Holtodiglan (Gone Girl, 2014)

Az a helyzet, hogy ha ez a Holtodiglan (Gone Girl) lenne David Fincher első filmje, akkor egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy a következőt is olyan felfokozott várakozással várná a filmrajongók tömege világszerte, mint ahogyan ezt várta. Nem rossz film ez, szó sincs róla, egy igen ügyes, szórakoztató regényadaptáció (Gillian Flynn hasonló című bestsellerét több mint 6 millióan olvasták csak Amerikában…), nagyvonalúan, lezseren kezelt, ám pontosan megtervezett formában, csak hát a tartalom az azért nem sok újdonságot tartalmaz az olyan épeszű, értelmes nézők számára, akik töltöttek már hosszabb időt párkapcsolatban. Természetesen, ér ráismerni saját magunk, saját életünk, kapcsolatunk hülyeségeire is, ám ahhoz viszont túl extrém a filmbeli házaspár (Amy és Nick Dunne, azaz Rosamund Pike és Ben Affleck) asszója. Éppen ezért legfeljebb érdekes lehet, de ennél több már nincs benne.

holdotiglan - rosamunde pikeValljuk meg, azért egyáltalán nem életközeli az, ahogyan, ami módon Amy, mint bosszúálló feleség elégtételt vesz pipogya, de nagyon sármos, ezért elcsábuló férjén (vagy ahogy az az elégtétel a férj képzeletében, félelmeiben megjelenik). Sokféle gonoszságra képesek a megcsalt nők (mint ahogy a megcsalt férfiak is), de azért egy ilyen vad szívatást tényleg csak regényírók találnak ki az íróasztaluknál, amikor megelégelték a csendes kis tóra való kibámulást, amivel az utóbbi hónapokat töltötték… Ráadásul az addig szépen ívelt ötlet is megbicsaklik picit annál a pontnál, amikor elrabolják Amy dugipénzét. Ezen a ponton veszti el a lendületét a cselekmény és lesüllyed a tucatkrimik szintjére. Szinte érezni az írói igyekezetet közben, hogy valahogyan visszavezesse Amyt Nickhez (vagy Nicket Amyhoz). A slusszpoén pedig annyira banális, hogy így bő 140 perc múltán már nehéz értékelni.

Két dolog viszont tetszett: az egyik a vidéki rendőrpáros komikus nyomozati munkája, valamint a két figura (Kim Dickens és Patrick Fugit) közti viszony dinamikája, a másik az Amy Dunne eltűnésére rendezett “társadalmi” akció, valamint az azt, és a nyomozást kísérő, hisztérikus sajtóérdeklődés erősen szatirikus bemutatása. Ha a film ez utóbbi irányba ment volna el, már sokkal jobban tetszett volna, mint ahogy azt is szívesen vettem volna, ha nemcsak egy félmondat erejéig tudnám megemlíteni Bergman Jelenetek egy házasságból című dolgozatát, vagy netán egy-két Woody Allen-filmet. Amy és Nick viszonya, a miértek, a megismert okok és az okozat azonban nem “süllyednek le” az imént említett példák szintjéig.

holtodiglan - ben affleckPersze, nem is kell mindenkinek mindig mélyen szántani, de akkor egy szórakoztató családi thrillerbe se lássunk bele olyasmit, amit legfeljebb csak a felszínen karcol meg. Fincher jelenleg a világ legjobb thriller-specialistája. Mondanám, hogy a mai Hitchcock, ha feltalált volna valami egyedit, eredetit, de valójában csak a műfaj Sir Alfred (és más klasszikusok) által megszabott kliséit variálja, igen nagy tehetséggel. Megbélyegezhetnénk a Holtodiglant is azzal, hogy formabontó thriller, de nem az. A sztori pont annyi, mint amennyi szinte bármelyik Castle, Mentalista, vagy Dr. Csont-epizódban látható, csak hosszabban, jobb színészekkel (Pike kapott is Oscar-jelölést, mint legjobb női főszerep), több pénzből és nagyobb szakmai tudással, tehetséggel megvalósítva. Egy jó kis mozi, ami után nem feltétlenül kéred vissza a pénzed – de ennyi, nem több. Ami több, az a te házasságod, kapcsolatod, de ahhoz ez a film nem ad többet a banális közhelynél (a bizalom alapja az őszinteség és a szeretet).

Na, de mi van akkor a Harcosok klubjával? A Jászt/ma, vagy a Hetedik című remekművekkel?

Asanisimasa: 7/10 (és jószívű voltam.)

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

14 hozzászólás a(z) Holtodiglan (Gone Girl, 2014) bejegyzéshez

 1. ChrisDry szerint:

  5/10 ennél több nincs benne szerintem, átlagnál épphogy jobb, hogy nem mondja azt az ember”elcseszett idő”, hanem: “na egyszer megérte megnézni” – szvsz persze.

 2. wim szerint:

  Megérte megnézni, én bírtam, remekül elszórakoztatott, jóformán meg sem éreztem a hosszát. Nincs benne semmi újdonság, viszont profin összerakták- legalábbis így emlékszem rá vissza.

 3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.