 1971

Kategória: Merza Gábor sörös filmajánlói | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.