21. Titanic – Harmónialeckék (Uroki Garmonii/Harmony Lessons, 2013)

A kazah Emir Baigazin bemutatkozó filmjében a közép-ázsiai (pl. iráni) filmesek lassú, erőteljes képekben gondolkodó, szűkszavú és meditatív filmkészítési szokásai keverednek a modern, európai dokumentarizmus Ulrich Seidl által fémjelzett, esztétikumában picit elvonatkoztató jellegű, harmónialeckékprovokatív minimalizmusával. Ütős, egyben csábító mixtúra annak, aki szereti az ilyet. Ortodox Seidl-rajongóként és az ázsiai filmek barátjaként természetesen én is lelkesedem a Harmónialeckék című, komoly fesztivál-kedvencként számon tartott filmért.

A történet főhőse Aszlan (Timur Aldarbekov), egy vékony, alig ötven kilós, visszahúzódó, mosolytalan fiú, aki különös érdeklődést táplál a tudományok és általában a tanulmányai iránt, ellentétben az iskola többi tanulójával, akik inkább a hagyományos erőszakon alapuló játékokban, illetve hierarchiában hisznek. A kiközösítettség, a visszautasított, reménytelen szerelem és az állandó megalázottság Aszlan személyiségének sötét oldalát kényszeríti elő, amiből fakadóan megismeri a felnőtt világ, a kazah igazságszolgáltatás embertelenségét is, ami ugyanaz, mint amit az iskolában tapasztalt meg, csak komolyabb formában.

Rendkívül erős, szépen fotografált, szimbólumok bonyolult mátrixát létrehozó képi világban mesél Baigazin (és az operatőr Aziz Zhambakiyev), amely semmilyen szinten nem igényli a verbális narrációt. A képek önmagukban is, de a szekvenciák egymásutánisága tökéletesen elbeszéli Aszlan történetét, melyhez a ritkás, szinte csak tőmondatokban jelenlevő párbeszédek szinte csak amolyan zenei kíséretnek hangzanak. Pontosan érteni a fiú és az összes szereplő motivációit, megismerjük azt a világot, melyben él, a falusi környezet rusztikus egyszerűségét az iskola, és a rendőrség rideg sterilitásával szemben, melyek között a katalizátor szerepet Aszlan lázas álmai töltik be.

Határozott hangú, alaposan átgondolt, erős film, mely egyszerre egzotikus és nagyon is ismerős képzetet (Seidl mellett Truffaut Négyszáz csapása és Brook A legyek ura című klasszikusai is felidéződhetnek) kelt a nézőben. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film, Szemlék, filmfesztiválok
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) 21. Titanic – Harmónialeckék (Uroki Garmonii/Harmony Lessons, 2013) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Amiért érdemes volt 2014-ben moziba menni… | asanisimasa

  2. see here for the top trade fairs anywhere

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.