Videóesszé-pályázat a rendszerváltás jelentéséről és a demokrácia újjászületéséről Kelet-Közép Európában

Peer-to-Peer — P2P//:1989

1989 olyan kivételes szimbólum a világtörténelemben, amely elsősorban arra a képességünkre utal, hogy saját kezünkbe vegyük a sorsunk irányítását. Kelet-Közép Európa társadalmai egymást követve és egymás által inspirálva tettek hitet a demokrácia, a szabadság értékei mellett, és új korszakot avattak Európában és a világban. Nem lényegtelen számunkra, hogy a magyar társadalom úttörő szerepet játszott a folyamatban: az 1988-tól egyre gyorsuló események és a szaporodó tüntetések során 1956 után újra megmutatkozott az a lendület, amellyel az ország lakossága egyszer már kivívta a világ elismerését.

1989 sokszorosan velünk él: mai politikai rendszerek kontúrjait rajzolta meg, jelképezte az őszinte és mély vágyat Európa egysége után, és a világ kollektív emlékezetében kiemelt helyet nyert képek, emlékek sorát hagyta ránk. Az eltelt negyedszázad történeti távolságot kölcsönöz ugyan az eseményeknek, de ezzel egy időben 1989-hez sokunknak személyes emlékei is kötődnek.

A pályázat tervezése során elsősorban azon gondolkoztunk, hogy milyen párhuzamosságok léteznek 1989 szereplői és a mai fiatal alkotók között. A P2P//:1989 elnevezés a peer to peer technológiára utal, amely számítógépek közötti közvetlen adatátvitelt jelent, de szó szerint az egyenrangúak közötti kommunikációt jelenti. A szokatlan névvel azt emeljük ki, hogy a  forradalmak, és különösen az 1989-es események, politikai öntudatra ébredő, egymással egyenrangú, szabad emberek cselekedeteiből és egymással való kommunikációjából nőttek, nőnek ki, s ez a fajta szabad kommunikáció megidézhető egy mindenki számára nyitott, “demokratikus” pályázat révén, ahol filmes nyelvét szabadon megválasztva, egyedül az időkorlátra ügyelve, a résztvevők kötetlen párbeszédet folytathatnak egymással és a közönséggel 1989 személyes jelentéséről.

A fentieket szem előtt tartva a Balassi Intézet New York-I Magyar Kulturális Központja és partnere a Gombolyag Alapítvány olyan, tetszőleges technikával készült és szabad tematikájú egy, illetve öt perces videó esszék készítésére hívnak fel, amelyek párbeszédbe lépnek 1989 álmával, valóságával, következményeivel és/vagy emlékezetével. Művészek, diákok és minden érdeklődő, állampolgárságtól, kortól és foglalkozástól függetlenül, pályázhat filmes formába öntött reflexióival, felfedve számunkra, hogy a szovjet típusú diktatúrák megdöntésének mely mozzanatában pillantja meg azt a tartalmat, amelyet megosztana peerjeivel, további gondolkodásra és közéleti, politikai identitásaink tudatos gondozására sarkallva bennünket.

A Balassi Intézet New York-I Magyar Kulturális Központja valamint a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált szervező Gombolyag Alapítvány nemzetközi rövidfilmpályázatot hirdet az 1989-es történelmi jelentőségű események 25. évfordulója alkalmából. Olyan, a felhívásra készült vagy archív tetszőleges technikával készült és szabad tematikájú egy, illetve öt perces videóesszéket várnak, amelyek párbeszédbe lépnek 1989 álmával, valóságával, következményeivel és/vagy emlékezetével. A beérkezett alkotásokból nemzetközi zsűri fogja kiválasztani az első 3 helyzettet, majd az októberi New York-i bemutatót követően világszerte további Magyar Intézetekben is levetítik a legjobbakat.

A nevezés feltételei:

A nevezés feltételei: A részletes szabályzat megtalálható a lebonyolító BuSho Rövidfilm fesztivál honlapján, amelyen keresztül majd az alkotásokat be lehetküldeni az online nevezési lap kitöltésével és a filmek feltöltésével!

Kategóriák: ‐ 1 perces (+/‐ 3mp)  VAGY 5 perces (max 5 perc)

Díjazás:

1000,- USD/kategória + Tárgynyeremények (össz: 3000,- USD)

Minden filmet angol felirattal kell beküldeni!

Nevezési határidő: 2014. október 10.

A nevezés ingyenes!

Partnerek:
Balassi Intézet New York‐I Magyar Kulturális Központ
Gombolyag Alapítvány (BuSho Film Fesztivál)

Bővebb információ:
Vadász Zita, zita.vadasz@culturehungary.org
Gábeli Tamás, entry@busho.hu

Kategória: Hírek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.