21. Titanic – Az osztálytalálkozó (Återträffen/The Reunion, 2013)

Tulajdonképpen, “technikailag” sok újdonság nincs a Svédországban különféle művészeti projektjeiről már ismert Anna Odell (a képen középen) Az osztálytalálkozó “elsőfilmjében”, hiszen sem a dokumentarista filmes eszközök, sem az önvizsgálat attitűdje nem az – sőt, az osztálytalálkozó - anna odell középenmindkettő tulajdonképpen a film ősi toposzai közé tartozik. Az, ahogyan Anna borítja a bilit a film első szakaszában, az effektíve megvolt már a dán Dogma egyik legsikerültebb darabjában, a Születésnapban, csupán az alkalom ezúttal egy osztálytalálkozó, ahol ennek megfelelően, a tinédzser- és iskoláskor régi, sokak számára elfeledett sérelmei kerülnek terítékre. A módszer és a hatás azonban tulajdonképpen ugyanaz.

Természetesen, egy komoly botrányba fulladó vigasságot látunk, bár sokan talán még fel is sóhajthatunk, hogy végre egy olyan osztálytalálkozó, ami nem fullad unalomba… Érvényes az ellenkező reakció is, hiszen tényleg, mi értelme van felhánytorgatni 20 év távlatából olyan dolgokat, ami azért bárkivel megesett a pubertáskor hevében és a jó részére tulajdonképpen nem is emlékszik már senki. A dolog akkor kezd érdekessé válni, amikor Odell belekezd filmjének második részébe, amiből kiderül, hogy az első részben látható osztálytalálkozó-balhé tulajdonképpen Anna Odell filmje, melyben színészek játszották (így utólag félelmetes hitelességgel) az osztálytársakat, itt azonban Anna (akit valójában meg sem hívtak a valódi osztálytalálkozóra – tehát a furcsa lány valóban nem lehetett az osztály kedvence) egyenként megmutatja a filmet a valódi osztálytársaknak, így szembesítve őket a régi tetteikkel.

A valóságnak és a valóság reprodukálásának ütköztetése természetesen csakis szubjektív lehet, hiszen a reprodukció törvényszerűen szubjektív látásmódot igényel – azzal azonban, hogy Odell ezt beletolja a valódi osztálytársak képébe, mégis igazzá teszi. Ezt az igazságot mutatják a valódi osztálytársak (jószerivel ledöbbent, értetlenkedő) reakciói.

A film erénye az érvényes, gondolatébresztő kérdésfelvetés, azt azonban nem tudom, hogy válaszokat sikerült-e találnia (és hogy egyáltalán, van-e ilyen szándéka). Érdekes kísérlet, ennyi azonban biztos. Asanisimasa: 6/10

Kategória: Film, Szemlék, filmfesztiválok
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) 21. Titanic – Az osztálytalálkozó (Återträffen/The Reunion, 2013) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: 21. Titanic – Vakon (Blind, 2014) | asanisimasa

  2. Visszajelzés: 21. Titanic – A VIKTORIA NYERTE A 21. TITANIC NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁLT | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  4. ChrisDry szerint:

    egyszer nézhető volt, inkább a lány nem dolgozta fel a problémáját, mint a születésnap, ami azért sokkal erősebb témát érint, 6/10

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.