A Blekinge utcai banda (Blekingegade, 2009)

Amikor valamelyik kormánytévé műsorra tűzte ezt az ötrészes minisorozatot, nem értettem, hogy miért nem tudunk róla semmit. Nem csak én, hanem még a mindent tudó internet sem, sehol semmi hasznos infó – pedig dán (dán!), krimi, főszerepben Ulrich Thomsen (!), a téma pedig egy szélsőbalos bankrabló-csoport, akik a hetvenes-nyolcvanas években végigrabolták Dániát, de nem azért, hogy a saját zsebüket tömjék, hanem hogy támogassák a gaz, imperialista nyugat Izraelben kicsúcsosodó elnyomása ellen küzdő szegény palesztin szabadságharcosokat, kontra az ellenük nyomozó rendőrök, élükön a Thomsen alakította zsaruval. Izgalmas téma, és sajnos ma, Je suis Charlie és Je suis Ahmed idején különösen az.

a blekinge utcai banda - ulrich thomsenAztán hogy végigdaráltam a röpke öt részt, láttam, hogy méltán tűnt el a süllyesztőben A Blekinge utcai banda, ugyanis nem sikerült túlzottan jól, illetve, éppen hogy kitűnően sikerült a kínálkozó ziccerhelyzeteket sorra kihagyniuk, már az alkotóknak. Az alaptörténet valóságos, tényleg volt egy ilyen banda és tényleg lényegesen szigorúbbak voltak, mint a dán filmgyártást egy időben vétkesen tematizáló Olsen-banda, azonban a sorozat alkotói érthetetlen okból el kezdtek parázni és nem nevezték nevükön a többségükben még élő résztvevőket, az eseményeket is dramatizálták, kiszínezték és minden részben többször is felhívták a figyelmet, hogy igen, tényleg bűzlött ilyesmi Dániában, de az nem ez volt, mint amit a következőkben látni fogunk, hanem valami más. Bocsi, nehogy bárki magára ismerjen, bocsi, bocsi. Oké. De így minek, kérdi a néző? Tényfeltárunk, dokumentizálunk, de név nélkül? Majdnem azt mondom, hogy ez olyan magyaros tempó.

Pedig az igazi banda, de ez a filmbeli is, rengeteg balhét követett el, mindössze egyetlen lebukással (a végsővel), melynek eredményeképpen sok millió dán koronával támogatták a PFSZ-t, miközben a dán titkosszolgálat a kezdetektől tudott az egész dologról, ám az ügyben nyomozó rendőrséggel mégsem működött együtt… Kik ezek a palik, milyen motivációik voltak, már azon a néhány üres, balos lózungon kívül, amit a szájukba adtak a dialógírók? Hogyan működött a kooperáció a hűvös dánok és a tüzes arabok között? Hogy nem tűnt fel senkinek egy dagadtabb kisvárosra emlékeztető társadalommal bíró Dániában egy ilyen, nyilvánvalóan komoly konspirációt megkövetelő, földalatti tevékenység? És akkor ott van a másik oldal, a rendőrség, kontra titkosszolgálat meccs…

Ha nem megyünk mélyebbre, akkor miért nem megyünk el az izgalom, az akció “érzékisége” felé?

a blekinge utcai banda 2Félmondatos információkat tudunk meg ezekről a sok-sok üresjárat mellett, holott, talán éppen ezeket kellett volna kibontani. Az sem teljesen biztos továbbá, hogy most kik is a hősök ebben a történetben? Merthogy majdnem szimpatikus arcok a bankrablók, buta céljaik, de a rendőrök is, minden bénázásuk ellenére. Kinek drukkoljunk akkor? Csak azért a rendőröknek, mert a (tudjuk jól) terrorista arabokat támogatóknak nem drukkolunk? Ezt azért dramaturgiailag kellett volna megoldani, nem pedig apellálva a néző aktuálpolitikai tájékozottságára és biztos emberi, etikai és erkölcsi alapállására.

Az ígéretes első két rész után érthetetlenül fullad unalomba a sorozat. A színészek persze jók, precíz, hiteles a kor megidézése is, trendi a főcím – de az egész mégsem működik.

Asanisimasa: 3/10

Kategória: Tévé
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.