10. BUSHO: GYŐZELEM!

2014. szeptember 2. és 7. között jubilál, azaz tizedszer kerül megrendezésre a BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, ezúttal új helyszíneken, de változatlan minőségben. A központi vetítések helyszíne idén a Puskin Mozi, az esti ismétlő vetítéseké pedig a Corvintető lesz, a vidéki helyszínek között pedig újra debütál majd Sopron. A versenyprogram és az információs vetítések mellett ismét elmaradhatatlan részei a fesztiválnak az esti koncertek, kiállítások, a workshop bemutatók, helyet kap a programban a visegrádi szekció és a fesztivál jóvoltából immáron negyedik alkalommal Magyarországon, az Európai Film Akadémia előző évi rövidfilmes kategóriájának jelöltjei is láthatók lesznek. A fesztivált Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kulturális diplomáciáért felelős államtitkára, az esemény fővédnöke nyitja meg BUSHO logo_2014_CMYKkedden, köszöntőt mond a tavalyi zsűri elnöke, M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. A rövidfilm rajongók budapesti fiesztája a megnyitót követő tavalyi bestof vetítéssel indul és a szombati díjkiosztót követő idei díjnyertesek vetítésével zárul majd.

A KKM kulturális diplomáciáért felelős államtitkára örömmel vállalta a fővédnökséget. Mint mondta: „A magyar film, legyen az nagy játékfilm, animáció vagy éppen rövidfilm, az egyik legnagyszerűbb hírvivője a világban a magyar kultúrának, kreativitásnak, szakértelemnek, s ezt bizonyítja az évről-évre nagy sikerrel, s egyre nagyobb szakmai és közönség érdeklődés mellett megszervezett BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál is.”

Tavasszal 72 ország közel 1200 rövidfilmjének előzsűrizésével kezdődött a 10. BuSho versenyprogramjának összeállítása. Az előzsűri 2 hónap alatt hozzávetőlegesen 135 animációs, 165 kísérleti és 835 fikciós filmet tekintett meg. A szorosnak mondható statisztikában Németország 136 nevezést küldött, Spanyolország 137-et, míg az idei képzeletbeli dobogó legfelső fokán az USA áll, nem kevesebb, mint 138 alkotással. A 15 órás versenyprogramba ezúttal 80 alkotás jutott, az információs vetítésekbe, az animációs és a magyar panoráma szekcióba pedig összesen ugyanennyi.

Az előzsűri évek óta jól bevált csapatához – Orosz Annaida fesztivál kurátor, Mag István rendező asszisztens, Patrovits Tamás animátor, Csüllög Edina, Észtországban élő filmes, valamint Rimóczi László forgatókönyvíró – csatlakozott Csánki Kata, filmes munkatárs. Rimóczi László így foglalta össze a látottakat: „Minden évben elcsodálkozom, hogyan lehet egyre jobb és jobb rövidfilmeket csinálni és mi hogyan tudunk az egyre jobb és jobból egyre jobb és jobbakat beválogatni? Egyre több filmben fordul elő történet – ami szintén jó jel. Facér, mások szerint helyesnek mondott filmek keresik hűséges nézőjüket.”

A korábbi zsűritag, Sepsi László által verbuvált diákzsűrit idén hárman képviselik majd, Gor Fanni, Martin Marcell és Asmon Stella személyében, míg a nemzetközi zsűribe ezúttal is kiváló szakemberek fogadták el a szervezők felkérését: a 10. BuSho fesztiválon 10. alkalommal lesz zsűritag Wolfgang Leis, rövidfilm szakértő, , továbbá a zsűri tagja lesz a horvát filmszövetség képviseletében, Marija Ratkovic, Bordos Anikó filmrendező, Barcelonából, a Mecal fesztivál igazgatója, Roberto Barrueco, valamint a brit Mark Rimmell, aki rengeteg világhírű produkció jelmez- és díszlet tervezőjeként lett ismert világszerte. A korábbi évekhez hasonlóan minden alkotót és érdeklődőt várnak idén is az esti nyilvános zsűri konzultációkon, mely évről évre az egyik szellemi csúcspontja a fesztiválnak. A zsűri által odaítélt 7 kategória és 3 fődíj mellett ezúttal a főtámogató Visegrad Fund különdíját is kiosztják, melyek ismét a Solide Art jóvoltából kerülnek majd a díjazottak polcaira. A versenyfilmeket a korábban már jól megszokott rendben, 3 nap alatt 15 egy órás blokkban, tekinthetik meg az érdeklődők a Puskin Mozi Amarcord termében, majd esténként az ismétlő vetítéseken a Budapest Rooftop Cinema szervezésében, a Corvintetőn. Ezzel párhuzamosan vetítik majd a versenyprogramot a szolnoki Tiszap’Art mozi mellett, most először a soproni, Búgócsiga Accoustic Gardenben. Ezúttal is láthatóak lesznek a versenyfilmek Nagyváradon (Románia), Érsekújváron (Szlovákia) és Ukrajnában Ungváron is.

