T.S. Spivet különös utazása (The Young and Prodigious T.S. Spivet, 2013)

Hat éven aluliaknak nem ajánlja a forgalmazó (MTVA) T.S. Spivet különös utazását, én azonban azt mondom, 9-12 év körülieknek való igazán, valamint azon felnőtteknek, akikben még él valami a gyerekkorból a szimpla nosztalgián túl. Nem mintha tele lenne a film horrorisztikus szörnyűségekkel, igazából alig ijesztget jobban, mint Bogyó és Babóca bármelyik története. Azonban a címszereplő t.s. spivet különös utazása -kyle catlettfiatalember gondolatmenetének, érdeklődési körének követéséhez már kell némi tudományos ismeret, illetve érdeklődés, ami nélkül úgy járnak majd az e filmhez éretlenek, mint az a néhány túl kiskorú, aki velem együtt nézte síri csendben, csak a legbanálisabb jeleneteknél kiáltottak fel (pl. amikor a kutya bánatában megrágta a bádogvödröt, akkor megkérdezték, hogy: Miért eszi?). Körülbelül ilyenkor áll fel a hirtelen haragú szülő és rohan ki a teremből, pedig még nézte volna a mesefilmet… Mindemellett, a Reif Larsen hasonló című, nagysikerű regényéből készült történet olyan ifjúsági irodalomban ritkán érintett témákat is boncolgat, mint a halál és a születés.

t.s. spivet különös utazása - helena bonham carterTecumseh Sparrow Spivet (mert ez a teljes neve) a világ végén lakik egy montanai farmon. Apja a kemény vadnyugati hősök mítoszában él, és ezt a keménységet várja el fiaitól, Laytontól és T.S.-től is, ám ezt az utat csak az előbbi követi, T.S. kis szobatudós lett: elméleteket gyárt, kukoricaszemeket számlál kétismeretlenes differenciálegyenletek segítségével, valamint koordináta-rendszerben rajzolja meg egy családi ebéd alatti beszélgetés irányvonalait. Ezt a képességét valószínűleg édesanyjától örökölte, aki mindenáron egy új rovarfajt szeretne felfedezni Montana kies kukoricaföldjein. A családhoz tartozik még egy Gracie nevű bakfis, aki színésznő és szépségkirálynő akar lenni, és T.S. nővére. Egy nap egy szörnyű balesetnek köszönhetően Layton meghal, ráadásul T.S. szeme láttára. A tragédia természetesen rányomja bélyegét a család további életére, bár T.S.-t soha nem teszik felelőssé a balesetet illetően. A kisfiú egy nap, mintegy véletlenül, felfedezi a perpetuum mobile-t, egy olyan mágneses elven működő gépet, mely ahelyett, hogy munkájához energiát használna fel, energiát termel. Mikor a híres washingtoni Smithsonian Intézet értesíti, hogy találmányáért t.s. spivet különös utazása -kyle catlett2T.S. elnyerte a neves Baird-díjat, a kisfiú elhatározza, hogy személyesen veszi azt át, ezért útra kell a fővárosba. Ott azonban egy középkorú, tekintélyes férfit várnak, nem egy tízéves, bár mégoly értelmes kissrácot.

Ez az utazás szerepel a film címében, melynek kalandos viszontagságai alatt T.S. bebizonyítja azt is, hogy nemcsak az esze van a helyén, hanem a szíve is. A film vége happy, apa is megenyhül, s közben a néző igen jól szórakozik, mert ez a T.S. tényleg egy csudapók. Én azt mondom, hogy Asperger-szindrómás (vagy az autizmus valamilyen más, enyhébb fokú válfajában szenved), még éppen elviselhetően kényszeres típus, aki az egész őt körülvevő világát, benne saját magát, családtagjait, az érzelmeit és vágyait is precíz rendszerekbe foglalja, közöttük összefüggéseket, viszonyrendszereket állít fel. Viszont hiányzik belőle sok olyan dolog, ami viszont a többi tízéves fiút jellemzi: nem lövöldöz szívesen konzervdobozokra, nem huzigálja a lányok haját, nem tesz sohasem rossz fát a tűzre, de apja sem bízza meg sohasem olyan komoly dologgal, hogy teszem azt, terelje be a kecskéket. T.S.-nek azonban erre is van elgondolása, amit aztán -kisebb buktatók leküzdésével- véghez is visz.

A filmet Jean-Pierre Jeunet rendezte, akiben minden bizonnyal van valami abból, ami T.S.-t is működteti. Kiváló érzéke van ahhoz, hogy apró, olykor látszólag teljesen lényegtelen részleteken keresztül mutassa meg a teljes világot, illetve annak egy filmnyi szeletét. Filmjei – ez is- talán ezért olyan egyediek, megkapóak és varázsosak, mert minden képkocka mélyén ott bujkál valami a gyermeki játékosságból, abból a görcsmentesen őszinte, tiszta szemléletből, ahogyan egy éleseszű és élesszemű gyerek látja a világot, annak színét és fonákját egyszerre. Ezzel együtt alázatos is, most talán még inkább, mint általában, hiszen szárnyaló fantáziáját t.s. spivet különös utazása 1teljesen alárendelte Larsen történetének, annak csupán illusztrálására használta, soha nem vált öncélúvá. Nagyszerű találat T.S. karakterére Kyle Catlett, aki minden túljátszás nélkül hozza szerepét, mint ahogy Helena Bonham Carter is -a szokásosnál kevesebb szemforgatással- a bogaras anyukát.

Ahogy elnéztem a kiskorú nézőközönséget, gond nélkül birkóztak meg a film keményebb tartalmaival is. Egyből “levették”, hogy testvére halálában T.S.-nek is volt némi szerepe, sőt, magát a halált is felfogták – de hisz’ nem hülyék ők, csak gyerekek, ahogyan ez a filmben is elhangzik egyhelyütt. Aggódni legfeljebb  azoknak a szülőknek kell, akik valamilyen érthetetlen okból olyan hazugságokkal traktálják a gyereket, hogy a gyereket a gólya hozza (naná, hogy az apa spermái behatolnak anyu petesejtjébe), hogy a nagyi hosszú külföldi útra utazott (naná, hogy meghalt), és hogy a tanárnak mindig igaza van (naná, hogy sokszor ez sincs így, ugyebár); na, ők szembenézhetnek e film után néhány kellemetlen kérdéssel odalentről (már ha gyermekük nincs már olyan mértékben lenyomva, hogy a szerencsétlen fel sem meri tenni ezeket a kérdéseket…). Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

6 hozzászólás a(z) T.S. Spivet különös utazása (The Young and Prodigious T.S. Spivet, 2013) bejegyzéshez

  1. Dr. No szerint:

    Kölykökkel néztem a hétvégén, szuper volt.

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk Karácsony második napján a tévében? | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap, Karácsony 1. | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

  5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.