TÁRSADALMI TÉMÁK A SZEMREVALÓ FILMFESZTIVÁLON

A csütörtökön induló SZEMREVALÓ idei kínálatában a hagyományoknak megfelelően ismét számos társadalmi nehézséget feldolgozó film kerül a nézők elé. Megjelenik a filmvásznon az afgán háború, a haza és a hontalanság kérdése, a jelenkori német társadalom problematikája, a másság vállalása és elfogadása, korunk A3plakatteljesítmény-alapú neurózisai, a kábítószer fogyasztás és a prostitúció . 2014. szeptember 25. és október 3. között a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet immár harmadik alkalommal hozza el közösen a német nyelvterület legújabb filmjeinek legjavát, köztük számos díjnyertes alkotást – eredeti nyelven, magyar felirattal vagy hangalámondással. A vetítések színhelye Budapesten a Művész mozi.

Az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Világok között nyitja szeptember 25-én 19 órakor a SZEMREVALÓt. A Mozinet forgalmazásában (október 9-től a mozikban is) látható erőteljes alkotás egy nem mindennapi barátság történetét mondja el a válság sújtotta Afganisz­tánban. A Bundeswehr katonája, Jesper lelkiismereti konfliktusba kerül: afgán barátainak segítsen, vagy felettesei parancsának engedelmeskedjen? A vetítés után vendégünk lesz Ronald Zehrfeld színművész, aki egyébként a fesztivál egy másik alkotásában, a 2013-as Zürichi Filmfesztiválon a legjobb német nyelvű játékfilm díját elnyert Elborult világban is feltűnik majd szeptember 26-án 19 órakor. Frauke Finsterwalder első játékfilmje rendhagyó „heimatfilm“ sztárszereposztással, amely humoros és egyben lidérces portrét fest a mai német társadalomról.

Szeptember 26-án, pénteken 21 órakor és szeptember 30-án 19 órakor A portás én vagyok című film fut majd, amely 2014-ben a legjobb film, a legjobb főszereplő, a legjobb forgatókönyv és a legjobb filmzene Svájci Filmdíját is elnyerte, Tom Waits pedig személyesen járult hozzá, hogy egyik szerzeménye betétdalként elhangozzon a filmben. Ernst egy év börtön után visszatér a kisvárosba, ahol felnőtt. Új életet akar kezdeni, drogok nélkül. A film Pedro Lenz azonos című, berni dialektusban írt regénye alapján készült, amely hamarosan magyarul is megjelenik a l´Harmattan kiadónál, Adamik Lajos fordításában. A film budapesti bemutatójára a szerző, Pedro Lenz és a rendezőnő, a nőjogi aktivista Sabine Boss is ellátogat.

Az idei fesztivál egyik különlegessége a Viktória – A zürichi expressz című svájci alkotás, mely magyar történetet dolgoz fel, magyar színészekkel (Stefanovics Angéla, Nagy Zsolt). Főhőse egy budapesti cigánylány, aki prostituáltként próbál szerencsét Zürichben. A film témája aktuálisabb nem is lehetne: jelenleg is több száz magyar nő dolgozik a svájci utcákon. A fesztivál vendége lesz a rendező, Men Lareida és felesége Maros Anna forgatókönyvíró, valamint a film női főszereplője, Farkas Franciska, akik szeptember 27-én a 19 órakor kezdődő vetítés után közönségtalálkozót tartanak. A filmet a Mozinet október 3-ától hozza a hazai mozikba.

Szeptember 28-án, vasárnap 17 órától két részben vetítik a filmtörténeti jelentőségű, monumentális Hazatrilógia befejező darabját, A másik hazát, mely az idei Német Filmdíjon elnyerte a Legjobb rendezés, a Legjobb forgatókönyv és a Legjobb játékfilm díját is. Edgar Reitz, a német új hullám prominens rendezője a 19. század közepének állít emléket, mikor százezrek vándoroltak ki az éhínség, szegénység és önkényuralom sújtotta Európából Dél-Amerikába.

Szeptember 29-én, hétfőn este 21 órakor lesz látható a Kannibálok ideje című bizarr, fekete humorral teli alkotás, mely maró gúnnyal ábrázolja a teljesítmény-alapú társadalom neurózisait. Két sikeres vállalkozási tanácsadó immár hat éve járja a világ legkorruptabb országait, hogy ügyfelei profitéhségét csillapítsa.

Végül október 1-jén, szerdán 21 órakor pereg a Rosie, melyben Lorenz Meran, a sikeres meleg író éppen alkotói válságban sínylődik. Berlinből Kelet-Svájcba kell visszatérnie, hogy ápolásra szoruló anyjának, Rosie-nak gondját viselje. Miközben Rosie foggal-körömmel küzd önállóságáért és méltóságáért, a családi viszályok pedig régi titkokat hoznak felszínre, Lorenz kis híján elszalasztja a küszöbön álló szerelmet.

Idén először egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden és Pécsett is lesz SZEMREVALÓ, a szegedi Belvárosi moziban szeptember 29. és október 3. között, a pécsi Művészetek és Irodalom Házában pedig október 1. és 10. között zajlanak a vetítések.

Teljes program: www.goethe.de/szemrevalo és www.facebook.com/szemrevalo

Kategória: Hírek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.