Jobb, ha hallgatsz (Kill the Messenger, 2014)

A szabad sajtó magyar ünnepnapján nem is lehetne húsba vágóbb témájú filmmel előállni, mint ez a Jobb, ha hallgatsz című, valóban megtörtént eseményeket feldolgozó alkotással – ami, sajnos nem olyan jó, mint amilyen lehetne és mint amilyennek lennie kéne. A történet még a Reagan-adminisztráció alatt történt meg a szabad sajtó “bezzeg-hazájában”, az Amerikai Egyesült Államokban. Egy kis kaliforniai újság sokáig parkolópályán lébecoló, nem túlzottan ambiciózus oknyomozó újságírója, Gary Webb (Jeremy Renner) egy nap váratlanul szagot fog és súlyos titokra döbben rá: az amerikai hírszerzőügynökség, a CIA, tehát egy kiemelt fontosságú állami szerv úgy segítette az akkoriban a nicaraguai rezsim ellen küzdő kontrákat, hogy részvételükkel crack-kokaint csempésztek az Államokba. Nem holmi piti ügyletről van szó, a behozott -igen addiktív, valóban gyilkos drog- tonnákban mérhető mennyiségű és sok milliárd dollár haszonnal járt. Ergo, Webb rájött, hogy az amerikai kormány az amerikai adófizetők pénzéből mérgezi saját polgárait. Mivel mégis “újságíróból készült”, ahogy szagott fogott, a témát nem is engedte. Drogot csempészett a CIA, megírta.

jobb ha hallgatsz - jeremy rennerMichael Cuesta e filmben azt meséli el, végül hogyan gyűrte be Webbet a nagyhatalmú kormányszerv, valamint az általa manipulált sajtó, tehát akár örülhetnének is a hazai Amerika-fóbiás idióták, hogy nini, a nagy Amerikában sincs sajtószabadság, de “sajnos” a filmben és ezúttal a valóságban az is megmutatkozik, hogy bizony Webb dolgozatának, minden áskálódás ellenére, igen komoly hatása lett, súlyos személyi és anyagi konzekvenciákkal. Az üzenet tehát rendben is lenne, az viszont annál inkább baj, hogy a film mégis unalmas.

Talán Webb flegmatikus hozzáállása (amit Renner tulajdonképpen hibátlanul közvetít) az, hogy ami egy fimben izgalmas lehet, az a valóságban, így e filmben is, végül nem történik meg. Nem feltétlenül akciójelenetekre gondolok, hanem arra a nyomasztó, már-már üldözési mániás pszichikai terrorra, amire a hatalom képes, ha valaki – főleg egy ilyen “bosszantó kis mikiegér”- százas szöget döf a seggébe, így provokálva ki azt az ordítást, amivel óhatatlanul kimutatja foga fehérjét… Márpedig a CIA (annak ellenére, hogy ugyebár alkotmányosan nem folytathat műveleteket amerikai állampolgárok ellen) tényleg mindent megtett Webb elhallgattatására. Ebből viszont mi nézők, nem éreztünk túl sokat (vagy már túl lent van az ingerküszöbünk).

Pedig látszólag stimmel minden, hiteles a korabeli környezet megteremtése, a híradófelvételek is ezt az érzetet támasztják alá, a történet problematikája is világos, az összes messze- és mélyre ható összefüggéseivel – mégse működik a film. Márpedig a szabad sajtónak, a szabad és bátor újságírói munkának ennél nagyobb jelentősége van…

Asanisimasa: 6/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.