DOKUMENTUMFILMEK A SZEMREVALÓ FILMFESZTIVÁLON

Négy dokumentumfilmet láthat a közönség 2014. szeptember 25. és október 3. között a Művész moziban a SZEMREVALÓ idei kínálatában. Az Ábécé a technokrata oktatási célok kreativitást sorvasztó hatására világít rá, A méhész egy kurd menekült sorsát mutatja be, a Beltracchi – A hamisítás művészete korunk legnagyobb európai műhamisítási botrányát beszéli el, Stefan Ruzowitzky Oscar-díjas rendező A radikális gonosz című alkotása pedig annak a pszichológia hátterét kutatja, hogyan válik valaki tömeggyilkossá. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közösen hozza el a német nyelvterület legújabb filmjeinek legjavát – eredeti nyelven, magyar felirattal vagy hangalámondással. A dokumentumfilmek mellett idén 14 nagyjátékfilmet mutat be a fesztivál.

A3plakatSzeptember 27-én, szombaton 19 órakor és szeptember 29-én, hétfőn 17 órakor fut A radikális gonosz című dokumentumfilm. Stefan Ruzowitzky, a Pénzhamisítókért Oscar-díjjal jutalmazott osztrák rendező legújabb alkotása megrendítően beszéli el, hogyan gyilkolták le szisztematikusan a náci különítmények Kelet-Európa zsidó lakosait. A film a gonosz eredetét kutatja, s annak a pszichológiai hátterét tárja fel, hogyan öldökölhettek derék családapák nap, mint nap, éveken át nőket, gyerekeket és asszonyokat, hogyan váltak tömeggyilkosokká.

Szeptember 29-én, hétfőn 19 órakor és október 1-jén, szerdán 17 órakor látható a tavalyi DOK.fest München egyik fődíjának nyertese, A méhész című svájci dokumentumfilm. A szomorúsággal és iróniával teli történet Ibrahim Gezer sorsát beszéli el, akit a török-kurd háború viszontagságai mindenéből kiforgattak. Családját és hazáját elveszítve, hosszú és nélkülözésekkel teli bolyongás után, a méhészkedés iránti szenvedélyének köszönhetően talált új életre Svájcban.

Szeptember 28-án, vasárnap 17 órakor és 30-án, kedden 21 órakor mutatják be az idei SZEMREVALÓ egyik legnagyobb sikerre számító, rendkívül szórakoztató darabját, mely az idei Német Filmdíjon megkapta a Legjobb dokumentumfilm díját. A Beltracchi – A hamisítás művészete a 20. század második felének legnagyobb műhamisítási botrányát beszéli el. Egy lezser, minden hájjal megkent, bohém mestert látunk hivatása, a képhamisítás precíz gyakorlása közben. Beltracchi bámulatos szakértelemmel lelte meg a hézagokat a legnagyobb festők életművében, és saját képekkel töltötte ki azokat. Hamisítványait olyan aukciós házak értékesítették horribilis árakon, mint a Christies vagy a Sotheby’s – míg el nem követett egy hibát, s mindenre fény nem derült. A sármos, ellenállhatatlan csaló portréja így az art world működéséről is mesél.

„A gyerekek 98 százaléka kiemelkedő tehetségként jön világra. Az iskola elvégzése után már csak két százalékuk az” – tudjuk meg az Ábécé című dokumentumfilmből, melyet október 1-jén, szerdán 19 órakor és október 3-án, pénteken 17 órakor vetít majd a Művész mozi. Az egyoldalú figyelem, amely csak a technokrata oktatási célokra és az elszigetelt tudástartalmak hibátlan visszaadására összpontosít, éppen azt a játékos kreativitást sorvasztja el, melynek segítségével a gyerekek új, önálló megoldásokat találhatnának. A rendező, Erwin Wagenhofer munkássága nem ismeretlen a magyar közönség számára. A We Feed the World és a Let‘s Make Money című alkotásaiban már megmutatta, milyen leleplező erővel nyúl a globális horderejű témákhoz. Új munkája az oktatást, a napjaink oktatási rendszerei mögött megbújó gondolkodást veszi szemügyre.

Teljes program: www.goethe.de/szemrevalo és www.facebook.com/szemrevalo

Kategória: Hírek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.