Igaz szívvel (The Normal Heart, 2014)

Az HBO idén nyári, saját gyártású tévéfilm-bemutatója volt az Igaz szívvel című dramatizált dokumentumdráma, mely a közelmúlt (és a ma) egyik óriási feltűnést, de még nagyobb riadalmat kiváltó eseményének kirobbanását és az azt követő kezdeti zűrzavart próbálja meg feldolgozni a film eszközeivel. A téma hasonlóan egészségügyi természetű, mint volt a korábbi Dr. Halál esetében, és hasonlóan köze van a homoszexualitáshoz, mint ahogyan volt a Liberace nevű excentrikus zongorista-sztár életét feldolgozó Túl a csillogáson-nak is. A Larry Kramer színdarabjából a szerző által írt, Ryan Murphy által rendezett film az AIDS pusztításának első két évét meséli el, egy Ned Weeks nevű melegjogi aktivista tevékenységén, kilátástalan és elkeseredett harcain és tragikus végű szerelmi kapcsolatán keresztül.

igaz szívvel - mark ruffaloA történet kezdetén, 1981-ben még csak néhány beteget diagnosztizáltak Amerikában egy furcsa, ismeretlen kórral, mely a szervezet immunrendszerét támadja ijesztő hatékonysággal. A betegek jellemző szexuális szokásaiból kiindulva ekkor még “meleg-rákként” emlegették a HIV-vírust és mi tagadás, a hagyományosan macsó társadalom ezt kaján vigyorral szemlélte, a vallásos részük pedig egyenesen az isteni gondviselésnek mondtak köszönetet. A hivatalos amerikai egészségügy is flegma közönnyel szemlélte a robbanásszerűen terjedő kórt és még akkor sem voltak hajlandóak járványként kezelni, amikor már tízezrekre rúgott a halálesetek száma. A konzervatív Reagan vezette Fehér Ház cinikusan még a kutatásra szánt nevetséges összeget is megkurtította, miközben sok milliónyi homo- és transzszexuális ember rettegett az életéért Amerikában és szerte a világon. A film végén feltűnő inzertben döbbenetes számok mutatják a ma már gyógyszerekkel jól kordában tartható betegség még mindig tomboló halálos erejét.

igaz szívvel - julia robertsA film cselekménye azonban mindössze az első néhány év szörnyűségeinek ábrázolására szorítkozik. Látjuk, hogy a hatvanas-hetvenes évek szexuális forradalmának köszönhetően Amerikában a melegek is tombolva ünnepelték az addig nyíltan soha fel nem vállalhatott másságukat, a szabad szexet pedig mint önazonosságuk jelképét gyakorolták – és kezdetben tudomást sem vetettek a körükben terjedő új kórról. Weeks, a gazdag családból származó író az elsők között érezte át a helyzet súlyosságát és ettől kezdve önfeláldozóan vetette magát az AIDS elleni küzdelembe, melyben egyre több barát és szerető hullott el, közben szembekerült nemcsak a hivatalos egészségügyi hatósággal, de a saját közegével is. A halálos kór közben hatalmas ütemben terjedt, de közben az ellenségek is szaporodtak, a harcostársak viszont egyre kevesebben lettek…

igaz szívvel - matt bomerA történetben szereplő karaktereket neveik alapján hiába keresnénk az interneten, azonban amit e filmben látunk, nyugodtan fogadjuk el a valóság egy szeletének hű lenyomataként, hiszen szinte az összes szereplő pontosan megfeleltethető valóságos alakoknak, akik “véletlenül” pont ugyanolyanok voltak, ugyanazt az életet élték és ugyanazt tették, mint alteregóik a történetben. Ned Weeks (Mark Ruffalo) például maga Larry Kramer, aki a filmet és az annak alapjául szolgáló színdarabot írta. Dr. Emma Brooner (Julia Roberts), a gyermekbénulás miatt kerekesszékbe kényszerült orvos, aki az elsők között ismerte fel az AIDS valódi természetét és jellemző tulajdonságait valójában Dr. Linda Laubenstein. Bruce Niles (Taylor Kitsch) figurája Paul Pophamet, a GMHC (Gay Men’s Health Crisis) társalapítóját idézi, Tommy (Jim Parsons) és Mickey (Joe Mantello) szintén a GMHC két régi vezetőségi tagja, Rodger MacFarlane, illetve Dr. Lawrence Mass. És igen, New York akkor polgármesterét, Ed Kochot is vádolták valóban homoszexualitással, bár ezt ő általában több-kevesebb eréllyel tagadta…

igaz szívvel - matt bomer és mar ruffaloA film -tulajdonképpen tévéfilm, bár ez nem igazán látszik rajta- jól megírt, alapos és hiteles, igazi epikus mű, mely képes sokkolni a nézőt. A prűdebbeket rögtön az elején, néhány méretes farokkal és nyíltan, szemérmetlenül szeretkező meleg párok látványával veri szájba, a nyitottabbakat viszont a kegyetlen sors és a határtalan emberi lelketlenség és ostobaság elleni sziszifuszi küzdelem szív- és gyomorszorító nagyszerűsége döngöli a földbe. Ember küzdj és bízva bízzál. Mondta.

Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.