Válás francia módra (L’ex de ma vie, 2014)

Azért nem könnyű így karácsonytájt, amikor bepörögnek a filmforgalmazók és dömpingben zúdítják a nézőre a romantikus komédiát, mint egyedül méltónak tartott műfajt, még akkor is, ha történetesen semmi köze nincs az adott film sztorijának a közelgő ünnephez. Épp tegnap estem át egy Zűrös olasz esküvőn, erre ma már itt is egy Válás francia módra.

válás francia módra - kim stuart rossi és géraldine nakache 2Még jó, hogy ismerős arcokkal találkozhattam, no, nem az olasz lagzis filmből, hanem a minapi, helyenként vicces Körberajzolva című krimikomédiából, illetve olykor egésze jó olasz filmekből (pl. a véres Bűnügyi regényből vagy az igen könnyes, A ház kulcsai című drámából). A természetesség megejtő bájával játszó Géraldine Nakache és az ezúttal karakterét néha kissé túlhúzó Kim Rossi Stuart miatt, valamint a remek párizsi, illetve földrajzilag meghatározhatatlan olasz utcaképek, hangulatok miatt nézhető ez a film elsősorban.

A cselekmény egy vicc. Eleve kezdjük ott, hogy olyan egyszerűen nem létezhet, mint amit az első jelenetben látunk. Olyan nincs, hogy egy szimfonikus zenekar zenészei hangszereiket széjjelhagyva dorbézolnak a fellépés színhelyén! Aki ezt mondja, az soha nem látott még komoly zenészt. Nem mintha nem innának a zenészek, főleg, ha alkalom van rá, nincs is erről szó. De ilyen alkalmakkor az általában igen méregdrága hangszert előzőleg MINDIG biztonságba helyezik, és nem a több tízezer eurós antik hegedűk között tivornyáznak zenészek. Sokszor láttam szabadtéri előadásokon, ahogy egy csepp eső is leesik, a zenészek abban a pillanatban csomagoltak és még az esélyét sem kockáztatták annak, hogy megázzon a hangszerük… Most akkor képzeljük el, ahogyan egy Stradivarira vörösbor csöppen…

válás francia módra - kim stuart rossi és géraldine nakache 1Lapozzunk. Szóval, a cselekmény egy vicc. A szólóhegedűs csajszi (Nakache) válni szeretne olasz, ám csupán egy 200 fős falvacskában tanító férjétől (Rossi), hogy férjhez mehessen a nagyon menő karmesterhez (Pascal Demolon). Mivel azonban Olaszországban egy válás ügyintézése minimum három év, és Franciaországban csak néhány nap, a pár Párizsba utazik válni – holott anno, az elhalasztott nászútjuk is oda szólt volna. Aztán a szerelem fővárosában, ahogy az már lenni szokott, nehéz elválni. Na.

Picit bezavarhat az, hogy korábban is volt már egy Válás francia módra című mozi (James Ivory kevésbé sikerült alkotása), ez egy másik fordítói lelemény, viszont ez sem sikerült jobban. A banális, kiszámítható történet -a fent említett “jó pontok” ellenére- gyorsan eléri csúcspontját, és ha nem aludtunk el közben, viszonylag gyorsan ki is hullik memóriánkból. Ha ez volt a cél, akkor hiba nincs is…

Asanisimasa: 4/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.