21. Titanic – Viktoria (2014)

Maya Vitkova, a meglehetősen perifériára szorult bolgár film talán legifjabb, de mindenképpen legfigyelemreméltóbb üdvöskéje hasonlóan kivételezett helyzetben lehet, mintbemutatkozó filmjének címszereplője, viktoriahiszen egyáltalán elkészíthette ezt a nem éppen “felhasználóbarát” léptékű filmjét. Viktoria sorsát már a születésének időpontja meghatározta, hiszen az pontosan a bolgár szocialista állam kikiáltásnak évfordulójának ünnepnapjára esett, minek köszönhetően Todor Zsivkov, Bulgária “kádárjánosa” ölelhette keblére a kisdedet, akinek ő is adta a győzelmet jelentő nevét. Ettől kezdve a kis Viktoria, a pártvezér keresztlányaként kiváltságok közepette töltötte gyermekkorát, egészen Zsivkov megbuktatásáig, amikor is szembejött vele a valódi élet, a maga kíméletlen realitásaival.

A Viktoria egyszerre történelmi tabló Bulgária szocialista múltjáról és jelenbeli “jövőjéről” és három nő, a bigottan kommunista nagymama, a Nyugatra vágyó anyuka és kettejük között végül a kapcsot megteremtő unoka, Viktoria története. E két réteg szorosan függ egymástól, alapvetően határozza meg a szereplők a világhoz és egymáshoz való viszonyát.

A film – és Bitkova – fő erénye az, hogy mer képekben beszélni, bízik a képek erejében, a vizuális narráció komplexitásában. Van humora, méghozzá néhol pajkos, néhol viszont kifejezetten abszurd, érdekes szimbólumokat használ, és hagy a nézőnek is teret a szabad értelmezésre. A film azonban egyenetlen és túlságosan hosszú. Formailag, de főleg hangulatilag legalább három különböző filmet látunk egybevágva, melynek különböző szekvenciáit az egészen átívelő, összetett szimbólumok (vér, tej, Coca Cola, vastag pamutbugyi, stb.) tartják össze, mégsem teremtik meg a szerves egész illúzióját. Szép a szabadjára engedett, valóban kreatív művészi alkotófantázia, azonban ha ez ennyire parttalanul árad, akkor maga az alkotás is hamar megfoghatatlanná, átélhetetlenné, hatástalanná válik. Ennyi többszörösen karikásszemű, elgyötört arcú nőt Irene Papas és Anna Magnani óta nem láthattunk egy filmben… Asanisimasa: 6/10

Kategória: Film, Szemlék, filmfesztiválok
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) 21. Titanic – Viktoria (2014) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: 21. Titanic – A VIKTORIA NYERTE A 21. TITANIC NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁLT | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szerda | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.