21. Titanic – Jacky a nők országában (Jacky au royaume des filles/Jacky in the Kingdom of Women, 2014

Azt semmiképpen nem mondom, hogy maradéktalanul élveztem a Jacky a nők országában című film minden egyes percét, sőt, gyakorlatilag arról van szó, hogy szinte teljes egészében halálra idegesített. Mintha a semminél nem fárasztóbb Folytassa…-sorozat egyik korai darabját néztem volna, jacky a nők országábanszinte ugyanaz a képi világ, a pofavágós, mutogatós, ripacskodó színészi játék, harsány képregény-színek… Vagy mint egy korai Woody Allen.

Hogy az ótvar-gagyi layout ellenére mégis érdekes Riad Sattouf szex-szatírája, az tulajdonképpen ki is olvasható e mondat első szakaszából: francia rendezője arab származású, és hogy szex és hogy szatíra. Az arab kultúra még a legliberálisabb megnyilvánulásaiban is merevebben konzervatív a szex, a szex nyilvánossága és a női szerepek témájában, mint a legszigorúbb katolikus zárdarend, és ha egy arab származású filmes szexről beszél filmjében, méghozzá szatirikus hangnemben, az mindenképpen izgalmas. E filmben a feje tetejére fordult a világ, hiszen Robert Merle Védett férfiak című sztorijához hasonlóan, a filmbeli -igen hülye nevű- országban a nők gyakorolják azokat a jogokat és hatalmi pozíciókat, amiket egy rendes macsó diktatúrában a férfiak vindikálnak maguknak, itt azonban a férfiak járnak csadorban, pumpálják a kaja gyanánt központilag adagolt trutymót, takarítanak, mosnak és nemzenek gyermeket. Ez a szituáció önmagában is tele van vicces helyzetekkel, amiket Sattouf egy vásári bábjátékos-mesemondó bumfordiságával be is húz – láttam Marokkóban meglett férfiakat tévézni, ahogy egy bugyuta Jackie Chan-filmet néztek tátott szájjal – lassan felvezetve el is süt, hogy tényleg mindenki megértse. A film cselekménye sem bonyolultabb egy blődli tündérmesénél, azonban olyat csavar a végén, hogy a fal adja a másikat… Bátor fiú ez.

Vélhetően, e film is azért lett ilyen “közérthető”, mert afféle provokatív tananyagnak szánja, pont azoknak, akikhez ez szól: a szexista, hímsoviniszta, csak a farkuk markolászásából önazonosságot nyerni tudó férfiakhoz, illetve az elvakult, bigott, radikális feministákhoz. Na ja, végül is minden bohóctréfa valahol az emberi természet alapvető mechanizmusainak kicsúfolására, kifordítására épül… Azért vigyázzunk! Asanisimasa: 6/10

Kategória: Film, Szemlék, filmfesztiválok
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.