Merza Gábor ajánlja: Svejk, a derék katona (1957)

svejk - hrusinszkyKi ne hallott volna e hazában a film címszereplőjéről, Svejkről? Hašek cseh író világhírű hőséről, a félnótás prágai kispolgárról, kinek más vágya nincs, mint törzshelyén a Kehely kocsmában leülve hasonszőrű cimboráival találkozhasson.

Korsó söröket üríteni, és telire cserélni, közben történeteket mesélni, a szomszéd házmester feleségének titkos szeretőének, házvezetőnőjének elveszett kiskutyájáról, és a megtalálónak járó magas jutalomról, és hasonló épületes esetekről értekezni.

A cseh polgár állandó kísérője, élete, védőitala, nélkülözhetetlen velejárója a sör. Így van ezzel a 202 perces film majd összes szereplője, élükön Svejkkel, akit a katonai orvosi bizottság hivatalosan és végérvényesen együgyűnek nyilvánított. Megkapta tehát az obsitot, de történt egy kis baj. Nem elég, hogy Ferdinánd trónörököst meggyilkolták Szarajevóban, de Ferenc József császár portréját, ami ott függött a Kehely falán, leszarták a legyek. Svejk mint derék cseh polgár és hazafi a császár orcájáról eltakarítandó ürüléket nagy köpésekkel próbálta abszolválni, melyeknek következtében  büntetésből újra besorozzák. A történet itt kezdődik és végeláthatatlan kalandok sorozatával folytatódik, végig az I. világháború helyszínein. Az amúgy teljesen alkalmatlan katona végig harcolja a nagy háborút, na persze a maga egyszerű módján és a szerencsével sem állva hadilábon.

A film 1957-ben készült, az első csehszlovák színes filmek egyike.

A címszerepben láthatjuk az ifjú Rudolf Hrusínský-t, a nagyszerű cseh színész, akit Márkus László szinkronizált zseniálisan. Ajánlom a filmet, kiknek van idejük a felhőtlen szórakozásra, a vidám időtöltésre és nagy kacagásokra.

Svejk, a derék katona – színes, magyarul beszélő, csehszlovák vígjáték, 202 perc, 1957

Kategória: Merza Gábor sörös filmajánlói | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.