design1A versenybe került alkotóknak ismét lehetőségük volt akkreditálni a fesztiválra, így idén is sokan érkeznek majd Budapestre, hogy személyesen képviseljék filmüket. A versenyfilmek között szép számmal találhatunk magyar rövidfilmeket, ráadásul több visszatérő alkotó is a nemzetközi mezőnyben mutathatja be alkotását, mint pl. a nemrég EFA jelölést kapott Szabó Simon vagy Ferenczik Áron, Tóth Barnabás, Szirmai Márton és a Dési-Móray alkotópáros is. A BuSho fesztivál hagyományosan bemutatkozási lehetőséget biztosít a versenyről épp lemaradt úgynevezett panoráma / információs szekcióba jutott alkotásoknak is, melynek során a szombati magyar napon valamennyi benevezett magyar alkotás is bemutatásra kerül majd. Az esti koncerteken, a Trafikban, ezúttal a fesztiválhoz hasonlóan nemzetközi felhozatal várható, a megnyitót követően azonnal a Ferenczi György és a Rackajam lép fel sztárvendég kíséretében. A fesztivál alatt fellép majd egy rockabilly trió, az Ati Edge & The Shadowbirds, a nemzetköziség jegyében az amerikai rocksztár Adam Bomb, egy nagyszerű blues zenekar a Blue sPot, végül a díjkiosztót követően Tövisházi Ambrus fog zenélni Csáki László filmjeire „Dokuwestern és horrorkréta” címmel!

A főtámogató, a Visegrádi Alap jóvoltából idén is lesz „4 seasons in 4 days” elnevezésű vetítést, melyen ezúttal a 4 ország legnagyobb filmes iskolái mutatkoznak majd be, tehát LÓDZ, FAMU és a VSMU mellett az SZFE válogatását tekinthetik meg az érdeklődők. A tavaly a Bohumil Hrabal Centenárium apropóján meghirdetett és idén tavasszal az A38 hajón lezárult Hrabal habbal rövidfilmpályázat díjnyertes alkotásai is láthatók lesznek majd.

A fesztivál előhírnökeként idén ismét lezajlott a tavaszváró spot&poster workshop a Partiumi Keresztény Egyetemen, majd a nyári 8. GomBuSho összművészeti alkotótábor, melyen a résztvevők többek között a fesztivál arculati elemeit is megalkották, amiket majd a fesztiválon tekinthet meg a közönség. A workshop lezárásával pedig újra indul a legújabb P2P//:1989 elnevezésű filmverseny, a Balassi Intézet New York-i Magyar Kulturális Központjával karöltve, az 1989-es történelmi jelentőségű események 25. évfordulója alkalmából. Az összdíjazás 3000,- avagy a fődíj kategóriánként 1000,- USA dollár.

A fesztiválon jegyeket továbbra is kizárólag a versenyblokkokra kell váltani, akár előfoglalással is, diákoknak és nyugdíjasoknak kedvezményesen, a fesztivál weboldalán található elérhetőségeken. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a 10. BuSho fesztiválra, mely szeptember 2-án, kedden este 19:00 órakor a megnyitóval és az azt követő tavalyi díjnyertesek vetítésével veszi majd kezdetét és szeptember 6-án, szombaton ugyancsak 19:00 órakor a díjkiosztóval zárul, ahol az összes idei díjazott alkotás megtekinthető lesz.

Az esemény főtámogatója a Visegrádi Alap, fő médiatámogatója pedig a Pesti Est.

Sajtóanyagok, illusztrációk, referenciák: http://busho.hu/hu/sajto
Jegyek: http://busho.hu/hu/jegyek
Versenyprogram: http://busho.hu/hu/program/versenyfilmek  
Panoráma szekció: http://busho.hu/hu/program/informacios-vetitesek  
Beérkezett online nevezések: http://busho.hu/hu/nevezes  
Gombolyag Alapítvány: http://www.gombolyag.com  
P2P//:1989 filmverseny: http://busho.hu/hu/workshop/p2p
Kategória: Hírek, Szemlék, filmfesztiválok | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.